REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Vin., 27 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6865
18.4° Constanța Vineri, 27 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6865
 

Tranzacție uriașă cu mai multe parcuri eoliene în Constanța! Vezi cine a pus mâna pe ele

Tranzacție uriașă cu mai multe parcuri eoliene în Constanța! Vezi cine a pus mâna pe ele

Andreea POPA 3 mai 2024 | 00:00 6616

Parcul eolian din comuna Mihai Viteazu a fost cumpărat cu 88 de milioane de euro de grupul ceh Premier Energy de la spaniolii de la Iberdrola, care se retrag astfel definitiv din România, după parteneriatul păgubos încheiat acum 16 ani cu Eolica Dobrogea. 

Tranzactie uriasa cu mai multe parcuri eoliene in Constanta! Vezi cine a pus mana pe ele

Grupul Premier Energy, deținut de miliardarul ceh Jiri Smejc, a preluat parcul eolian din comuna Mihai Viteazu, cu o capacitate de 80 MW, contra sumei de 88 de milioane de euro, de la compania spaniolă Iberdrola, care se retrage astfel definitiv din România. Tranzacția așteaptă acum aprobările de reglementare standard pentru astfel de operațiuni, informează Profit.

„Această achiziție strategică întărește în continuare angajamentul Premier Energy pentru leadership în producția de energie durabilă și își dublează practic amprenta în activul operativ de energie eoliană. Parcul eolian are o producție netă estimată de 165 GWh pe an”, este mesajul companiei Premier Energy. Tranzacția include aproximativ 520.000 de certificate verzi. 

Grupul Premier Energy, împreună cu subsidiara sa Alive Capital, este unul dintre cei mai mari jucători din segmentul energiei regenerabile, cu o capacitate instalată de peste 900 MW în proprietate, gestionare și dezvoltare în România. 

Parteneriat păgubos pentru spanioli

În urma tranzacției, gigantul spaniol Iberdrola se retrage din România, după o colaborare păguboasă de 16 ani cu o firmă locală controversată, Eolica Dobrogea SRL. Firma deținută de Corneliu Dică și Andreea Ceaușescu se află de un deceniu în insolvență și avea la  un moment dat datorii totale de 86 milioane lei, din care 52 de milioane lei către partenerii de la Iberdrola și 9 milioane către Primăria Cogealac.  

Spaniolii anunțau în 2008 că a preluat 50 de proiecte de centrale eoliene din Dobrogea de la Eolica, cu o putere instalată totală de 1.600 MW. Dintre acestea, s-a concretizat însă numai cel de la Mihai Viteazu. 

Între timp, Eolica Dobrogea spunea că are în plan obținerea autorizațiilor pentru construirea unui complex energetic integrat de 500 MW, format din unități de producție de energie din vânt și gaze naturale, plus instalație de hidroliză pentru generarea de hidrogen, toate la Cogealac.

În 2011, gigantul Iberdrola anunța că se retrage din proiectul de la Cogealac, din cauza partenerilor români de la Eolica Dobrogea. 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
la cogealac, parc eolian? cred ca este becali, parc eolian oaia nebuna!
3
2

REPLICA


LOTO

6/49
32151394140
5/49
30224321027
joker
29202731364