REPLICA ONLINE CONSTANTA

32.7° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
32.7° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Totul despre terapia cu testosteron

Totul despre terapia cu testosteron

Replica API 9 februarie 2021 | 00:00 948

Terapia cu testosteron este un subiect care stârnește păreri împărțite și confuzie, iar multe întrebări rămân fără răspuns. Află mai jos când este necesară terapia cu hormoni, care sunt riscurile, beneficiile, reacțiile adverse și cui este adresată.

Sursă foto: Shutterstock

Rolul testosteronului în organism

Testosteronul este un hormon masculin, produs în cea mai mare parte la nivelul testiculelor. Acesta este responsabil pentru dezvoltarea caracteristicilor sexuale primare (aparatul reproducător masculin) și secundare (acumularea de masă musculară, gravitatea vocii și tiparul de creștere a părului).

Testosteronul îndeplinește, însă, mai multe funcții pentru organism și are impact asupra stării de spirit și a nivelului de energie al individului. De asemenea, testosteronul protejează sănătatea inimii, este responsabil pentru pentru funcția sexuală și poate influența producția de celule roșii, sănătatea sistemului osos și calitatea, precum și cantitatea spermei, scrie doc.ro.

Afecțiuni care duc la scăderea nivelului de testosteron

Există multe probleme de sănătate și factori de risc care pot cauza scăderea nivelului de testosteron. Printre acestea se numără:

- Hipogonadism primar (afecțiune congenitală caracterizată prin disfuncția testiculelor)

- Hipogonadism secundar (atunci când producția de testosterone este suprimată de existența unei tumori la nivelul glandei pituitare sau a hipotalamusului)

- Cancer (de prostată, testicular sau la sân)

- Pubertate întârziată

- Orhidectomie bilaterală (extirparea ambelor testicule din cauza unor afecțiuni grave, cum ar fi cancerul)

- Leziuni ale testiculelor

- Înaintarea în vârstă

Ce presupune terapia cu testosteron?

Terapia cu testosteron definește procesul de înlocuire a testosteronului pierdut, ca urmare a unei afecțiuni, leziuni sau orhidectomii, pentru a restabili nivelul normal de testosteron din corp. Există mai multe opțiuni de administrare a testosteronului în corp, și anume:

1. Plasturi cu testosteron

Aceasta este una dintre cele mai simple și convenabile metode, deoarece corpul este capabil să absoarbă testosteronul prin intermediul unor plasturi ușor de folosit și non-invazivi. Dezavantajul stă în faptul că plasturii pot produce iritație cutanată și trebuie aplicați de mai multe ori pe zi. În plus, nu toți pacienții răspund bine la această formă de terapie.

2. Geluri topice pe bază de testosteron

Gelurile topice sunt, de asemenea, o variantă convenabilă, dar e important ca pacientul să aplice cu mare atenție produsul doar pe zonele necesare. Gelurile se pot răspândi ușor și pe alte suprafețe ale corpului, cauzând reacții adverse.

3. Plasturi bucali cu testosteron

Acest tip de plasturi nu sunt frecvent folosiți, pentru că necesită aplicare pe gingii, de două ori pe zi, și pot cauza iritația gingiilor.

4. Injecții cu testosteron

Injecțiile intramusculare cu testosteron se administrează la fiecare zece săptămâni și reprezintă una dintre cele mai frecvent folosite variante. Acestea nu costă foarte mult și oferă rezultate foarte bune, vizibile în scurt timp.

5. Capsule cu testosteron

Capsulele cu testosteron sunt relativ noi pe piața farmaceutică. Acestea sunt convenabile pentru că se administrează oral și, potrivit cercetărilor recente, nu dăunează ficatului.

Când e necesară terapia cu testosteron?

De regulă, terapia cu testosteron se recomandă bărbaților care suferă de hipogonadism, afecțiune prin care testiculele nu produc suficient testosteron. Cercetări recente sugerează că 20% dintre bărbații peste 60 de ani, alături de 30% dintre cei peste 70 de ani și 50% dintre cei peste 80 de ani suferă de hipogonadism. Un bărbat se poate naște cu hipogonadism, dar aceasta poate apărea și mai târziu în cursul vieții. De asemenea, este important de reținut că nivelul de testosteron scade cu 1% în fiecare an, iar rata de descreștere accelerează odată cu vârsta de 30 de ani.

Printre simptomele hipogonadismului se numără disfuncția erectilă și infertilitatea, problemele de concentrare, starea de oboseală, scăderea masei musculare, a cantității de păr corporal și facial și dezvoltarea de țesut adipos la nivelul sânilor (ginecomastie). Unii bărbați pot dezvolta și osteoporoză, deoarece hipogonadismul afectează masa osoasă.

Terapia cu testosteron este, așadar, o opțiune de tratament frecventă folosită pentru bărbații cu hipogonadism și poate da rezultate foarte bune. De asemenea, este considerată o terapie sigură, fără consecințe care ar putea pune în pericol sănătatea pe termen lung.

Contraindicațiile terapiei cu testosteron și posibile reacții adverse

Terapia cu testosteron nu este recomandată persoanelor care suferă de cancer prostatic, cancer la sân, apnee în somn, prostată mărită, probleme cardiovasculare sau testosteron scăzut din cauza înaintării în vârstă. În ceea ce privește reacțiile adverse care pot apărea în urma terapiei cu testosteron, acestea pot fi de scurtă durată sau de lungă durată.

Reacțiile adverse de scurtă durată includ: erupțiile acneice și excesul de sebum, umflarea țesutului din zona sânilor, retenția de apă (în special în zona gleznelor), reducerea fluxului de urină, creșterea numărului de celule roșii în sânge, apnee în somn sau agravarea apneei preexistente, schimbări de dispoziție, micșorarea testiculelor, căderea părului, modificarea nivelului de colesterol și reducerea calității spermei, ce poate afecta fertilitatea individului.

Reacțiile adverse de lungă durată sunt ceva mai problematice și pot cuprinde: creșterea riscului de afecțiuni cardiovasculare, agravarea problemelor urinare, dacă sunt deja existente, creșterea riscului de osteoporoză și de policitemia vera, afecțiune cauzată de creșterea numărului de celule roșii.

Analize recurente necesare la terapia cu testosteron

Pacientul care urmează o terapie cu testosteron trebuie să efectueze o serie de analize recurente, pentru a preveni instalarea unor afecțiuni. Una dintre acestea este DEXA, care este un test al densității minerale osoase ce poate semnala afecțiuni precum osteopenia sau osteoporoza.

De asemenea, analize de sânge pentru verificarea nivelului de testosteron, al markerilor pentru cancer și al numărului de enzime hepatice sunt frecvent de medicul curant, pentru monitorizarea pacientului aflat pe terapie hormonală. În plus, o consultație clinică, o dată la 3-6 luni, este necesară, pentru verificarea tensiunii arteriale și depistarea posibilelor reacții adverse cauzate de terapia cu testosteron.

Când să mergi la medic?

Este important să mergi de urgență la medic dacă manifești o reacție adversă severă, care ar putea indica o problemă de inimă, cum ar fi:

- Dureri pronunțate în piept

- Respirație tăiată sau dificultăți de respirație

- Stare de slăbiciune și/sau amorțeală pe o singură parte a corpului

- Probleme de articulare a cuvintelor

Cât de eficientă este terapia cu testosteron?

Înainte de a lua o decizie, este important să iei în calcul reacțiile adverse ce pot apărea în urma terapiei cu testosteron. Discută cu medicul despre riscurile și implicațiile acestei terapii, pentru a înțelege dacă este pentru tine. În ceea ce privește rata de succes a terapiei cu testosteron, cercetări recente sugerează că această metodă poate aduce îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește echilibrul hormonal al bărbaților cu hipogonadism, pe termen lung. Cu toate acestea, este nevoie de mai multe studii, pe eșantioane mari de voluntari, pentru a avea acces la informații bine consolidate.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510