REPLICA ONLINE CONSTANTA

2.4° Constanța Lun., 21 Oct. 2024
Anul XX Nr. 6889
2.4° Constanța Luni, 21 Octombrie 2024 Anul XX Nr. 6889
 

Tot mai multe femei, diagnosticate cu cancer la sân! Cât de mult se implică statul?!

Tot mai multe femei, diagnosticate cu cancer la sân! Cât de mult se implică statul?!

Ana Maria TUDOR 21 octombrie 2024 | 00:00 191

Octombrie aduce, pe lângă peisajele colorate ale toamnei, și un mesaj puternic: lupta împotriva cancerului de sân. Este luna care amintește că sănătatea nu este ceva garantat, ci o responsabilitate a fiecăruia. Cancerul este a doua cauză de deces la nivel global, cu aproape 10 milioane de victime în 2020. Cele mai comune tipuri de cancer includ cancerul de sân, de plămân, de colon și rect și de prostată. În 2020, s-au înregistrat peste 2,26 milioane de cazuri de cancer de sân la nivel mondial, ceea ce l-a făcut să devină cel mai frecvent tip de cancer, depășind cancerul pulmonar. În Uniunea Europeană, cancerul de sân este cel mai răspândit și reprezintă principala cauză de deces prin cancer în rândul femeilor.

Tot mai multe femei, diagnosticate cu cancer la san! Cat de mult se implica statul?!

Luna octombrie este luna mondială de luptă împotriva cancerului de sân. În acest context, două femei din Constanța care au trecut printr-o astfel de experiență, au relatat, pentru Replica de Constanta, detalii despre lupta cu cancerul de sân și ce implicații au avut asupra vieții lor. Una dintre aceste femei se numește Olga și a fost diagnosticată cu această boală în luna mai a anului 2024, la vârsta de 70 de ani, fiind o mamă și o bunică devotată.

Ce spun supraviețuitoarele din Constanța?

Olga a trecut prin experiența dureroasă a cancerului și a relatat că nu a lăsat cancerul să o schimbe prea mult. Aceasta a rămas optimistă și a împărtășit povestea ei: „Anul ăsta, în mai, mi-au găsit un nodul la sân, apoi mi-am făcut un CT, un RMN și o biopsie să văd în ce stadiu sunt. Ulterior, m-am operat. Nu eram într-un stadiu avansat, nodulul era mic și medicii l-au scos”. Aceasta a relatat că a avut parte de tot sprijinul pentru a trece peste boală. Familia a ajutat-o psihic, moral și financiar, dar a cheltuit și din economiile personale. Mai mult decât atât, Olga a specificat că a avut parte de sprijin și din partea statului, deoarece operația de îndepărtare a tumorii și o parte din investigații au fost făcute prin casa de asigurări de sănătate, deoarece prețurile la un spital privat ar fi fost foarte mari: „La privat sunt prețurile mari. Doar o zi de spitalizare ajunge și la 500 de lei.“

Și Cristina Rizea s-a luptat cu cancerul

Și parlamentara Cristina Rizea, mamă, soție și femeie de succes, în vârstă de 43 de ani, se luptă cu cancerul mamar din 2019. Rizea a precizat că în comunitate există și o zi de celebrare a supraviețuitorilor care, prin determinare și curaj, au înfruntat această provocare, anume ziua de 2 iunie. Aceasta a mai menționat că pericolul cancerului nu a trecut, dar este „în proces de vindecare“ și rămâne pozitivă. De asemenea, Rizea a povestit despre diagnostic și drumul său spre vindecare: „Am fost diagnosticată în 2019 și imediat am început chimioterapia. În decembrie 2019 am făcut mastectomie cu reconstrucție nereușită, urmată de radioterapie. În vara lui 2020 am făcut și anexectomie și au mai urmat câteva intervenții de reconstrucție a sânilor”. Aceasta a specificat că situația ei medicală este îmbunătățită, „sunt bine, cu neoplasmul“, dar mai are de furcă: „Fac periodic controalele și încă iau medicamente citostatice, pe gură, timp de 10 ani.“

Tot mai multe femei, diagnosticate cu cancer la san! Cat de mult se implica statul?!Cristina Rizea

Statistici despre cancerul mamar

Potrivit statisticilor, în România, 80% din cancerele de sân sunt diagnosticate într-o fază avansată. Din cauza stadiului, tratamentul nu poate aduce vindecarea, ci doar prelungirea supraviețuirii. La nivel național, din cazurile de cancer de sân descoperite în faze mai avansate, doar în (aprox.) 20% tratamentul poate obține vindecarea.

Potrivit Eurostat, dintre femeile cu cancer de sân, 89.7 % vor supraviețui, în medie, timp de cinci ani de la diagnosticare. Totodată, rata supraviețuirii este de 67% după 10 ani și 56% după 15 ani din momentul primirii diagnosticului Aceste statistici se aplică tuturor femeilor cu tumori mamare cancerigene, indiferent de stadiul bolii sau de subtipul tumorii.

Tot mai multe femei, diagnosticate cu cancer la san! Cat de mult se implica statul?!

Importanța conștientizării

Conform statisticilor, una din opt femei va dezvolta cancer de sân în timpul vieții. Conștientizarea timpurie este esențială. Campaniile de informare derulate în această lună subliniază importanța autoexaminării și a controalelor medicale regulate. 

Multe femei s-au vindecat, însă lupta continuă. Pacienții cu cancer din țară, inclusiv din Constanța, au nevoie de acces la tratamente calitative și de suport psihologic.

Acestea fiind spuse, luna octombrie este una de conștientizare. Fie că se organizează evenimente sau se împărtășesc informații despre diagnostic și prevenție, fiecare gest contează. Cancerul de sân nu este doar o statistică, ci o realitate pentru multe persoane. Din acest motiv, trebuie celebrat curajul celor care au învins boala și comemorați cei care au pierdut lupta.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA


LOTO

6/49
35124343346
5/49
3628874030
joker
18265381411