REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.7° Constanța Mar., 6 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6813
20.7° Constanța Marți, 6 August 2024 Anul XX Nr. 6813
 

TRAI pe VĂTRAI! ȘOFERII și LIFTIERII din PARLAMENT, SPORURI PENTRU… UZURA ORGANISMULUI

TRAI pe VĂTRAI! ȘOFERII și LIFTIERII din PARLAMENT, SPORURI PENTRU… UZURA ORGANISMULUI

Replica API 20 ianuarie 2022 | 10:12 4455

Condițiile de muncă din Parlament sunt ale naibii de grele! Pentru munca prestată în condiții grele și deosebit de grele, vătămătoare și deosebit de vătămătoare funcționarilor publici li se stabilesc sporuri de compensare în mărime unică pentru salariații de orice calificare care muncesc în condiții egale la unitatea respectivă, sau sporuri vătămătoare. Sunt foarte mulți funcționari care beneficiază de acest privilegiu, însă puțini sunt cei care chiar îl merită. Dacă sectorul privat a fost lovit în plin de efectele crizei economice din ultimii ani, salariații statului au rămas cu veniturile și sporurile intacte. Armata de indivizi din Parlament, cu venituri și drepturi ieșite din limita bunului simț, au avantaje materiale fără număr, în cazul deputaților și senatorilor vorbim de chirii, hrană, transport… toate gratuite, iar în cazul funcționarilor din serviciile Camerei Deputaților și Senatului vorbim despre compensații mascate sub forma sporului de condiții vătămătoare: 15% din salariu pentru condiţii vătămătoare generate de undele electromagnetice provocate de antenele de pe Casa Poporului.

Sporurile pe care le primesc funcționarii publici sunt cu duiumul. Spor de izolare, de consemn la domiciliu sau de suprasolicitare neuropsihică, de condiții vătămătoare sunt doar câteva dintre motivele pentru care angajații din mediul public primesc bani suplimentari pe lângă salariul de bază.

Compensațiile în sistemul public au apărut precum și pensiile speciale. Cine s-a descurcat să prindă un moment prielnic a obținut un spor. Cine nu, sănătos să fie! Sunt și situații unde sporurile sunt întemeiate însă peste noapte devin ilegale, așa că Statul le elimină. Și, nu numai atât, le cer și înapoi. Cum este cazul angajaților de la ARSVOM, acolo unde chiar este nevoie de sporuri, având în vedere riscul la care sunt supuși zilnic. Alții se bucură în continuare de aceste venituri pe care le încasează, pe lângă salarii… cum ar fi funcționarii din Parlament, serviciile Camerei Deputaților și Senatului. Începând de la secretarul general, consilier parlamentar, referent și până la bucătar, ospătar, șofer, cu toții primesc sporuri pentru condiții vătămătoare. Cică sunt afectați de undele electromagnetice care se propagă prin clădire, au o activitate ce presupune o suprasolicitare nervoasă și condiții de muncă ce pot duce la uzura prematură a organismului.

Sporuri de condiții vătămătoare pentru ospătarii, bucătarii, operatorii xerox și magazionerii din Camera Deputaților

Dar haideți să vedem care este cuantumul acestor sporuri încasate de sutele de funcționari din Camera Deputaților.

De exemplu, secretarul general primește un sport de condiții vătămătoare de 3000 de lei, pe lângă cel de 20.194 lei, reprezentând salariul de bază, iar adjunctul său primește 2852 lei, un salariu de bază de 19.010 lei plus indemnizația de doctor, de 950 de lei. Sporul de condiții vătămătoare, în cazul unui șef de departament, este de 2.315 lei, iar al unui director general este de 1999 lei.

Un șef serviciu sau birou încasează un spor de 1783 lei, iar un consilier parlamentar poate încă un spor de condiții vătămătoare de până la 1414 lei.

Dacă în cazul celor de mai sus se justifică, să zicem, sporul pentru condiții vătămătoare, nu înțelegem de ce un bucătar sau cofetar, casier ori operator xerox sau liftier, din aparatul Camerei Deputaților, ar avea nevoie de aceste sporuri!

Un referent bucătar sau ospătar încasează un spor de 551 lei, iar un referent casier încasează spor de 499 lei, operatorul xerox ia spor de 520 de lei, iar un magaziner 354 lei, în timp ce un șofer ia spor de 543 lei, iar un liftier 426 lei.

Aceeași situație o regăsim și în cazul angajaților din Senat.

Nu știm cât de justificată este acordarea sporului în cazul categoriei de funcționari prezentată mai sus, cert este că prin munca în fața computerului, într-un mediu cu praf, expunerea la germeni ori bacterii, sau uzura mult prea devreme a organismului o regăsim și în cazul angajaților din privat, însă foarte puțini dintre aceștia beneficiază de un spor la leafă pentru aceste motive.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Lucreaza si tu la stat ca daca nu ai pile trebuie sa dai n examene si daca reusesti sa intri o sa-i tii in carca pe aia cu pile si o sa muncesti de-ti sar capacele
2
1
BUGETARI, NU?TRAI NEICA SA LUCREZI LA STAT.
5
0
spor de l a cat mai e
1
0
de ce nu se face o emisiune cu ministrul muncii, in care sa i se puna intrebari ref la aceste sporuri imaginare?
8
0
...aici sunt banii dumneavoastra, dragi pensionari...
29
0
Casa poporului trebuie sa se numeasca casa hotilor ca poporul nu poate sa intre acolo.Consuma cat un oras pentru niste jivine trebuia facut un mall sau altceva macar iesea pe profit
30
0
salari si pensii decente, dar banii se duc nejustificat , totul e ...contaminat !
27
0
Ar trebui mers si scosi afara din aceasta institutie unde somnul naste MONSTRII.
38
0

REPLICA



LOTO

6/49
9322182036
5/49
169403822
joker
3542312303