REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.3° Constanța Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
24.3° Constanța Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

Ucrainenii și-au înscris copiii la școlile din Constanța ca să nu piardă ajutorul de 2.000 de lei pe lună

Ucrainenii și-au înscris copiii la școlile din Constanța ca să nu piardă ajutorul de 2.000 de lei pe lună

Marieta STEFAN 22 septembrie 2023 | 00:00 3881

Refugiații ucraineni și-au înscris copiii la școală pentru a nu pierde subvenția de la stat, care se ridică la 2.000 de lei lunar pentru a plăti cazarea. Astfel, dacă la finalul anului trecut școlar erau înscriși 753 de elevi ucraineni, acum sunt 2.865, numărul acestora mărindu-se aproape de patru ori. 

Ucrainenii si-au inscris copiii la scolile din Constanta ca sa nu piarda ajutorul de 2.000 de lei pe luna

Începând de la 1 mai a.c., programul de sprijin dedicat refugiaților ucraineni a fost schimbat. Astfel, noul ajutor financiar se va acorda până la 31 decembrie 2023, în anumite condiții. Ei vor trebui să facă dovada înregistrării în Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă (A.J.O.F.M.) Constanța, iar copiii lor trebuie să fie înscriși la o școală din localitatea unde își au reședința, conform noilor reglementări legislative.

Peste 3.500 de ucraineni au călcat pragul Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă Constanța, în luna mai, pentru că subvenția de la stat nu este chiar minoră. Pentru primele patru luni consecutive, o familie va primi 2.000 de lei lunar pentru a plăti cazarea. Dacă este vorba despre o persoană singură, aceasta va primi doar 750 de lei. Pentru hrană este alocată suma de 600 de lei pentru fiecare persoană. Același „iureș” a fost înregistrat și la Inspectoratul Școlar Județean Constanța, unde au fost înregistrate, în aceeași perioadă, peste 2.000 de cereri de înscriere a elevilor ucraineni în școlile de stat românești, în comparație cu anul trecut, când au fost înregistrate doar 300 de solicitări. 

A fost un adevărat iureș în perioada aprilie – mai

„A fost un adevărat iureș în perioada aprilie – mai. Am primit peste 2.000 de cereri de înscriere a copiilor ucraineni, deoarece legislația s-a schimbat acum. Anul trecut au fost înregistrate doar 300 de solicitări”, ne-a declarat Sorin Mihai, Inspector Școlar General la Inspectoratul Școlar Județean Constanța.


Ucrainenii si-au inscris copiii la scolile din Constanta ca sa nu piarda ajutorul de 2.000 de lei pe luna

Elevii români sunt înscriși la școală în funcție de zona de circumscripție, pe când cei ucraineni beneficiază de un tratament special. Pentru ei nu există această condiție de înscriere. Acest lucru a creat nemulțumiri în rândul părinților români, care poate optaseră pentru o anumită școală și nu au avut această posibilitate, din cauza regulilor.

Dacă va exista o suprapopulare, numărul acestora va crește 

Dar însuși faptul că nu sunt cetățeni români, nici părinții ucraineni și nici copiii lor, le dă dreptul să fie repartizați diferit. Inițial s-a dorit ca repartiția să se facă cu câte doi elevi ucraineni într-o clasă, dar dacă va exista o suprapopulare, numărul acestora va crește. 

„Elevii ucraineni nu sunt repartizați în funcție de zona de circumscripție pentru că nu sunt cetățeni români. Încercăm totuși să fie cât mai aproape de locuință sau de locul unde au părinții serviciul. Inițial, am repartizat câte doi elevi ucraineni pe clasă, ca să și poată socializa între ei, dar dacă va exista o suprasaturație pe toate clasele, atunci vom suplimenta”, a completat Sorin Mihai.

De 4 ori mai mulți elevi ucraineni, față de finalul anului trecut

La începutul actualului  an școlar s-a făcut un calcul al numărului de elevi ucraineni care sunt înscriși acum, comparativ cu cel de anul trecut, iar numărul acestora este de aproximativ patru ori mai mare. „La finalul anului trecut școlar erau înscriși 753 de elevi ucraineni, iar acum sunt 2.865”, a concluzionat Inspectorul Școlar General la Inspectoratul Școlar Județean Constanța.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
De ce Replica nu face un sondaj sa vedem cati din Constanteni isi doresc sa ii sustina pe Ucrainieni. De batranii nostri si saraci nostri nu avem grija dar de Ucrainieni....un sondaj va rog daca aveti curaj.
4
0
ba! pt astia care va arde de ukrainieni. romanakii sai tziganakii care au plecat prin 90 in alte tari, nu au primit ajutor? bine ca suntem noi occident pt saracii astia. si care au bani, la noi ii cheltuie. deci, win-win. ce aveti ma cretinilor? ai vostrii la ajutoare sociale prin west-normal, la noi, scandal. cretinilor!
0
0
Cine nu respecta Romania sa plece de unde a venit. Valabil pentru toti migratorii de orice e***e
4
0
Al draqu tzigan r*mân. Dar când ați invadat Europa cu toții violatorii și hoții voștri,atunci era bine?Erati șmecheri și cotcari. V-ați dus pirandele și boracii la furat și cerșit ,iar acum v-ați operat.Numai sunteți r***i...sunteți daci
3
5
Ce se mai vaita rrumanu,cică e mai rău ca-n Africa, dar nu ai loc de mașini pe stradă și multe scumpe,sunt pline moll-urile, cartiere de vile,la toate întrările în oraș,vacanțe numai în străinăt**e. Așa arată oare foametea și sărăcia?Erați pe timpul lu Ceaușescu, acum depanusati porumb la Nazarcea,nu stați pe net la mâncat kkt
4
4
Pentru o Europa unita sub stindardul halepist
2
2
Cica "Sa-i penalizati la vot" adica frectie cu Doina la picior de scaun de lemn de cires.Dupa ce unii fura cu mana in sac voturi ,e si proba video,dupa ce la cel mai inalt nivel USA se fura cu Dominion Machines si buletine de vot facute in China(Fara Watermark specific-We've got it all ,we've caught them all) MULT SUCCES SA VOTATI ACEIASI MARIE cu palarie model kipa in loc de fedora,kipa omoara fedora doar am avut Dallas 1963 si altele in prezent.
3
1
in romaniaa-romaffia ucrainenii au mai multe drepturi decat romanii. inca o dovada ca tara asta dupa '89 a avut la conducere numai hoti tradatori vanzatori de neam si tara
9
2
Deci vom vota Noua Dreaptă ! Fără Bani pentru nemuncă !!! Alții au pensie 1.100 după ce au muncit 35 de ani, și alții iau 2.000 si nici macar nu sunt cetateni romani. O flegmă in obrazul romanilor care mor de foame si stau in frig. Fără milă pentru ăștia la vot !!!!
12
4
Acum discipolii mei sunt la voi!Singurul popor din istorie care si-a mancat la propriu inaintasii,de foame...Khazaria
6
2
Banii de la UE tot ai nostri sunt,tara noastra plateste cotizatii,nu e nimic gratis
14
4
Suntem condusi de molii
13
1
daca sint bani de la ue, nu avem treaba. daca sint banii nostri, avem si noi copii.
8
2
Pentru copiii ucraineni aveți bani și locuri în școli Guvernul paraziților mergeți la satele din Romania și faceți un program pentru copiii care nu au rechizite și alimente Mulți copii din Romania trăiesc ca în țările africane nimeni nu-i ajută Sânt fonduri UE ajutați copiii de la sate să meargă în școli Cum dați ajutoare la ucraineni dați și la sate acolo unde sărăcia e ca în Africa in multe zone din țară
22
0
Sa nu uiti ca papu a fugit aici din Albania si Grecia ca va mancau bastinasii de vii. Tot refuiati sunteti si voi, dar mai puturosi si hoti decat ucranienii. Mai bine ramaneati la Pindu si va angajati toate neamurile la primaria Pindu la grecotei si nu la Constanta.
13
1
Inscrisi la vrajeala ca ei nu se duc la scoala! Bravo guvernanti imbecili! Cereti-le adeverinta lunara cu prezenta inainte sa le dati banii!
18
0
Normal ca de la buget sunt banii pt invadatorii ucraineni. Asa a fost mereu. Nu a zis Ciolacu ca se roaga de UE sa scada ajutoarele din deficitul bugetar? Mincinosul ala de ciuca a zis ca-s de la ue. Dar bulgarii si polonezii taiasera ajutoarele, ulterior si ceilalte state. Ei nu voiau sa intre in tara, gratuit, bani de la ue? Doar ciuca si plavanis erau destepti in toata europa. Ajungem incet-incet sa strigam slava rusia!
16
5
Multa mwe cu kkt ucraina
18
6
Banii pe care ii primesc cetatenii UA sunt din bugetul tarii, nu sunt bani europeni, motiv pt care at trebui verificati mai atent, nu sa le dam bani pe 2 hartii aduse de ei dupa care pleaca inapoi in UA si tot ii incaseaza
30
2
Dezertorii din UA se plimba prin Ro cu limuzine începând de la Lexus până la Grande Cheroke in loc sa își apere patria.Acesti indivizi ar trebui sa li se ia cetățenia sau incarcati in mașini și duși la război să își apere patria.Prostimea pe front șmecherii in Ro plătiți regește de un regim eșuat.
36
1
Dati romanii afara din tara și creșteți "alogenii" (cu "ferme" de copii) pe banii plătitorilor de taxe!! Se vrea "deromanizarea" Rromaniccai!!!
26
2
mai compensam culoarea inchisa din scoli adusa de cresterea necontrolata a etniei.
18
3
In Bucovina anexata de Stalin si lasata mostenire ukrainenilor, romanii nu au voie sa invete in limba materna. Sa ne dea Bucovina
31
1
In Bucovina anexata de Stalin si lasata mostenire ukrainenilor, romanii nu au voie sa invete in limba materna. Sa ne dea Bucovina
19
2
intrebare pt idiotul de sub mine. Asa si cu fondurile EU, asa se jefuieste banul public... trimiti la Eu apoi ii aduci inapoi ca bani EU... ii poti jefui dupa bunul plac si ii iei moka
18
4
este ca nu sunt ucrainieni !!! Iar banii primiti de ei sunt returnati de europa. Si cui nu convine sa se mute la moscova !!!
15
28
Copii nostri trebuie sa respecte legea sa dea examene la admitere la liceu sa faca ani de zile meditatii cu profesori care la clasa nu sunt in stare sa predea ceva pe intelesul copiilor , dar in particular se pot face intelesi pe bani nedeclarati . Copii din Ucraina in Constanta au avut rezervate locuri fara admitere la mai multe licee de top din oras , dar nimeni nu zice nimic . De exemplu la liceul Decebal copii nostrii au dat admitere la intrare in clasa a 5 a , in clasa a 9 a , acum se chinuie si invata in containere la scoala nr 36 deoarece conducerea are alte preocupari in afara faptului de a termina cat mai curand si au oferit locuri fara nici un examen copiilor in Ucraina fara sa cunoasca limba fara test doar pe pasaport de Ucraina, copii romani care probabil li sau luat locurile acum au fost repartizati la licee pe care nu si le au dorit poate chiar in afara localitatii .
32
3
Si la ai nostri pe cand ajutor de 2000 ron pe luna si pe pamant ?!
36
3

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016