REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.4° Constanța Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
24.4° Constanța Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

Ucrainenii se îngrămădesc la AJOFM, dar nu pentru un loc de muncă!

Ucrainenii se îngrămădesc la AJOFM, dar nu pentru un loc de muncă!

Marieta ȘTEFAN 7 iulie 2023 | 00:00 3823

Refugiații ucraineni s-au îngrămădit la sediul AJOFM Constanța, dar nu pentru a-și căuta de muncă, ci pentru a-și ridica ajutoarele de la stat.  Doar în luna mai, peste 3.500 de refugiați au primit subvenții, printre aceștia numărându-se avocați, polițiști, ingineri, navigatori, profesori.

Ucrainenii se ingramadesc la AJOFM, dar nu pentru un loc de munca!

Refugiații ucraineni au beneficiat de subvenții de la stat pentru a se putea întreține pe parcursul șederii. Inițial, programul denumit 50 – 20, aloca 50 de lei de persoană pentru chirie și 20 de lei pentru hrană, zilnic. Banii erau fonduri europene, primiți de guvern, care ajungeau la refugiați prin Direcția Generală de Asistență Socială și Inspectoratul pentru Situații de Urgență Dobrogea. Începând de la 1 mai, anul curent, programul de sprijin dedicat ucrainenilor a fost schimbat. Astfel, noul ajutor financiar se va acorda până la 31 decembrie 2023, în anumite condiții. Pentru primele patru luni consecutive, o familie va primi 2000 de lei lunar pentru a plăti cazarea. Dacă este vorba despre o persoană singură, aceasta va primi doar 750 de lei. Pentru hrană este alocată suma de 600 de lei pentru fiecare persoană. Începând cu cea de a cincea lună a anului, refugiații nu vor mai primi bani pentru mâncare.

În ce condiții se dau banii!

În plus, ei vor trebui să facă dovada înregistrării în Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă (A.J.O.F.M.) Constanța. De asemenea, copiii lor trebuie să fie înscriși la o școală din localitatea unde își au reședința. ”Conform noilor reglementări legislative, refugiații ucraineni trebuie să facă dovada înregistrării în cadrul agenției de șomaj unde își au reședința, ca să poată beneficia de sumele forfetare date de Guvern. Cu hârtia de la noi trebuie să întocmească un dosar, cu care să se prezinte la Direcția Generală de Asistență Socială, iar Inspectoratul pentru Situații de Urgență Dobrogea face plățile”, ne-a declarat Adelina Vlad, purtătorul de cuvânt al A.J.O.F.M. Constanța.

Peste 3.500 de ucraineni au călcat pragul agenției în luna mai

Pentru a nu pierde subvenția de la stat, ucraineni stabiliți în județ au dat buluc la  Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă Constanța. Au fost înregistrați peste 3.500 de refugiați care au beneficiat de servicii gratuite. Există posibilitatea ca acesta să nu fie numărul real al refugiaților stabiliți în Constanța, ci mai mare, deoarece nu toți au venit în luna mai, iar unii dintre ei poate nu s-au prezentat deloc. Printre ei se află și avocați, polițiști, ingineri, navigatori, profesori. „În cursul lunii mai au călcat pragul agenției peste 3500 de ucraineni. Printre ei, au fost și navigatori, avocați, polițiști, ingineri, profesori”, a adăugat Adelina Vlad.

Ucrainenii se ingramadesc la AJOFM, dar nu pentru un loc de munca!

Doar câteva zeci au contracte de muncă

Din mulțimea de refugiați, de numărul miilor, doar câteva zeci au contracte de muncă stabilite prin agenție. În momentul în care un ucrainean se angajează, acel dosar, prin care poate primi subvenția de la stat, încetează. Deci, e de la sine înțeles că nu mulți s-au îmbulzit să facă acest lucru. ”Ulterior, au fost refugiați ucraineni care au întocmit contracte de muncă, moment în care a încetat dosarul. E vorba de câteva zeci la nivelul județului Constanța”, a concluzionat purtătorul de cuvânt al A.J.O.F.M. Constanța.

Mai există posibilitatea ca unii dintre ei să lucreze on-line, dar acest lucru nu se poate verifica, la fel ca în cazul cetățenilor români. Este foarte adevărat că există și bariera limbii, referindu-ne la limba română, dar nu numai atât. Majoritatea dintre refugiați vorbesc doar ucraineană sau rusă și foarte puțini dintre ei vorbesc limba engleză. Cert este că numărul celor care ajung în agenție în cursul lunii iunie, a scăzut considerabil, fiind înregistrate 15 – 20 de cereri pe zi.
 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
in afara de Romania, mai exista vreo tara care sa le dea atatia bani? nu cred.... de ce nu se duc in germania, in franta, ca avion este ieftin... sa se duca acolo, dar aia nu le dau nici un sfant.... stau aici la fraierii de romani care le dau si mancare si cazare.... razboiul asta nu se va termina in multi ani de zile, ca nu are cum....
2
0
Esti LGBT..., recunoaste...doar astia ca tine sunt milosi cu minoritatile ...de nu ti-ar mai muri multi inainte...
1
2
si banii se platesc dupa,,2 luni..cum platesc ei chiria? bahh
4
1
putorile astea de gandaci rusnaci imputiti de ce nu se duc in moldova sau alta tara ruseasca? sau mai bine sa stea in tara lor, ca circul nu se intampla in toata ucraina
10
4
La bătrâni și la copii cu situație precara nu dați ajutor financiar.pt talibanii ăștia din Ucraina găsiți bani, cazare...mm lor de jeguri.vb celui de mai jos..silicone, tatuaje, saloane de manichiura, plaje de fițe..lasă că ne dau fraierii ăștia cazare, mancare
15
1
Grozav de buni la suflet dar si destepti de rupem,astia suntem noi. Refugiati din calea mortii,nevinovati ca nu stiu pe langa engleza si limba romana,greu stapanita chiar de elevii romani, ucrainenii trebuie sa hamaleasca acolo unde romanii nu ar munci decat cu pistolul la tampla. Rai si idioti,multi romani cred ca daca niste smecheri din Ucraina umbla cu masini scumpe,toti sunt la fel,sau e vina unora ca inainte de razboi,au apucat sa-si cumpere masini,case,sa aiba o viata normala. Ne consideram crestini,insa nu suntem mai presus de alti ticalosi,suntem doar ipocriti. De asta nici nu ne merge bine. Ne uram intre noi si cand avem ocazia,uram pe altii,fara sa stim de ce,numai asa,ca ne vine bine . Ne furam intre noi,ne lasam condusi de hahalere,suntem saraci din cauza asta si blestemam daca e nevoie de ajutorul nostru. Nu ne mai facem bine in secolul asta,e mai mult ca sigur. Suflete negre,minti intunecate. Nu avem cum sa progresam asa.
2
13
am vazut ca multe dintre ucrainience au buzele umflate cu silicon sau acid hialuronic,este o moda la ele
15
3
Îl sărbătorim pe sf. Stefan cel Mare, dar am devenit pupindosistii legilor cu care el s-a bătut zeci de ani!!! Colonizarea (nu parfumarea) Rromaniccai condusa de pupindosistii coloniștilor se vede!!!
15
0
Tu-va în gura cu ucrainienii voștri.la.munca ba jegurile.faca eram noi în situația lor eram sclavi..și bătuți și f**u... Tu-le rasa în kur de sălbatici
30
2
De ce trebuie sa știe engleză? Santem in Regatul Unit? Romanii trebuie sa știe obligatoriu engleză? Vrei sa muncești in Romană, învață limba romană.
31
3
Doar ucrainienii sunt refugiati? Tin sa va aduc la cunostinta ca mai sunt si alte categorii de refugiati? De ce plm natia asta este speciala? Cred ca si ungurii din Ardeal ar trebuii sa beneficieze de statut de refugiati.
23
3
Gata cu banii dati degeaba, vor beneficii, sa mearga la munca. Doamnele sunt aranjate, shopinng toata ziua, e plin mallul de ele,copiii lor nu merg la scoala doar figureaza inscrisi, dar asteapta banii nostri. Domnii se plimba cu masinile prin oras, care mai de care de firma, numai sicanari in trafic, nu respecta legislatia, geamuri fumurii, sa se conformeze legiislatiei RO cat sunt pe teritoriul RO, asa cum si noi ne conformam in alte tari.Asa alocatiile copiilor nu cresc, noi ne chinuim sa muncim, sa ne platim o casa, sa ne crestem copiii, ii trimitem la scoala, ne platim taxe si impozite ca sa le dam lor bani sa stea degeaba. Pe romani in alte state, daca nu muncesc, nu ii ajuta nimeni. Intai la munca, apoi beneficii.
30
2
Sa-i primeasca altii mai bogati, nu noi
24
3
astia nu au nici o urma de ingrijorare vorbesc tare si si plimba clanurile ca intro lunga vacanta de sunt pline plajele ,molurile hipermarcheturile hotelurile peste tot numai ei
33
5
Băaaaaa, da proști mai sunteți ! Pozele voastre n-au nicio legătură cu realitatea, putorilor !
15
2
Sa freci p u l a și să iei lovele.Doar in Ro se poate întâmpla așa ceva.Cand veți ajunge la fundul sacului vă veți împrumută să țineți acesti borfasi la loc călduț.f**u va n g urs de lepre.
37
5

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016