REPLICA ONLINE CONSTANTA

28° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
28° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Ucraina, Republica Moldova și România vor colabora în domeniul transportului de gaze

Ucraina, Republica Moldova și România vor colabora în domeniul transportului de gaze

A.F. 8 iulie 2024 | 00:00 110

Ucraina, Republica Moldova și România intenționează să colaboreze pentru creșterea capacității conductei de gaze Transbalcanica în cadrul Coridorului Vertical, inclusiv prin dezvoltarea proiectelor de producere a hidrogenului regenerabil - potrivit unui comunicat comun al miniștrilor de externe ai Ucrainei, Republicii Moldova și României, care au participat, vineri, la o întâlnire trilaterală organizată la Chişinău.

Ucraina, Republica Moldova si Romania vor colabora in domeniul transportului de gaze

"Vom lucra împreună pentru a crește capacitatea conductei transbalcanice de gaze, ca parte a Coridorului Vertical, inclusiv armonizarea parametrilor de calitate a gazului și dezvoltarea proiectelor de producere a hidrogenului verde folosind surse de energie regenerabilă" - se arată în documentul reuniunii citat de stiripesurse.md

În declarația respectivă, se mai precizează că Republica Moldova și România își confirmă disponibilitatea de a contribui la reconstrucția postbelică a Ucrainei. "Localizarea geografică la granița cu Ucraina permite Republicii Moldova și României să joace un rol semnificativ în sprijinirea redresării, să fie un hub logistic pentru companiile și organizațiile implicate" - au menționat miniștrii.

În plus, diplomaţii au subliniat importanța primordială a dezvoltării conexiunilor electrice regionale, în special implementarea proiectului celui de-al doilea inel al liniei de interconexiune LEA (linie electrică aeriană, n.r.) de 330 kV "Bălţi-Dnistrovska HES", LEA de 330 kV "Vulcăneşti- Arţiz", LEA de 400 kV "Bălţi- Suceava", LEA de 400 kV "Isaccea-Vulcăneşti-Chişinau", LEA de 400 kV "Străşeni- Gutinaş", LEA de 400 kV "Suceava-Cernăuţi" şi "CNE Pivdennoukrainsk-Primorske-Vulcăneşti-Isaccea".

Cele trei state și-au exprimat intenția fermă de a promova o cooperare mai strânsă, pentru a consolida capacitatea de a contracara amenințările hibride rusești și pentru a crește rezistența societăților din cele trei ţări, în special împotriva dezinformării.

Separat, miniștrii au salutat organizarea primei conferințe interguvernamentale cu Ucraina şi Republica Moldova, la 25 iunie 2024, care marchează deschiderea oficială a negocierilor cu cele două țări privind aderarea la UE.

"Facem apel la un proces de negociere previzibil, puternic și dinamic, în concordanță cu așteptările cetățenilor Ucrainei și ai Republicii Moldova. Procesul de extindere cu Ucraina și Republica Moldova este o investiție strategică a Uniunii Europene în viitorul unit al Europei" - au remarcat miniştrii de externe, reuniţi la Chişinău.

De asemenea, Republica Moldova și România și-au confirmat sprijinul pentru Formula de pace propusă de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, precum și pentru comunicatul comun al Summitului Global de Pace din Elveţia, care conţine principiile păcii și disponibilitatea statelor de a lucra la stabilirea unei păci juste pentru Ucraina în cadrul viziunii prezentate de partea ucraineană.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510