REPLICA ONLINE CONSTANTA

22.9° Constanța Dum., 21 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6797
22.9° Constanța Duminică, 21 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6797
 

Ucraina: Kievul va încerca să evacueze camionagii blocaţi de un protest în Polonia

Ucraina: Kievul va încerca să evacueze camionagii blocaţi de un protest în Polonia

A.F. 27 noiembrie 2023 | 00:00 288

Ucraina a început să ia măsuri pentru a încerca să evacueze mii de camionagii ucraineni, blocaţi la punctele de frontieră din Polonia din cauza unui protest al transportatorilor polonezi care, de câteva săptămâni, blochează tranzitul vehiculelor grele de marfă între cele două ţări, relatează EFE.

Ucraina: Kievul va incerca sa evacueze camionagii blocati de un protest in Polonia

"Am început să adunăm informaţii pentru a-i evacua pe şoferii noştri. Avem puţin timp pentru a ajunge la un acord de compromis", a indicat vineri ministrul adjunct ucrainean al infrastructurii, Serghii Derkaci, pe contul său de Facebook.

Camionagiii ucraineni, a spus Derkaci, sunt blocaţi pe şosele de mai multe zile la temperaturi sub zero grade din cauza protestelor şoferilor de camioane polonezi, "cu acordul autorităţilor locale".

Kievul a comunicat joi decesul unuia dintre camionagii ucraineni blocaţi în partea poloneză a frontierei, unde şoferii ucraineni se confruntă cu temperaturi scăzute şi cu lipsa de produse alimentare, a mijloacelor sanitare de bază şi a asistenţei medicale.

Ministrul adjunct, care a reamintit că Ucraina a cerut ajutor şi Uniunii Europene pentru rezolvarea situaţiei, nu a detaliat modul în care se va realiza evacuarea.

Cel puţin trei puncte de trecere a frontierei dintre Polonia şi Ucraina au fost blocate de camionagii polonezi care protestează faţă de efectele negative pe care intrarea transportatorilor ucraineni pe piaţa UE le-a avut asupra veniturilor lor.

Disputa are loc pe fondul unui război comercial între cele două ţări, care a atins punctul culminant în septembrie, când guvernul conservator polonez al PiS (Partidul Lege şi Justiţie) - aflat acum pe final de mandat, după alegeri - a extins interdicţia de import pentru mai multe produse agricole ucrainene, în pofida recomandărilor Bruxellesului.

În semn de solidaritate cu Kievul după invazia militară a Rusiei, Bruxellesul a ridicat unele dintre restricţiile privind accesul Ucrainei la piaţa comună. În ţările vecine, precum Polonia, Ungaria, România şi Slovacia, au izbucnit proteste din cauza consecinţelor negative ale măsurii pentru unele sectoare economice.

Blocajul transportatorilor polonezi a provocat cozi la frontieră, unde se află imobilizate circa 3.000 de camioane. Deşi de o intensitate redusă pentru moment, aceste acţiuni de protest s-au extins şi la graniţele Ucrainei cu Slovacia şi Ungaria, citează Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15382943810
5/49
38202113924
joker
218171712