REPLICA ONLINE CONSTANTA

25.8° Constanța Mar., 23 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6799
25.8° Constanța Marți, 23 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6799
 

Ucraina: Bilanţul atacului de la Krîvîi Rih creşte la 6 morţi. Moscova îşi intensifică bombardamentele

Ucraina: Bilanţul atacului de la Krîvîi Rih creşte la 6 morţi. Moscova îşi intensifică bombardamentele

A.F. 1 august 2023 | 00:00 176

Bilanţul victimelor atacului de luni al Rusiei asupra Krîvîi Rih (Krivoi Rog), oraşul natal al preşedintelui Volodimir Zelenski, unde o rachetă rusească a lovit clădiri rezidenţiale, a crescut la şase morţi, între care şi un copil de zece ani, şi peste 70 de răniţi, în timp ce Rusia şi-a intensificat bombardamentele ca răspuns la un atac cu drone asupra unor clădiri de birouri din Moscova, potrivit agenţiilor de presă Unian şi AFP. Bilanţului victimelor ar putea să crească în orele următoare, pe măsura degajării dărâmăturilor, avertizează echipele de salvare.

Ucraina: Bilantul atacului de la Krivii Rih creste la 6 morti. Moscova isi intensifica bombardamentele

Krîvîi Rih, situat în centrul ţării, a fost ţinta a două rachete, dintre care una a distrus o secţiune întreagă a unui bloc de locuit cu mai multe etaje, potrivit lui Oleksandr Vilkul, şeful administraţiei militare din oraş.

Unul dintre răniţi se află în stare "foarte gravă", iar "sub dărâmături s-ar mai putea afla oameni", spune el.

Cealaltă rachetă a lovit clădirea unei instituţii de învăţământ.

"Au lovit clădiri rezidenţiale, o clădire universitară şi o intersecţie. Din nefericire, există morţi şi răniţi", a afirmat preşedintele Zelenski pe Facebook, denunţând "terorismul rusesc".

În imaginile postate pe Facebook de Zelenski se poate vedea colţul încă fumegând al unei clădiri de cinci etaje distrusă şi înnegrită de flăcări.

Unitatea de învăţământ lovită a fost complet distrusă la mijloc , conform imaginilor de la faţa locului.

Mai la sud, în Herson, un bărbat de 65 de ani a fost ucis când maşina sa a fost vizată de tiruri ruseşti, au anunţat autorităţile locale.

La Moscova, ministrul rus al apărării Serghei Şoiugu a anunţat într-o reuniune cu înalţi responsabili militari "creşterea bruscă a intensităţii loviturilor asupra instalaţiilor militare ucrainene, inclusiv asupra celor care susţin acţiuni teroriste".

Aceasta a fost un răspuns la recentele atacuri care au vizat teritoriul rusesc, notează AFP.

Atacuri cu drone au avut loc în ultimele săptămâni asupra Crimeei, o peninsulă ucraineană anexată de Rusia în 2014, dar şi asupra unor regiuni ruseşti, cum ar fi duminică la Moscova, unde clădiri dintr-un cartier de afaceri au fost uşor avariate.

Rusia, care a declanşat o invazie în februarie 2022 în Ucraina, consideră că ea are dreptul să bombardeze oraşele şi satele ucrainene, lovind deopotrivă obiective militare şi ţinte civile, dar neagă dreptul Kievului de a răspunde, calificând drept "terorist" orice răspuns ucrainean la actele sale.

Odată cu intensificarea bombardamentelor, Moscova şi-a intensificat şi campania de dezinformare, insistând bunăoară pe eşecul contraofensivei ucrainene, notează Unian, citează Agerpres.

Viceministrul ucrainean al apărării, Hanna Maliar, susţine dimpotrivă că forţele ucrainene au înregistrat un oarecare "avans", în special în sud, unde armata Kievului a câştigat ceva teren în ultimele două luni, notează AFP.

În urma ofensivei în curs de desfăşurare în această zonă a fost "eliberate" săptămâna trecută 12,6 km2 de teren ocupat de forţele ruse, ceea ce ridică la 204,7 km2 totalul suprafeţei recucerite în această zonă de la începutul ofensivei Kievului, indică ea.

Potrivit viceministrului citat, forţele ucrainene avansează lent, nu în ultimul rând pentru că se confruntă cu linii de apărare ruseşti solide: tranşee, capcane antitanc, câmpuri de mine, bombardamente aeriene etc.

În zona Bahmut (est), unul dintre principalele teatre de operaţiuni, forţele ucrainene au recucerit 2 km2 săptămâna trecută, ridicând la 37 km2 totalul suprafeţei"eliberate" în această zonă de la începutul lunii iunie. 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
26274422417
5/49
28142710620
joker
1241143699