REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.4° Constanța Dum., 18 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6825
20.4° Constanța Duminică, 18 August 2024 Anul XX Nr. 6825
 

TRANZACȚIE uriașă: Hidroelectrica a CUMPĂRAT parcul EOLIAN Crucea

TRANZACȚIE uriașă: Hidroelectrica a CUMPĂRAT parcul EOLIAN Crucea

Replica API 27 decembrie 2020 | 00:00 3860

Compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a cumpărat parcul eolian Crucea, din județul Constanța, de la firma germană Steag GmbH, controlată de mai multe municipalități din Germania. Valoarea tranzacției nu a fost făcută publică, dar compania germană avea de recuperat de pe urma parcului eolian din Constanța o creanță de 75 de milioane de euro.

Hidroelectrica, sursa: profit.ro

Parcul eolian Crucea este situat în apropierea comunelor constănțene Crucea, Vulturu și Pantelimon și a fost pus în funcțiune în 2014, în urma unei investiții de 200 de milioane de euro.

Proiectul a fost inițiat de constănțeanii de la Monsson Group și vândut nemților de la Steag GmbH în 2012.

”Steag GmbH și Societatea de Producere a Energiei Electrice în Hidrocentrale Hidroelectrica SA au semnat un acord privind vânzarea acțiunilor Steag în filialele românești Crucea Wind Farm SA și Steag Energie România SRL către Hidroelectrica, în urma unui proces extrem de competitiv care a implicat atât ofertanți locali, cât și internaționali. Tranzacția se va finaliza în conformitate cu condițiile stipulate în acord”, se arată într-un comunicat Hidroelectrica, emis pe 23 decembrie.

Cel mai mare producător român de energie precizează că ”se concentrează pe diversificarea producției prin adăugarea de capacități regenerabile de înaltă calitate în portofoliul său, ca parte a strategiei de dezvoltare recent aprobată a companiei. Compania își reafirmă obiectivul de a rămâne 100% verde pe tot parcursul procesului de diversificare a portofoliului".

Hidroelectrica, cea mai mare și mai valoroasă companie de stat din România

Potrivit Hidroelectrica, ”dezvoltat de Steag și comandat în 2014, Parcul Eolian Crucea este unul dintre cele mai moderne și mai bine întreținute parcuri eoliene terestre din România, având o capacitate instalată de 108 MW”.

Părțile nu au făcut publice valoarea tranzacției, dar publicația Profit scrie că Steag GmbH avea de recuperat de la Crucea Wind Farm SA o creanță de 75 de milioane de euro, rezultată dintr-un credit pe care i l-a acordat în calitate de acționar în 2016.

Cea mai mare și mai profitabilă companie de stat din România, Hidroelectrica, nu se află la prima tentativă de achiziționare a unui parc eolian, dar demersurile sale de a cumpăra activele gigantului CEZ din România (inclusiv cel mai mare parc eolian din Europa, la Fântânele- Cogealac) au eșuat.

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie regenerabilă din România. În 2019, a produs 15,2 TWh din cele 209 centrale hidroelectrice în funcţiune, având o capacitate totală instalată de 6,4 GW.

Cu o cifră de afaceri de 873 milioane de euro şi un profit net de 290 milioane de euro, Hidroelectrica este cea mai mare şi cea mai valoroasă companie de stat din România.

Steag Gmbh, companie germană mult mai mică decât Hidroelectrica, dar mai valoroasă

Producătorul german de energie Steag GmbH are o vechime de 80 de ani și este un consorțiu format din 6 companii locale de utilități din tot atâtea localități din regiunea Rin- Ruhr: Dortmund, Duisburg, Bochum, Essen, Oberhausen și Dinslaken.

Compania germană are capacități de producție de 7.200 MW în toată Europa, peste 6.000 de angajați și a raportat anul trecut încasări de 2 miliarde de euro.

Crucea Wind Farm SA, producătorul de energie eoliană din parcul Crucea, a raportat pentru anul 2019 afaceri de 69,47 milioane de lei și un profit net de 138,5 milioane lei, dar și datorii totale de 854,7 milioane de lei. Firma deține active de 520,5 milioane de lei și capitaluri proprii negative, de minus 334,9 milioane lei.

În fine, Steag Energie România SRL din Constanța, firma care administrează producătorul de energie din Crucea, a raportat pentru anul 2019 afaceri de 6 milioane lei și un profit net de 1,7 milioane lei, cu datorii de 1 milion de lei.

Andreea POPA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
retarzii mintali de la aur , comenteaza peste tot , orice . muistilor , in ce se masoara energia ? fara goagal.
0
0
Sa cumparam tot in romania fara cu straini din tara pamantune al romaniei
0
3
Bou-le, asta este @ndree@ pop@! Numa lb-gii pe-aici...
3
4
ar fi buna dar sa vedem la ce pret, sa vedem si ce comisioane...
6
2
Hai sa o dam strainilor pe un aranjament dar repede pana nu se prind prostii, adica poporul.
6
5
Ce comisioane s-au incasat?
13
7

REPLICA



LOTO

6/49
20164714374
5/49
34336183913
joker
1452523620