REPLICA ONLINE CONSTANTA

35.7° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
35.7° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Turcan cere o întâlnire cu reprezentanții Louis Vouitton în scandalul iilor „furate"

Turcan cere o întâlnire cu reprezentanții Louis Vouitton în scandalul iilor „furate"

Victor ROTARU 4 iunie 2024 | 10:35 304

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, intervine în scandalul modelelor de ii românești, preluate de Louis Vuitton fără a fi menționată sursa de inspirație.

Turcan cere o intalnire cu reprezentantii Louis Vouitton in scandalul iilor „furate'Raluca Turcan și iile „furate”

Casa de modă Louis Vuitton a folosit ia românească din Mărginimea Sibiului, în noua colecţie, fără a preciza însă şi de unde provine. Sesizarea a fost făcută de o asociaţie care cere celebrei case de modă să scoată din piesa din colecţie. Organizaţia cere brandului să obțină acordul de folosire a cămăşii din partea comunităților româneşti.

„Nu am primis niciun răspuns pentru că e doar o campanie în social media. Principiul nostru de bază presupune că acordul trebuie obținut și în cazul nostru de la comunități. Dacă comunitățile își doresc să meargă mai departe în această campanie, vom proceda în consecință", a spus Andreea Tanasescu, fondator La blouse Roumaine.

Vestea a ajuns şi la meşteşugarii din zona Sibiului care au reacţionat rapid, inclusiv pe reţelele de socializare.

Comunitatea creatorilor de ii a creat o petiţie prin care brandului să scoată piesele din colecţie până când va obţine un acord cu privire la creditarea originii. Şi ministrul culturii, Raluca Turcan a reacţionat în acest caz.

"În mod firesc, vom solicita companiei Louis Vuitton recunoașterea valorii patrimoniale și culturale a modelului iei cu șinoare, specifică zonei Sibiului.

Creația populară autentică și-a menținut valoarea peste timp, dovadă că ia românească a fost și rămâne o sursă de inspirație pentru pictori, designeri sau companii precum Louis Vuitton.

Această situație merită transformată într-o oportunitate, în sensul recunoașterii la nivel internațional a valorii inestimabile a patrimoniului cultural românesc", a scris Raluca Turcan pe Facebook.

Ia este una dintre cele mai importante piese ale portului popular românesc. Însă nu este prima data când este preluată de designeri internaționali. Prima casă de modă a fost Yves Saint Laurent care, în 1999 a creat o colecţie întreagă de astfel de piese vestimentare cu inspiraţie tradiţională, intitulată La Blouse Romaine, potrivit antena3.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510