REPLICA ONLINE CONSTANTA

19.4° Constanța Dum., 4 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6811
19.4° Constanța Duminică, 4 August 2024 Anul XX Nr. 6811
 

Tulburările de somn afectează direct creierul. Efecte negative asupra minții

Tulburările de somn afectează direct creierul. Efecte negative asupra minții

A.F. 7 aprilie 2023 | 00:00 328

Somnul este esențial pentru corpul uman. Lipsa somnului poate cauza probleme de memorie, perturbă funcționarea hipocampului, obezitate și sistemul de metabolism. Potrivit unui studiu recent, oamenii ar trebui să doarmă, în fiecare noapte, șapte, opt ore.

Tulburarile de somn afecteaza direct creierul. Efecte negative asupra mintii

Experții în somn recomandă, de obicei, stabilirea unei rutine de „igienă a somnului”, care merge de la evitarea consumului de cafea, după o anumită oră, până la adormirea și trezirea la aceeași oră, în fiecare zi, scrie weforum.org.

Cercetătorii au efectuat studii pe mai multe persoane și au publicat efectele secundare asupra corpului uman, iar câteva dintre acestea sunt:

1. Pierderea de memorie

Hipocampul este o parte a creierului care joacă un rol central în memorie. Hipocampul face parte din primele structuri atinse de boală Alzheimer, ceea ce explică problemele memoriei și ale dezorientarii. După opinia cercetătorilor, în timpul somnului, creierul reia tot ceea ce se petrece în timpul zilei pentru că informațiile cele mai importante să nu fie uitate. În consecința, lipsa de somn poate cauza tulburări de memorie.

2. Amintirile fictive/false

O noapte fără somn poate perturbă serios funcționarea hipocampului, cortexul prefrontal (funcțiile cognitive) și lobul parietal (integrarea informațiilor). Un studiu a demonstrat că persoanele cărora le lipsește somnul au tendința de a avea amintiri false. Această se întâmplă pentru că informațiile nu sunt păstrate într-un mod structurat.

3. Furia

Un studiu recent a demonstrat că o lipsa sau o pierdere de somn incită oamenii să se concentreze asupra experiențelor negative și să interpreteze greșit expresiile fetei. Pe de altă parte, RMN-ul arată legătură dintre amigdala (care provoacă anxietatea) și cortexul prefrontal median care ajută la păstrarea echilibrului emoțional. Deci, atunci când sunteți privați de somn, creierul nu stabilește această conexiune, iar anxietatea și stresul își spun cuvântul, deviind în furie.

Nu doar hormonii feminini și supraîncărcarea la lucru sunt responsabili de lipsa de umor, ci și lipsa somnului. Dimineață, puteți observă mai multe persoane nervoase în mijloacele de transport în comun decât oameni binedispuși. Studiile numeroase în acest sens afirmă că lipsa de somn creează probleme emoționale că depresia.

4. Îngustarea cerebrală

Un alt studiu a demonstrat că adulții perfect sănătoși care nu dorm suficient se întâlnesc cu fenomenul numit îngustare cerebrală, la nivelul lobilor frontal, temporal și parietal. Cercetătorii nu sunt încă siguri dacă somnul este cauza principala acestor strâmtări sau dacă lipsa somnului se asociază unor alte tulburări. Chiar și o singură noapte nedormită ar putea afecta masă cerebrală.

5. Obezitatea

Studiile recente au demonstrat că persoanele care dorm mai puțin de 7 ore pe noapte sunt cu 30% mai susceptibile de obezitate. Lipsa de somn afectează, de fapt, secreția de hormoni care reglează foamea și sațietatea, ceea ce v-ar putea împinge la supraalimentare. În plus, când sunteți obosiți, doriți să consumați alimente bogate în grăsimi și în calorii și totodată, aveți tendința de a alege alimente nocive pentru sănătate.

6. Tulburările de memorie

Somnul joacă un rol esențial în consolidarea informațiilor dobândite în ziua sau zilele precedente. Se presupune că legăturile se consolidează și că puterea conexiunilor între neuroni se reechilibrează în timpul fazei somnului în care întrările senzoriale sunt blocate. Dacă va este greu să dobândiți noi amintiri, să uitați amintiri mai vechi, păstrate de mult timp, încercați să va modificați ritmul somnului, astfel încât să dormiți 7-8 ore într-o noapte. Amintirile mai vechi sunt păstrate în zona creierului numită cortex, citează doctorulzilei.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
4022312423
5/49
141310402232
joker
1229312768