REPLICA ONLINE CONSTANTA

22.8° Constanța Mar., 23 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6799
22.8° Constanța Marți, 23 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6799
 

Tribunalul municipal din Moscova decide menţinerea în detenţie a naţionalistului Igor Ghirkin

Tribunalul municipal din Moscova decide menţinerea în detenţie a naţionalistului Igor Ghirkin

A.F. 31 august 2023 | 00:00 178

Tribunalul municipal din Moscova a respins apelul lui Igor Ghirkin, un naţionalist influent devenit opozant al puterii şi acuzat acum de "extremism", care a cerut să fie eliberat din arestul preventiv, relatează AFP.

Tribunalul municipal din Moscova decide mentinerea in detentie a nationalistului Igor GhirkinIgor Ghirkin

Bloggerul în vârstă de 52 de ani, cunoscut sub pseudonimul "Strelkov", a fost arestat în iulie după postari virulente în care îl critica pe Vladimir Putin, în urma rebeliunii eşuate a grupării Wagner.

Tribunalul municipal din Moscova a decis marţi să-l ţină pe Ghirkin în arest preventiv până cel puţin pe 18 septembrie, în aşteptarea procesului, potrivit unui jurnalist AFP prezent la audiere.

Igor Ghirkin, acuzat că a lansat pe internet "apeluri publice pentru desfăşurarea de activităţi extremiste", riscă până la cinci ani de închisoare.

Ghirkin, fost comandant al separatiştilor pro-ruşi din estul Ucrainei şi pe care Kievul îl acuză că este un fost agent al serviciilor de securitate ruse, este un critic vocal, la fel ca Evgheni Prigojin, al înaltului comandament militar rus, pe care îl acuză de incompetenţă.

În unul dintre ultimele sale mesaje Telegram, el l-a atacat direct pe Vladimir Putin, pe care l-a numit un "laş" pe care Rusia nu îl va mai tolera "încă şase ani la putere", citează Agerpres.

Ghirkin, colonel în rezerva FSB, fost comandant de război, a ajutat la anexarea Crimeii de către Rusia în 2014, iar apoi a organizat miliţiile separatiste proruse care au smuls o parte din estul Ucrainei de sub controlul Kievului.

El a fost, de asemenea, condamnat la închisoare pe viaţă, în contumacie, de către un tribunal olandez în 2022 pentru presupusul sau rol în doborârea zborului MH17 al companiei Malaysia Airlines deasupra estului Ucrainei în 2014, în urma căruia 298 de pasageri şi membri ai echipajului şi-au pierdut viaţa.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
26274422417
5/49
28142710620
joker
1241143699