REPLICA ONLINE CONSTANTA

27.1° ConstanÈ›a Vin., 2 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6809
27.1° ConstanÈ›a Vineri, 2 August 2024 Anul XX Nr. 6809
 

Tot ce trebuie să știți despre crema de protecție solară: Ce este valoarea 'SPF' 

Tot ce trebuie să știți despre crema de protecție solară: Ce este valoarea 'SPF' 

A.F. 18 iulie 2023 | 00:00 307

SunteÈ›i confuz de terminologia privind protecÈ›ia solară? Iată tot ce trebuie să È™tiÈ›i pentru a înÈ›elege etichetele cremelor de protecÈ›ie solară.

Tot ce trebuie sa stiti despre crema de protectie solara: Ce este valoarea 'SPF' 

ProtecÈ›ia solară este un element esenÈ›ial pentru îngrijirea pielii pe tot parcursul anului. Utilizarea regulată a cremei de protecÈ›ie solară este una dintre cele mai bune modalități de a evita arsurile solare, de a reduce riscul de cancer de piele È™i de a preveni îmbătrânirea prematură a pielii, potrivit Skin Cancer Foundation (SCF). Cu toate acestea, cu atât de multe produse diferite disponibile pe piață, este uÈ™or să fii confuz de terminologia de pe etichetele cremelor de protecÈ›ie solară È™i este obiÈ™nuit să te simÈ›i nesigur cu privire la opÈ›iunea cea mai potrivită pentru fiecare persoană, conform Livescience.

Foarte mutlte persoane se luptă să decodifice etichetele cremelor de protecÈ›ie solară, potrivit unui studiu publica în revista JAMA Dermatology. Cercetătorii au intervievat 114 participanÈ›i È™i au constatat că doar 43% dintre ei au înÈ›eles definiÈ›ia "valorii SPF", în timp ce doar 22,8% dintre participanÈ›i au identificat corect terminologia care indica cât de bine protejează crema de protecÈ›ie solară împotriva arsurilor solare.

Pentru a vă ajuta să evitaÈ›i o confuzie similară, iată un ghid complet pentru a înÈ›elege etichetele cremelor de protecÈ›ie solară.

Nicio cremă de protecție solară nu este complet "rezistentă la apă"

Scufundarea în piscină sau înotul în ocean se numără printre marile bucurii ale verii. Cu toate acestea, acea apă răcoroasă spală crema de protecÈ›ie solară de pe piele. Nicio cremă de protecÈ›ie solară nu este complet "rezistentă la apă", iar etichetarea lor ca atare este înÈ™elătoare, potrivit Food and Drug Administration (FDA).

În conformitate cu reglementările actuale ale FDA, produsele de protecÈ›ie solară care ar fi putut fi etichetate cândva ca fiind rezistente la apă sau la transpiraÈ›ie sunt acum etichetate ca produse "rezistente la apă" timp de 40 sau 80 de minute, ceea ce înseamnă că rămân eficiente timp de 40 de minute sau 80 de minute atunci când o persoană înoată sau transpiră. Motivul din spatele acestei schimbări este că aceste produse protejează pielea de soare doar pentru o perioadă limitată de timp, odată ce o persoană este expusă la apă sau transpiraÈ›ie, a declarat pentru Live Science Dr. Adam Friedman, director de cercetare dermatologică la Montefiore Medical Center din New York.

"Alegeți o cremă de protecție solară rezistentă la apă timp de 80 de minute și reaplicați-o după ce ieșiți din piscină, din ocean sau chiar după ce vă ștergeți cu prosopul după un antrenament bun", a spus Friedman.

Tot ce trebuie sa stiti despre crema de protectie solara: Ce este valoarea 'SPF' 

Arsurile solare reprezintă leziuni ale straturilor exterioare ale pielii cauzate de razele ultraviolete: ultraviolete A (UVA) È™i ultraviolete B (UVB). Acestea sunt tipuri de lumină care se încadrează între lumina vizibilă È™i razele X în spectrul electromagnetic, iar ambele tipuri de radiaÈ›ii pot fi dăunătoare.

Razele UVB pot duce la înroÈ™irea pielii È™i la arsuri solare, în timp ce razele UVA pot pătrunde mai adânc în piele È™i pot accelera procesul de îmbătrânire a pielii. Ambele tipuri de leziuni ale pielii cresc riscul de cancer de piele. Eticheta "cu spectru larg" indică faptul că o cremă de protecÈ›ie solară protejează atât de razele UVA, cât È™i de cele UVB, a declarat prin e-mail pentru Live Science Dr. Paul Banwell, chirurg estetician È™i fondator al The Melanoma and Skin Cancer Unit (MASCU) din East Grinstead, Anglia.

Ce este ”SPF” È™i ce importanță are

Factorul de protecÈ›ie solară (SPF) arată gradul de protecÈ›ie împotriva arsurilor solare oferit de un produs. ReÈ›ineÈ›i că această măsură este valabilă numai pentru razele UVB, neexistând un rating specific pentru razele UVA, potrivit FDA. (Din nou, eticheta "cu spectru larg" a unei creme de protecÈ›ie solară este cea care confirmă faptul că protejează atât împotriva UVA, cât È™i împotriva UVB).

Valoarea SPF indică cantitatea de expunere la razele UVB necesară pentru a provoca arsuri solare atunci când se foloseÈ™te o cremă de protecÈ›ie solară, comparativ cu cantitatea de expunere la razele UVB necesară pentru a provoca arsuri solare fără nicio protecÈ›ie a pielii.

"Deci, dacă purtaÈ›i SPF 50, vă puteÈ›i aÈ™tepta să dureze de 50 de ori mai mult pentru a vă arde decât dacă nu purtaÈ›i nimic. Un SPF 15 oferă protecÈ›ie împotriva a 93% din razele UVB, în timp ce SPF 50 oferă o protecÈ›ie de 98% din razele UVB", a declarat Banwell într-un e-mail. Cremele de protecÈ›ie solară cu un indice SPF ridicat blochează ceva mai multe raze UVB decât cele cu indice scăzut, dar niciuna nu oferă o protecÈ›ie de 100%, a precizat el. În plus, este important să reÈ›ineÈ›i că un SPF mai mare nu înseamnă că produsul poate fi reaplicat mai rar, a adăugat el.

În conformitate cu reglementările actuale ale FDA, produsele care au un SPF de la 2 la SPF 14 sau care nu sunt cu spectru larg trebuie să poarte o etichetă de avertizare, care să precizeze că s-a demonstrat că acestea ajută la prevenirea arsurilor solare, dar nu protejează pielea împotriva cancerului de piele sau a îmbătrânirii premature.

Pentru a obÈ›ine cea mai bună protecÈ›ie posibilă, "aplicaÈ›i cu generozitate" o cantitate de aproximativ un pahar de protecÈ›ie solară cu spectru larg pe tot corpul, acoperind toată pielea expusă; această protecÈ›ie solară ar trebui să aibă un SPF de cel puÈ›in 30-50, a recomandat Friedman. FaceÈ›i acest lucru cu aproximativ 15-20 de minute înainte de expunerea la soare È™i la fiecare două ore după aceea, a spus el, citează stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
4022312423
5/49
141310402232
joker
1229312768