REPLICA ONLINE CONSTANTA

23.4° Constanța Mar., 23 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6799
23.4° Constanța Marți, 23 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6799
 

UE progresează în negocierile cu SUA legate de Acordul privind minereurile critice

UE progresează în negocierile cu SUA legate de Acordul privind minereurile critice

Ana Maria LIPAN 15 iunie 2023 | 00:00 215

Comisia Europeană a adoptat miercuri directivele sale de negociere pentru un acord privind minereurile critice (AMC) cu Statele Unite, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

UE progreseaza in negocierile cu SUA legate de Acordul privind minereurile critice

Obiectivul este de a promova lanţurile de aprovizionare UE-SUA cu materii prime critice necesare pentru producţia de baterii pentru vehiculele electrice. Numai în 2022, UE a exportat materii prime critice în valoare de 8,3 miliarde de euro relevante pentru această industrie.

Încheierea unui AMC UE-SUA va garanta faptul că UE, în calitatea sa de aliat, va beneficia de un statut echivalent cu cel al partenerilor SUA din cadrul acordurilor de liber schimb conform Legii privind reducerea inflaţiei din SUA. Firmele din UE vor fi apoi în măsură să concureze în condiţii echitabile pe piaţa SUA cu concurenţii din SUA şi din ţări terţe, cum ar fi Chile, Republica Coreea şi Japonia.

Un AMC UE-SUA va contribui, de asemenea, la stimularea capacităţilor de producţie ale UE în sectoarele industriale de importanţă strategică. Existenţa unor dispoziţii solide în materie de mediu şi de forţă de muncă va contribui la asigurarea unei aprovizionări mai bune cu materii prime critice obţinute în mod sustenabil.

În plus, acordul va contribui la consolidarea propunerii Comisiei referitoare la Regulamentul privind industria care contribuie la obiectivul zero emisii nete şi la Actul european privind materiile prime critice, care vizează extinderea producţiei UE de tehnologii esenţiale neutre din punctul de vedere al emisiilor de dioxid de carbon.

Odată ce vor fi adoptate de Consiliu, autorizarea şi directivele însoţitoare vor conferi Comisiei competenţa de a negocia un acord care să conţină dispoziţii privind: facilitarea comerţului, astfel încât materiile prime critice extrase sau prelucrate în UE să poată fi utilizate în vehicule eligibile pentru subvenţiile sub formă de credite pentru vehicule nepoluante acordate de SUA, cooperarea pentru ca sectorul materiilor prime critice să devină mai sustenabil prin încurajarea unui nivel ridicat de protecţie a mediului, a standardelor tehnice internaţionale şi a abordărilor economiei circulare, promovarea drepturilor lucrătorilor în sectorul materiilor prime critice şi consolidarea unor lanţuri de aprovizionare sustenabile şi echitabile prin intermediul unor standarde comune, colaborând cu aliaţii şi partenerii.

În august 2022, SUA a adoptat Legea privind reducerea inflaţiei (Inflation Reduction Act - IRA), introducând creditul pentru vehicule nepoluante. Acesta este o subvenţie sub forma unui credit fiscal pentru achiziţionarea de vehicule pe baterii sau pile de combustie care îndeplinesc anumite condiţii. Pentru a beneficia de subvenţia integrală, un vehicul trebuie, printre altele, să fie echipat cu o baterie care are cel puţin o parte din conţinutul său mineral critic fie reciclat în America de Nord, fie extras şi prelucrat în SUA sau într-o ţară cu care SUA a încheiat un acord de liber schimb sau un AMC.

Fără un AMC UE-SUA, firmele din UE sunt expuse riscului de a fi excluse din lanţurile de aprovizionare cu autovehicule din SUA, reducând posibilităţile de export ale UE, scrie agerpres.ro.  UE şi SUA şi-au anunţat intenţia de a negocia un acord privind minereurile critice în declaraţia comună din 10 martie 2023 a preşedintei von der Leyen şi a preşedintelui Biden, precum şi în declaraţia comună din 31 mai a Consiliului UE-SUA pentru comerţ şi tehnologie. 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
26274422417
5/49
28142710620
joker
1241143699