REPLICA ONLINE CONSTANTA

36.4° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
36.4° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Tragedia de la 2 Mai s-ar putea întâmpla oricând în cel mai râvnit cartier din Constanța. Video

Tragedia de la 2 Mai s-ar putea întâmpla oricând în cel mai râvnit cartier din Constanța. Video

Victor ROTARU 6 septembrie 2023 | 00:00 4355

Au trecut aproape 3 săptămâni de la tragicul accident de la 2 Mai, acolo unde un șofer drogat, în vârstă de 19 ani, a ucis doi tineri. Cele două victime care și-au pierdut viața, erau împreună cu alte 6 persoane, pe marginea drumului, aceștia deplasându-se dinspre Vama Veche, spre 2 Mai. Potrivit directorului DRDP Constanța, Marian Ichim, în intravilanul localităților trotuarul trebuie asigurat de către primării, în schimb, în afara acestora nu este necesar un trotuar pentru că circulația pietonilor pe drumurile naționale este interzisă. Cu toate acestea, încă există localități, mai ales în mediul rural, care nu asigură pietonilor cel puțin un trotuar pe una din părțile carosabile, acest lucru întâmplându-se și la case mai mari, în Constanța, mai exact în cartierul Compozitori, acolo unde pietonii își pun zilnic viața în pericol din cauza lipsei trotuarelor.

Tragedia de la 2 Mai s-ar putea intampla oricand in cel mai ravnit cartier din Constanta. Video

Accidentele în care sunt implicați pietonii cresc de la an la an, iar pentru a împiedica creșterea lor, Senatul a votat un proiect de lege, în luna octombrie a anului 2022, prin care autoritățile locale vor fi obligate să construiască trotuare pe drumurile naționale și județene din localități.

Tragedia de la 2 Mai s-ar putea intampla oricand in cel mai ravnit cartier din Constanta. Video

Ichim: „Circulația pietonilor pe drumurile naționale este interzisă”

Aproape 44% din români trăiesc în mediul rural, adică peste 8 milioane de români își riscă viața din cauza lipsei de trotuare pe drumurile naționale și județene. O statistică a Comisiei Europene arată că România se află în capul listei cu cele mai multe accidente rutiere, 93 de accidente la un milion de locuitori, 52% din decesele rutiere au avut loc pe drumurile din mediul rural, față de 40% în zonele urbane și 8% pe autostrăzi.

Tragedia de la 2 Mai s-ar putea intampla oricand in cel mai ravnit cartier din Constanta. Video

Contactat pentru un punct de vedere, directorul DRDP Constanța, Marian Ichim, a făcut mai multe precizări legate de cine trebuie să asigure prezența trotuarelor prin localități, dar și în afara acestora: „În intravilanul localităților trotuarul trebuie asigurat de către primării. În extravilan nu este necesar un trotuar pentru că circulația pietonilor pe drumurile naționale este interzisă. Se poate circula doar cu mijloacele de transport adecvate și autorizate pentru circulația pe drumurile naționale.” 

Tragedia de la 2 Mai s-ar putea intampla oricand in cel mai ravnit cartier din Constanta. Video

Astfel de situații nu sunt întâlnite doar în mediul rural, unele asemănătoare fiind și în cartierul Compozitori, una dintre zonele cu cea mai slabă infrastructură din oraș. Deși prețurile la imobiliare se situează pe lista de top a celor mai scumpe din Constanța, condițiile lasă de dorit.

Tragedia de la 2 Mai s-ar putea intampla oricand in cel mai ravnit cartier din Constanta. Video

Oamenii care locuiesc în această zonă își pun zilnic viața în pericol, pe majoritatea străzilor trotuarul lipsind cu desăvârșire. Locuitorii din cartier merg în mare parte pe partea carosabilă, fiind cu ochii în patru după mașini, șoferii fac și slalom printre pietoni, circulând în zonă cu viteză redusă. 

Tragedia de la 2 Mai s-ar putea intampla oricand in cel mai ravnit cartier din Constanta. Video

Ce prevede legea 

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat în luna aprilie, anul 2023, legea care prevede că autorităţile administraţiei publice locale sunt obligate ca pe sectoarele de drumuri publice care traversează localităţile rurale să întreţină şanţurile, rigolele, podeţele, plantaţiile, trotuarele, căile pietonale.

Actul normativ modifică şi completează Ordonanţa Guvernului nr. 43/1997 privind regimul drumurilor şi vizează prevenirea degradării materialului rulant parte componentă a drumurilor judeţene, precum şi prevenirea degradării spaţiului public de lângă carosabil şi a locurilor destinate parcărilor. „Pe sectoarele de drumuri publice care traversează localităţi rurale, autorităţile administraţiei publice locale sunt obligate să întreţină şanţurile, rigolele, podeţele, plantaţiile, trotuarele, căile pietonale sau alte asemenea”, prevede legea.

Video:

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ce treba are cazul lui pascu cu trotuarele din compozitorilor?
0
0
riscul unui accident este evident mai mare; fara legatura cu drogurile si alcoolul; statistic nu cred ca drogatii sunt adevarata problema ci nesimtirea, vitezomania si lipsa de responsabilitate adesea criminala boli grele la prea multi dintre soferii nostri; ar trebui legi mai dure si mai multi politisti dar parlamentul e primul care refuza sa faca ceva
3
1
Lux pentru popor ... arata ca naiba
1
0
In parte ai dreptate. Dar daca mergem pe logica ta, nimic nu este sigur! De exemplu, poate sa-ti cada un avion in cap in mijlocul desertului, unde nu este aglomerat deloc! Da, sunt multi smecheri care tin cate doua, trei masini in fata casei si nu-si baga niciuna in curte! Dar si acolo unde sunt trotuare, pietonii prefera sa mearga tot pe carosabil!
2
2
si a masinilor parcate! Bogatanii din zona nu isi baga masinile in curte! dintre masini poate iesi oricand un copil, un caine, o femeie batrana! Dar bogatanii au preferat sa si faca foisoare in loc de parcare in curte! trebuie sa facem o petitie ca masinile de pe caudela sa dispara!
8
1
Alo primariaa , faceti ordine in Compozitori !!!
1
1
Ce de vulpi care nu ajung la struguri pe aici! Sunt cartiere mult mai de cacaat in Constanta dar n-aveti decat sa va laudati cu cotetele voastre! Cat despre trotuare, te ia drogatul cu masina la fel de usor ca de pe carosabil.
13
12
adica trotuarele sunt problema, nu drogurile? nu coruptia?
17
0
Mașinile tronează pe trotuare iar cetățenii circula pe strada. In condițiile in care in apropiere este o scoala . Șoferii circula cu “ mare risc “ in sânge și cu viteze amețitoare !!! Nimeni nu face nimic ! Nu vezi poliție nici ziua nici noaptea, nici pe unii nici pe alțiiii!!!!
15
2
Pai daca stati pe camp, nu aveti trotuare
26
0
sa fii blestemat sa stai in compozitorilor sau pe baba novac.
27
4

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510