REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.4° Constanța Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
24.4° Constanța Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

Trei români au murit și alți 20 ar fi fost răniți, în confruntările violente din Congo 

Trei români au murit și alți 20 ar fi fost răniți, în confruntările violente din Congo 

A.F. 7 februarie 2024 | 17:23 1989

Confruntări violente se desfășoară de câteva zile în estul R.D. Congo, lupte în urma cărora doi români, mercenari în gruparea lui Horațiu Potra (afiliată guvernului) au avut de suferit.

Trei romani au murit si alti 20 ar fi fost raniti, in confruntarile violente din Congo 

Potrivit informațiilor, unul dintre români a murit, iar un altul a fost rănit, scrie stiripesurse.ro.

Luptele au loc în jurul și în localitatea Sake, acolo unde rebelii M23 i-ar fi încercuit pe mercenarii lui Potra. Nu mai puțin de 90 la sută dintre cei care luptă alături de Horațiu Potra sunt români, astfel că nu este exclus ca victimele în rândul foștilor militari sau foști legionari din România să crească.

Misiunea ONU s-a implicat după confruntările de sâmbătă

Misiunea ONU de menținere a păcii în Republica Democrată Congo (RDC) a transmis sâmbătă că a desfășurat trupe pentru a asigura un coridor pentru persoanele care fug de violențele în estul țării.

Misiunea, MONUSCO, a anunțat că aproximativ 1.000 de persoane strămutate sunt adăpostite de vineri după ce au fugit din orașul Mweso, unde rebelii M23, conduși de tutsi, au ucis aproximativ 20 de persoane de joi, potrivit armatei și a unui lider al societății civile

Atacul este cea mai recentă consecință a luptei dintre trupele congoleze și gruparea M23, ale căror ofensive au forțat zeci de mii de oameni să fugă și au înrăutățit criza umanitară și de securitate din regiune, care durează de decenii.

Purtătorul de cuvânt al MONUSCO, Ndeye Khady Lo, a declarat că luptele au loc în apropierea bazei Nyanzale a misiunii și a precizat că trupele de menținere a păcii vor patrula pentru a proteja civilii.

Biografia lui Horațiu Potra, cel mai cunoscut mercenar român

Horațiu Potra are 53 de ani și este originar din Mediaș. El a luptat în Legiunea Străină, iar la sfârșitul anilor ’90 a activat ca gardă de corp a emirului Qatarului. Ulterior, a ajuns în Republica Centrafricană, unde a instruit gărzile de corp ale președintelui statului.

Potra ar fi avut un contract și în Ciad, acolo unde i-a instruit pe insurgenți, după care ar fi fost angajat de milionarul Frank Timiș ca șef al securității operațiunilor sale din Africa.

De asemenea, numele lui a fost legat de cel al mercenarilor Wagner, într-un reportaj recent realizat de jurnaliștii de la Deutsche Welle, care au scris despre mobilizarea unor armate private din estul Europei, coordonate de Horațiu Potra, într-o zonă de conflict din RD Congo.

UPDATE:

În confruntările din R.D. Congo ar fi murit 3 români și alți 20 ar fi fost răniți.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016