REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.4° Constanța Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
24.4° Constanța Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

UE înclină să desfăşoare o misiune navală strict defensivă în Marea Roşie, fără a-i ataca pe rebelii houthi

UE înclină să desfăşoare o misiune navală strict defensivă în Marea Roşie, fără a-i ataca pe rebelii houthi

A.F. 20 ianuarie 2024 | 00:00 264

Statele UE înclină ca misiunea navală pe care o vor trimite în Marea Roşie să aibă doar caracter defensiv pentru a proteja navele comerciale de atacurile care pot fi lansate de rebelii houthi, aşadar fără a lansa operaţiuni militare asupra acestora, spre deosebire de SUA şi Regatul Unit, care au efectuat astfel de operaţiuni, relatează vineri agenţia EFE.

UE inclina sa desfasoare o misiune navala strict defensiva in Marea Rosie, fara a-i ataca pe rebelii houthi

Deşi detaliile misiunii europene sunt încă în discuţie, mandatul ei va fi de a escorta navele comerciale şi "ideea este ca navele (militare) să poată doborî drone şi rachete", explică o sursă diplomatică.

O altă sursă menţionează de asemenea că "nu există obiectivul sau ideea unei operaţiuni cum este cea pe care americanii o desfăşoară în aceeaşi zonă", ci "mai degrabă una de natură defensivă", fără a exclude însă schimburile de informaţii cu misiunea "Prosperity Guardian" condusă de SUA.

Sursele consultate nu cred că misiunea va fi aprobată la reuniunea miniştrilor europeni de externe care se va desfăşura luni şi indică mai probabilă aprobarea acesteia la reuniunea din 19 februarie.

Există totuşi un larg consens că UE trebuie să acţioneze rapid şi pragmatic, motiv pentru care s-a impus ideea extinderii către Marea Roşie a operaţiunii AGENOR conduse de Franţa în strâmtoarea Ormuz şi Golful Oman, operaţiune la care mai participă Belgia, Olanda, Danemarca, Grecia, Italia şi Norvegia, iar obiectivul este ca ea să fie finanţată din fonduri europene.

O propunere formulată anul trecut viza extinderea misiunii europene Atalanta, axată pe protejarea traficului maritim împotriva piraţilor în largul Somaliei, dar această iniţiativă a fost blocată de Spania. Această ţară a confirmat că nu va participa la misiunea UE de protejare a navigaţiei comerciale în Marea Roşie discutată în prezent. În schimb, Germania s-a declarat dispusă să participe.

Rebelii houthi, apropiaţi de Iran şi care controlează coasta vestică a Yemenului, şi-au multiplicat atacurile în Marea Roşie asupra navelor despre care consideră că au legături cu Israelul, ca ripostă faţă de ofensiva armatei israeliene împotriva grupării Hamas în Fâşia Gaza. Statele Unite şi Regatul Unit au efectuat în ultima săptămână atacuri ţintite asupra unor instalaţii militare ale rebelilor houthi în Yemen, urmărind diminuarea capacităţii acestora de a ameninţa navigaţia comercială, citează Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
UE arata ca este s***a si ca nu are armata si oameni instruiti.
0
0

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016