REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Vin., 18 Oct. 2024
Anul XX Nr. 6886
11.6° Constanța Vineri, 18 Octombrie 2024 Anul XX Nr. 6886
 

Tot mai multe sinucideri în rânduri tinerilor, din cauza viciilor

Tot mai multe sinucideri în rânduri tinerilor, din cauza viciilor

Marieta ȘTEFAN 11 iulie 2023 | 00:00 1893

Tinerii se sinucid din cauza dependențelor! Suicidul a fost principala cauză de deces în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 10 şi 29 de ani, pentru al patrulea an consecutiv, la nivel mondial. Din păcate, nici România și nici Constanța nu fac excepție. Suferința psihică este invizibilă și pot trece ani de zile până să realizezi că ai o depresie. Principalele cauze sunt singurătatea și izolarea socială.

Tot mai multe sinucideri in randuri tinerilor, din cauza viciilor

Depresivii se autoizolează

Tinerii din ziua de azi trebuie să facă față unor probleme cu care generațiile anterioare nu s-au confruntat. Societatea s-a schimbat, cu rânduielile ei cu tot, comunicarea nu se mai bazează pe sentimente, ci pe tehnologie. Fără să realizeze, adolescenții și cei un pic mai în vârstă decât ei, trăiesc mai mult într-o lume virtuală, decât în cea reală. În plus dependențele sunt un factor care deteriorează starea psihică. Și aici, nu ne referim numai la consumul de substanțe psiho –active, ci și jocul regulat la ”păcănele”, timpul îndelungat petrecut pe telefon sau în fața calculatorului, care, automat, îi izolează pe tineri de prietenii lor. Toate acestea duc în timp la o stare depresivă, pe care mulți nici nu o realizează. Când aceasta se instalează, intervine, în plus, și autoizolarea. ”Boala psihică e tot mai frecventă în rândul tinerilor, deși, de obicei, apare după vârsta de 40 de ani. Se manifestată cel mai frecvent prin tulburare anxios-depresivă. Unele dintre aceste depresii sunt cauzate de consumul de droguri și de noile dependențe, cum ar fi: jocurile de noroc, telefonul, calculatorul.  În cazul consumului de substante psiho–active, intervin și tulburări de tip psihotic, care agravează starea generală. Atunci, ei încearcă să se autoizoleze”, ne-a declarat Mihai Onciu, psihiatru și medic primar legist din Constanța.

Copii de 10 ani se sinucid

Problema aceasta nu este specifică tinerilor din România sau din Constanța, ci este universal valabilă. Din păcate, unele persoane afectate de aceste tulburări anxioase și depresive ajung să își pună capăt zilelor. Potrivit unui raport, numărul de sinucideri la Singapore a crescut cu aproape 26% anul trecut, ajungând la cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii, reflectând “suferinţa psihică invizibilă” din cadrul oraşului-stat, a avertizat un ONG local, iar situația este alarmantă peste tot pe glob. Această creştere indică suferinţa mintală invizibilă care pătrunde în societatea noastră, în special în rândul tinerilor. Peste tot în lume, singurătatea și izolarea socială sunt factorii principali care duc la depresie și, în unele cazuri, mai rău, la acte necugetate. Suicidul a fost principala cauză de deces în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 10 şi 29 de ani pentru al patrulea an consecutiv, reprezentând 33,6% din totalul deceselor din această grupă de vârstă. România se află pe locul 59 în lume în ceea ce privește rata sinuciderilor, conform rapoartelor centralizate pe platforma worldpopulationreview. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, peste 700.000 de persoane se sinucid în fiecare an la nivel mondial. Iar pentru fiecare astfel de persoană care recurge la gestul extrem sunt încă 20 care încearcă să se sinucidă. Statisticile arată că o persoană se sinucide la fiecare 40 de secunde. Numai în Regiunea Europeană a O.M.S., 128 000 de oameni își iau viața în fiecare an.

Tot mai multe sinucideri in randuri tinerilor, din cauza viciilorMihai Onciu

Spune-mi cu cine umbli, ca să îți spun cine ești….

Când spunem statistică, ne gândim, de obicei, la cifre și numere și calcule exacte, dar, aici, e vorba de vieți omenești. Fenomenul nu este numai trist, dar și îngrijorător. Medicii psihiatri și psihologi fac tot posibilul sa-și scoată pacienții din această stare, dar se mai întâmplă și să… eșueze. ”Facem ce putem, dar, au fost cazuri de suicid de-a lungul carierei mele…”, a completat Mihai Onciu. Medicii îi sfătuiesc pe tineri să evite consumul de substanțe, să apeleze la persoanele dragi, indiferent dacă este vorba despre părinți sau prieteni, dacă simt că ceva este în neregulă. ”Recomand evitarea consumului de substanțe și apelarea la un grup de sprijin cu mentalitate sănătoasă, nu la prieteni care îi îndeamnă să continue să facă lucrurile pe care le făceau. Și, bineînțeles, îi sfătuiesc să meargă la un specialist, psiholog sau psihiatru, pentru că unele forme ale acestei afecțiuni sunt perfect tratabile”, a concluzionat psihiatrul.
 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Moraru de la primaria cernavoda a invins stresul sinuciderii prin sexul salbatic cu toti politaii locali care sunt potenti in stil ciobanesc din primarie !
1
1
Depresia nu are legatura cu drogurile decat in cazuri rare; consumul de droguri explodeaza si in lipsa festivalurilor nu este legat de ele; depresia este o boala psihiatrica grava cu cauze necunoscute dar este general acceptat ca exista influente genetice si fiziologice si in egala masura sociale, exterioare; specialistii spun ca 5% din oamenii din orice populatie sufera de depresie si asa a fost intotdeauna; tratamentele depresiei au rezultate destul de slabe si in multe zeci de procente, adesea in peste 50% din cazurile care apeleaza la tratamentele clasice nu vindeca boala decat o amelioreaza o perioada uneori; un numar foarte mare de bolnavi in mod sigur majoritar la noi evita orice specialist si tratament din lipsa de incredere in medicina si medicamente, unele cu efecte de moment destul de dure; dau o stare de somnolenta si ameteala intensa o perioada de vreo 2 saptamani; parerea falsa ca medicul “ma drogheaza” este foarte larg raspandita de multe decenii la noi
1
3
Untold,Electric Castle,Neversea,Sunwaves,Dor de Munte si altele sunt piata de consum.Qui bono? Follow the money
3
0
este traumatizant, dar adevarat intr-o societate bolnava ca a noastra, cind totul se vinde, nu este meritocratie.
4
0
tinere de 14-15 ani, in chiloti si sutien la festival, cu bautura in mana si tigarea, parca invita audienta sa le bage...in seama, ce vreti sa culegeti?ce ati semanat, alea nu au parinti?prostanacii platesc si desteptii se imbogatesc, voi ati vazut vreun bogat adevarat la festival?si nu mai dati exemple de la astfel de specialisti ca asta lucreaza si cu mortii si cu viii
3
2
Ceva normal .Minori de 12 ani aveau acces la NEVERSEA
4
1
romania educata incepe cu tineretul zilelor si noptilor actuale! droguri,bautura, destrabalari si urmeaza ...finisul!
3
1
efortul depus cu lucrarea de reabilitare implica in oras stres ,multe costuri si milta munca si rabdare de care generatiile viitoare se vor bucura.
1
0
la porcii care fura le trebuie trei vieti si nu se satura ....
2
0
Stai sa vedeti cand tinerii o sa va ia gatul la toti din primarie>> femei, t****i, mafioti, negrii, jigodii, nemti, olandezi, francezi.... va ia gatul al toti
2
4
Viicile sunt promovate de mass media. Tinerii nu se sinucid. Tinerii o sa ia gatul consilierilor din primarie
7
3

REPLICA


LOTO

6/49
18411739468
5/49
739244635
joker
630232677