REPLICA ONLINE CONSTANTA

34.5° Constanța Vin., 19 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6795
34.5° Constanța Vineri, 19 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6795
 

Turcia: Partidul pro-kurd şi-a prezentat propriul candidat la primăria Istanbulului

Turcia: Partidul pro-kurd şi-a prezentat propriul candidat la primăria Istanbulului

A.F. 10 februarie 2024 | 00:00 320

Partidul pro-kurd DEM şi-a prezentat vineri propriul candidat la primăria Istanbulului, cu riscul ca, în urma alegerilor municipale prevăzute să aibă loc la sfârşitul lui martie, acest mare oraş să nu mai rămână în mâinile opoziţiei, care îl cucerise în 2019, informează AFP.

Turcia: Partidul pro-kurd si-a prezentat propriul candidat la primaria IstanbululuiMeral Danis Bestas, sursa foto: t24.com.tr 

Partidul DEM, a treia forţă politică din Turcia, l-a sprijinit în acel an pe candidatul CHP, principalul partid de opoziţie, în faţa partidului islamo-conservator AKP al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.

Meral Danis Bestas, deputat de Erzurum (est), va fi candidatul partidului la Istanbul, a anunţat în faţa presei purtătoarea de cuvânt a Partidului Egalităţii popoarelor şi democraţiei (DEM), Aysegul Dogan.

În vârstă de 56 de ani, Meral Danis Bestas a lucrat multă vreme ca avocat specializat în drepturile omului, înainte de a fi aleasă de patru ori deputat al partidului pro-kurd, din 2015 încoace.

Potrivit unui sistem de co-preşedinţie inspirat de la Verzii germani, în vigoare pentru toţi parlamentarii din partid, Murat Cepni, fost deputat, va fi co-candidatul lui.

"Suntem o mişcare politică destul de puternică şi experimentată pentru a nu ne limita la a face să câştige sau să piardă alte (formaţiuni)", a declarat Dogan pentru a justifica decizia partidului.

Basak Demirtas, soţia fostului co-preşedinte al partidului, extrem de popularul Selahhattin Demirtas, aflat din 2016 în detenţie şi oficial retras din politică, a fost menţionată drept posibilă candidată la Istanbul. Însă Basak Demirtas, considerată o potenţială candidată cu greutate, a anunţat miercuri că ea nu va candida, după o consultare cu partidul său.

Cei care se opun unei candidaturi a partidului DEM la Istanbul reproşează partidului pro-kurd că facilitează o eventuală victorie a AKP, privându-l pe primarul CHP aflat la sfârşit de mandat, Ekrem Imamoglu, de sprijinul alegătorilor kurzi.

Imamoglu preluase oraşul în 2019 datorită sprijinului partidului Iyi (dreapta) şi, indirect, al partidului pro-kurd, care a decis să nu înainteze un candidat propriu, pentru a evita divizarea voturilor opoziţiei, în acest oraş cu 16 milioane de locuitori care găzduieşte o importantă comunitate kurdă.

Însă, numeroşi alegători kurzi nu au iertat atitudinea CHP, care s-a întors împotriva lor între primul şi al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din luna mai anul trecut.

Erdogan l-a însărcinat în ianuarie pe fostul său ministru al mediului, Murat Kurum, să recucerească Istanbulul, cel mai bogat oraş al ţării, unde el s-a născut şi al cărui primar fusese în anii 1990, pentru a răzbuna umilitoarea înfrângere electorală a AKP după două decenii de dominaţie, citează Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15382943810
5/49
38202113924
joker
218171712