REPLICA ONLINE CONSTANTA

31.9° Constanța Mie., 21 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6828
31.9° Constanța Miercuri, 21 August 2024 Anul XX Nr. 6828
 

Turcul Omer Susli s-a lipit de un parc eolian și unul fotovoltaic în Cobadin

Turcul Omer Susli s-a lipit de un parc eolian și unul fotovoltaic în Cobadin

Andreea POPA 21 august 2024 | 00:00 1837

Cunoscutul om de afaceri constănțean de origine turcă Omer Susli pare să fi trecut de la mall-uri și imobiliare la energie, după ce a lansat două mari proiecte, ambele în Cobadin. Fostul proprietar Praktiker construiește aici un parc eolian, dar și o centrală fotovoltaică, cu o investiție totală de peste 120 milioane de lei. Proiectele se derulează prin două firme înființate în 2023 și administrate de Ioana Diana Turcu, care apare în mai toate afacerile lui Susli.

Turcul Omer Susli s-a lipit de un parc eolian si unul fotovoltaic in CobadinOmer Susli

Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) a autorizat construirea unei centrale fotovoltaice și se află în faza de aprobare și pentru un parc eolian, ambele în comuna constănțeană Cobadin, prin intermediul a două firme controlate de cunoscutul om de afaceri turc Omer Susli.

Centrala fotovoltaică de 26,6 milioane lei și eoliene de 96,4 milioane lei

Parcul fotovoltaic de 4,2 MW este construit de Praktiker Real Estate Romania SRL din Voluntari, firmă administrată de Ioana Diana Turcu, mâna dreaptă a lui Susli. Potrivit documentului ANPM, ”Instalația solară fotovoltaică propusă va produce energie electrică utilizând sursa regenerabilă reprezentată de energia solară și va livra energia produsă la consumatori racordați la barele centralei. Locul de amplasare este în Județul Constanța, Comuna Cobadin, intravilan, Șos. Constanței, nr. 37. Suprafața ocupată de panouri va fi de aproximativ 485.774 mp. În cadrul instalației propuse se vor monta 7.642 de module fotovoltaice”.

Turcul Omer Susli s-a lipit de un parc eolian si unul fotovoltaic in Cobadin

Conform aceluiași document, valoarea investiției este de 26.619.482 lei, iar termenul de implementare a proiectului este de 12 luni. Pe lângă centrala fotovoltaică, Omer Susli va construi și un parc eolian de 12,4 MW pe o suprafață de 7 hectare amplasată tot în Cobadin. Proiectul presupune două turbine eoliene înalte de 99 metri, cu o valoare estimată a investiției de 96.400.000 lei, durata de implementare fiind de 16 luni.

Cumpără mall-uri în New York

Omer Susli a înființat anul trecut două firme în domeniul energiei, Praktiker Electrica SRL și Praktiker Energie SRL, ambele administrate de Ioana Diana Turcu. Milionarul care este consul onorific al Albaniei la Constanța, dar și președinte al Asociației Oamenilor de Afaceri Turci din Balcani, a devenit celebru în 2014, când a cumpărat cele 27 de magazine Praktiker din România; în 2017, a vândut rețeaua de bricolaj britanicilor de la Kingfisher, iar în 2018 deschidea primul magazin Homelux, cu intenția declarată de a ajunge la 20 de magazine.

Turcul Omer Susli s-a lipit de un parc eolian si unul fotovoltaic in Cobadin

Constănțeanul a fost până de curând și unul dintre acționarii One United Properties, prin care s-a vândut clădirea de birouri One Victoriei Center din București ungurilor de la Indotek.

În ianuarie 2023, Omer Susli a anunțat că vrea să cumpere mai multe mall-uri în New York. Afaceristul se mai află și în societățile Search Chemicals SRL, Romtextil SRL, Homelux SRL, Travel Tips SRL, Miniera Sud Est SRL, River Muntenia SRL.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Sa-i multumim viceprimarului rusulika pentru impotenta in administratie si lipsa de viziune in administratia locala.
0
0
Nu sunt banii lui. Omul e doar o sageata a unui fond de investitii din TR. Nu va mai ofticati degeaba. Mai sunt si alte sageti care construiesc blocuri.
5
0
Va dați seama ce mall -uri cumpara asta în New York??? Cele mai pline de gândaci , mizerii, placi rupte din tavan, fără utilitati, cele mai ieftine, care nu mai funcționează, sau sunt aproape de închidere.
4
3
Cum naiba au unii banii ca să construiască la nivelul asta ? De asemeni, cât o reprezenta partea lui, cât partea băncilor? Omer nu mai locuiește în Constanța de peste 10 ani. Omul vroia de mult în acest fel de business.
6
0

REPLICA


LOTO

6/49
482515172434
5/49
12292611027
joker
251140103212