REPLICA ONLINE CONSTANTA

26.4° Constanța Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
26.4° Constanța Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

UE limitează plățile în numerar la 10.000 de euro

UE limitează plățile în numerar la 10.000 de euro

A.C. 19 ianuarie 2024 | 00:00 1436

Parlamentul European şi statele membre ale Uniunii Europene au ajuns, joi, la un acord prin care limitează la 10.000 de euro plăţile în numerar pe teritoriul blocului, cu obiectivul de a apropia reglementările existente în cele 27 de state membre, foarte disparate, a detecta şi a limita tranzacţiile „dubioase”.

UE limiteaza platile in numerar la 10.000 de eurofoto cu rol ilustrativ

Unele ţări, ca Franţa, dispun deja de reglementări mai stricte decât noile dispoziţii europene cu privire la plăţile în lichid. Însă în alte state - ca Austria sau Germania -, plăţile cash erau până acum nelimitate.

Această dispoziţie face parte dintr-un text de lege al cărui scop este să îmbunătăţească lupta împotriva finanţării terorismului, după doi ani şi jumătate de negocieri. El urmează să intre în vigoare în acest an. Obiectivul este o apropiere a reglementărilor existente, foarte disparate, în cele 27 de state membre UE, în vederea unei detectări şi unei militări a tranzacţiilor considerate „dubioase”.

Acest acord „va garanta că fraudatorii, crima organizată şi teroriştii nu vor mai avea posibilitatea de a-şi legitima profiturile prin intermediul sistemului financiar”, a declarat ministrul belgian al finanţelor, Vincent Van Peteghem, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

Această nouă legislaţie armonizează şi înăspreşte reglementările împotriva spălării banilor şi fiananţării terorismului - impuse băncilor, agenţiilor imobiliare sau cazinourilor. Aceste entităţi vor putea să-şi identifice clienţii sau proprietarii activelor din spatele unor aranjamente financiare opace. Aplicarea acestor reglementări urmează să fie extinsă la sectorul activelor cripto, în vederea garantării trasabilităţii.

Ele vor viza, totodată, atât comerţul cu produse de lux - pecum metale preţioase, bijuterii, ceasuri -, cât şi cel cu maşini, avioane private sau iahturi.

Cluburile de fotbal profesioniste şi agenţii lor vor fi și ei vizaţi de această reglementare consolidată - dar după o perioadă de tranziţie de cinci ani de la intrarea în vigoare a legii, deci începând din 2029. Această legislaţie nouă urmează să consolideze puterile serviciilor de informaţii financiare.

Parlamentul European şi statele membre UE au aprobat în decembrie înfiinţarea unei Agenţii UE împotriva spălării banilor şi finanţării terorismului. Găzduirea sediului acestei organizaţii este râvnit de mai multe ţări - inclusiv Franţa şi Germania.

Această nouă agenţie - desemnată prin acronimul anglofon AMLA (Anti-Money Laundering Authority), urmează să fie însărcinată să supervizeze şi să coordoneze autorităţile naţionale pentru a detecta şi combate mai bine activităţi transfrontaliere „dubioase”. Acest pachet de măsuri a fost propus de Comisia Europeană în iulie 2021.

Comisarul european pentru servicii financiare, Mairead McGuinness, a salutat „o etapă important în lupta împotriva banilor murdari din UE”, conform digi24.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Daca ei pun limite stupide Noi cream solutii rapide Daca ei ne limiteaza in afaceri ca pe copii Noi facem afaceri cu plati in rate de 10 mii Mereu ne-am descurcat!
2
1
10.000 euroi pe ora, zi, luna, an sau deceniu ?
1
1
asta e unul dintre motivele pentru care econia statelor din west se duce la vale. cash-ul peste 10000 de euro nu este musai a fi o furaciune. sunt oameni care strang bani pentru a-si cumpara bunuri mai de valoare. in conditiile astea achizitiile aste dispar implicit scad vanzarile, automat incasarile si unele entitati se duc la vale economic , e simplu. dar TALMUDISTI, vor sa fie numai ei smecheri si sa detina controlul total al banilor care se plimba in piata. asta cu terorismu e vrajeala pentru p****i. Iar lumea sta ca vaca pe pajiste si rumega cu ochii tristi si goi. Pacat ca lumea asta se distruge singura
4
2
si multe alte masuri unele aberante si anticonstitutionale cu privire la controlul tranzactiilor; mie cand mi-a expirat cartea de identitate banca m-a anuntat ca daca nu o schimb in 6 luni imi blocheaza cardul pe care primesc salariul in baza a vreo 2 - 3 legi de combatere a fraudelor bancare si spalarii banilor de parca as fi fost vreu mare mafiot sau terorist revoltator si halucinant o adevarata bataie de joc si in mod clar si o lege ilegala daca se poate spune asa sau imorala chiar si numai la nivel de bun simt elementar de ce nu se da de ex cate o amenda la 6 luni eventual crescatoare cu trecerea timpului ?
4
1

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016