REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.9° Constanța Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
24.9° Constanța Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

UE vrea să impună o taxă de mediu pentru cei care au centrale pe gaze

UE vrea să impună o taxă de mediu pentru cei care au centrale pe gaze

Marieta ȘTEFAN 24 august 2023 | 00:00 11381

Uniunea Europeană își propune renunțarea la centralele pe gaz cât mai curând posibil. Propunerile REPowerEU încurajează statele membre să elimine treptat centralele pe combustibili fosili din clădiri, să înăsprească cerințele naționale pentru înlocuirea centralelor de apartament și să limiteze după anul 2029 pentru introducerea pe piață de centrale pe gaze. De asemenea, REPowerEU, o componentă a noii strategii a Uniunii Europene pentru diversificarea surselor de energie, reducerea dependenței de combustibilii fosili și creșterea eficienței energetice, încurajează statele membre să introducă interdicții naționale pentru centralele de apartament care utilizează combustibili fosili în clădirile existente și noi. Termenul de interzicere a centralelor pe gaze în apartamentele noi a fost amânat de Guvernul României, în această vară. Românii vor afla în 2024 data limită impusă de UE. 

UE vrea sa impuna o taxa de mediu pentru cei care au centrale pe gaze

Opt țări europene au început deja procesul de interzicere a utilizării centralelor pe gaz în clădiri. Danemarca a interzis din 2013 racordarea de noi clădiri la rețeaua de gaze naturale. A stabilit ca până în anul 2028 jumătate din imobile să fie racordate la rețeaua de încălzire centrală. Norvegia a interzis din 2017 racordarea de noi clădiri la rețeaua de gaze naturale, iar Olanda a făcut același lucru în anul 2018. Franța, datorită introducerii limitelor de emisii de CO2 a instalațiilor de încălzire a noilor imobile, a interzis din anul 2022 montarea de centrale pe gaz și produse petroliere.

Austria va impune din anul 2024 interzicerea reparării vechilor centrale termice și montarea de noi centrale termice, iar Germania impune tot de anul viitor obligația ca 64% din energia folosită pentru noi sisteme de încălzire să fie din energie regenerabilă și interzice din anul 2022 montarea de centrale gaz și produse petroliere. Marea Britanie va interzice din anul 2025 montarea de centrale pe gaz și produse petroliere în imobilele noi, iar Belgia va interzice tot din anul 2025 montarea de centrale pe combustibili fosili în imobilele noi.

UE vrea sa impuna o taxa de mediu pentru cei care au centrale pe gaze

UE vrea să introducă, în România, în anii viitori, o taxă de mediu pentru cei care dețin centrale de apartament

Uniunea Europeană vrea să introducă, în România, în anii viitori, o taxă de mediu pentru cei care dețin centrale de apartament. Această taxă împreună cu factura la gaze va ajunge la o sumă pe care nu și-o poate permite oricine și care va fi mai mare decât factura care trebuie plătită dacă ești racordat la sistemul public de încălzire.

„În următorii ani, Uniunea Europeană vrea să introducă, în România o taxă de mediu sau taxă de poluare, care va conduce la renunțarea și chiar interzicerea centralelor de apartament, conform legislației impuse. Aceasta, adunată cu factura la gaze, va rezulta o sumă mai mare decât cea plătită la sistemul public de încălzire. Mulți vor dori să renunțe la centralele de apartament din acest motiv”, ne-a declarat Liviu Popa, director Termoficare Constanța SRL.

UE vrea sa impuna o taxa de mediu pentru cei care au centrale pe gazeLiviu Popa

În Constanța, lucrările de reabilitare și înlocuire a țevilor ce conduc agentul termic sunt în toi și pentru a oferi o alternativă populației în momentul în care va fi introdusă taxa de mediu. Acestea sunt posibile datorită accesării de fonduri europene în valoare de 50 de milioane de euro.

„Sunt investiții masive în oraș și pentru a da o alternativă populației care vrea să renunțe la centralele pe gaz. Primăria Municipiului Constanța a accesat Programul POIM.AXA7.1 prin care a obținut 50 de milioane de euro pentru modernizarea rețelei de transport a agentului termic. Investiția este în curs de derulare, desfășurându-se în trei etape. A început de anul trecut. Prima etapă s-a finalizat, iar etapele doi și trei sunt în lucru”, a concluzionat Liviu Popa.  

În prezent, pentru pregătirea sistemului de termoficare pentru sezonul rece, se impune executarea unor lucrări de întreținere și reparații a instalațiilor de producere a energiei termice din CET Palas. În același timp sunt necesare lucrări de întreținere și reparații a rețelei de transport și de distribuție a energiei termice aflate în administrarea societății Termoficare Constanța SRL. Totodată municipalitatea realizează lucrări de investiții pentru modernizarea magistralelor de transport a agentului termic, iar pentru acestea sunt necesare opriri tehnologice solicitate de constructori. De aceea, pentru a se crea condițiile necesare executării lucrărilor, se va opri producerea energiei termice și furnizarea apei calde de consum către toți consumatorii racordați la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică în perioada 22 august 2023 – 06 septembrie 2023.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Popa e disperat ca o gramada sunt debransati de la RADET si nu o sa mai aiba obiectul muncii.Arunca fumigene cu UE,ca lumea sa nu se mai debranseze.Navodari e debransat total si multe orase din tara.Ele credeti ca o sa se mai branseze???La cet si la radet sunt o gramada de trantori,care o sa ramana decat cu cativa fraieri care o sa plateasca apa rece la pret de apa calda.
0
0
Mai am puțin pana la pensie si am tot mai mult convingerea ca vreau sa plec din Europa. O Europa condusă de homosexuali, idioți si vânduți bogatilor lumii. Nu cred ca vrea sa mai asist la degradarea unei societăți aflate la un pas de putrefacție. Interzicerea sau taxarea încălzirii cu gaze naturale e o alta ciudățenie atâta timp cât produci in continuare miliarde de țigări, legalizeze consumul de droguri, produci si folosești armament si muniție care poluează de mii de ori mai mult decât încălzirea cu gaze etc.
7
0
UE a devenit o grupare nociva care acționează în avantajul unor grupuri de interes și în dezavantajul statelor membre. Iar cei care ridică în slavi Occidentul sa emigreze ei acolo că tot umbla câinii cu covrigi in coada...
5
0
Poate avem grija la alegerile de anul viitor, pe cine trimitem la Bruxelles. Popularii europeni au fost cei mai p****i cobducatori pentru Europa si in pandemie, si in razboi si cu incalzirea globala. Nici daca erau dusmani nu faceau atata rau. Siktir!
1
0
Centralele de apartament după mintea celor de la UE poluează.Razboiul nu poluează,avioanele nu poluează,marile combinate de orice din lume nu poluează,incendiile nu poluează.O tampenie pt. care tot cei mai saraci trebuie să sufere.Cred că UE a luat-o razna de tot că și cu interzicerea centralelor pe gaz și cu multe altele.
12
0
In buzunarul cui o să intre aceasta taxă?? Care va fi lunar de câteva milioane de euro.
1
0
cine votează legea asta? care partid? nu votez acel partid, este modul meu de a taxa pe cei care ne pun taxe, dijmuindu-ne, nu mai rămâneți fără reacție, reacționați, taxati-i la vot
4
1
Mâncați c****t.O tot țineți langa cu centralele de apartament. Duceți va dracului,idioților.
3
1
De ce vrea sa imi impuna mie U.E....obligativitatea racordarii la sistemul centralizat de incalzire...unde e libertatea de alegere...ei.nu stiu ca sistemele de tip.mamut au carente si te pot lasa fara caldura in plina iarna ??
7
1
Dar mooie nu vrea UE?
2
1
Buna ziua. După ce vor fi citite toate postările, va fi oare posibil ca cei care v-au scris să-și dea seama ca puteau exprima aceleași idei utilizând doar cuvinte și expresii alese cu grija din frumoasa limba romana? Da, cred ca ar fi posibil, însa e mai greu de atins acest deziderat tocmai din cauza incitării produsa de jurnaliști. Aceștia, deși au ales un subiect cu titlu aparent de interes, articolul a devenit incitator prin prezentarea în cuprins a unor subiecte și subiecți indezirabili constănțenilor, precum: RADET și Popa Liviu, inamicii condițiilor decente de confort termic al constănțenilor.
5
0
Cand era radetu au inceput sa zica ca sa punem gaze, acum ca e mai bine la radet ca gazele polueaza, de ce nu interzic sa nu se mai fabrice atatea masini sa nu scoata aparatura din ce in ce mai performanta sa polueze, inainte luai un tv, masina de spalat frigider etc, il aveai o viata, acum sunt de unica folosinta s a stricat iei altu ca nu se mai repara aici e poluarea
4
1
Stimați jurnaliști, care ar fi legătura intre informațiile referitoare la ce va face tara noastră sub conducerea UE în privința diminuării poluării și promovarea imaginii unuia din directorii RADET? Acest directoraș este un inamic a numeroși constănțeni, pe care i-a târât prin instante pentru refuzul de a-i deconecta de la sistemul centralizat de furnizare a energiei termice. S-a judecat cu ei până la Curtea Suprema, unde a susținut inepții împotriva constănțenilor (Deciziile nr. 521/2018 și nr. 4805/2019 ale ICCJ). Bineînțeles ca le-a pierdut pe toate. Va candida la vreo funcție la alegeri și presa îl susține?
3
1
evident, gazul trebuie ars centralizat: energie electrica-turbogaz si caldura reziduala ptr apa calda si incalzire. dar ce te faci cind pe o scara de bloc, toti au gaze in fara de tine! sigur au fost nste golani care au fost alesi ca baga gaze, dar mai golan e radet/termoficare, care spera la clienti, fortati de altii, nu atrasi. unii chiar au desfiintat coloanele.
4
4
"r*mânii vor afla în 2024 data limită impusă de UE. " "Data impusa de UE", dar teoretic suntem inca o tara independenta.. Nu tin minte de vreun referendum unde sa fi votat pt. renuntarea la independenta Romaniei.
18
1
A se observa cum toate comentariile sunt date de catre extremisti pro rusi, care deningreaza UE, SUA, vestu, occidentu. Mergeti ba in Rusia ca e gazu moca acolo tu-va-n inima
8
20
Pana la urma este ceva normal! Adica sa platim taxe pentru "fumarit"! Nu noi am inventat taxele si impozitele ! Occidentul , bata-l vina! America si chiar vechile imperii! "Fumaritul"cred ca este o inventie austro-ungara! Pana la urma , banii de pe taxa se vor duce undeva! Adica , la SANATATE, la INVATAMANT,la ARMATA sau INTERNE, la CULTURA...Problema este ca aceasta taxa sa fie accesibila pentru toti! Spre exemplu, cum platim acum "GUNOIUL"! Oricum, decat sa -i fac burta mare lu'PASTAIE, cum ii faceam odata, de plateam 900 Ron. / luna - incalzirea la apartament /CET, mai bine platesc gazul , atat cat consum! CET-ul a fost bun in anii '70, pe urma in anii '80 a trebuit sa punem paturile pe calorifere , ca sa nu inghete! Noi deja eram terminati! Oamenii au uitat frigul indurat pe timpul lui CEASCA! Sau cand stateam in bezna, fara curent, cateva ore pe zi!
10
3
China si India polueaza la greu . Europa,condusa de politruci care mai de care mai dus cu pluta,adopta pe langa foarte putine masuri pozitive,o multime de tampenii,aberatii care vin impotriva unei vieti bune. Schimbarile climatice periodice se intampla ca uite asa vrea ea,planeta asta,cu sau fara gargaragii impostori care se strofoaca sa bage cu forta in capetele noastre minciunile lor. In realitate se vrea controlul total al populatiei de catre unele grupuri de interese. Asa zisii specialisti sunt complet miserupisti in privinta oamenilor din jurul lor. P
16
0
HUUUUOO !!!! Sa ma kak pe tot UE pulii !! Sa ii vad morti pe toti kkti aia care ne conduc de la centru! MWWWWWEEEE UE
7
5
Cine ne-a ,,obligat" sa montam centrale pe gaz? Plăteam 700-800 de lei lunar iarna la asociatie, vecinii au început sa se debranseze. Când am rămas 2-3 familii trebuia sa plătim pierderile din rețea. Credeți că ne place sa vedem toate țevile alea prin casa, o țigănie??!! Și grija pe care o ai cu centrala asta!
9
7
Comenteaza ca arsi doar saraciile. Cine isi permite se incalzeste electric cu panouri radiante, Pompa de caldura, Aer Conditionat, Boilere electrice. N-au auzit astia de destea..
6
26
Sa vezi ce misto e la mine pe palier unde toti si-au scos evacuarile de la hote unde-s dormitoarele. Vrei sa deschizi geamu te gazezi de noxe. Sa ma fwut in centralele voastre. In tarile normale la cap se construieste un cos, unde intra evacuarea fiecaruia, iar noxele sunt evacuate sus pe bloc. Toti taranii au gaze. In mintea lor creata e singura modalitate sa te incalzesti.
8
22
Tarile alea europene au si sisteme centralizate care functioneaza, nu falimentarele capusate de la noi. Si nu se va impune nicio taxa. In cel mai rau caz se vor impune cladirilor noi sa aiba centrala de bloc nu per apartament sau sa fie racordate la sistemul centralizat. Nicio tara nu a impus si nu va impune taxe pe centrala de apartament, astea-s povesti de speriat prostii sa se intoarca la plata luxului lu' Popa asta care fura cat poate.
21
2
UE va avea vreodată și idei bunee? Ea crede că cetățenii au banii activiștilor europeni? Sictir!
15
2
Haideți sa păstram un minim de bun simt și sa nu amestecam membrii familiilor in discuții inutile.
1
11
Are o fata ella Popescu . Verifica ti instagramul ei(ellapopescu23) In ce lux trăiește . Si se lauda zi de zi
7
0
Multa mwie jegului de la radet si ospatarilor ue din guvern
18
1
Tarile din UE,populatia din UE, sa ceara PLECAREA ACESTOR PERSONAJE care conduc vremelnic . Sant reprezentatii UNOR GRUPURI DE INTERESE!!!! Numai si numai aberatii.
17
1
Astia polueaza cu marea industrie si vor sa-i arda pe amaratii care-si incalzesc casele cu gazele si asa foarte scumpe, bai nea Liviu Popa, director Termoficare Constanța SRL, vino si trage-mi si mie caldura de la srl ul tau acasa, fira-ti voi ai draku de talhari
16
1
RADET-ul cât poluează pentru a furniza căldură și apa calda? a? de milioane de ori mai mult decât toate centralele astea adunate la un loc. De ce nu va mutați domnu popa în cartierul CET ? sa vedeți ce bine este acolo, ce aer curat se respira acolo și cum CET-ul nu afectează vegetația de acolo. Dumneata nene Popa ar trebui sa plătești daune locuitorilor din cartierul CET pentru problemele de sănăt**e ce le creeazi acestora, rog pe cei din zona CET sa-l dea în judecata pe nenea Popa pt problemele de sănăt**e de la aerul irespirabil de acolo și sa-i trimiteți lui factura pt costuri medicale
20
1
Pai dupa ce au crescut prerurile cu cel puțin 100 la suta la produse de ex un sticla de 900 de grame de lapte batut ar costa 10 lei de la 5 lei ,utilitatile au crescut ca fat frumos ,acum ne mai pune si taxa pentru gazele arse la centrala termica tot prostilor care muncesx cinstit pe salariu mizerabil ce nu este CRESCUT dinainte de pandemie când pretuire erau accesibile si nu primesc nimic GRATUIT. Pentru ca de energie VERDE si de panouri solare beneficiaza si si-au depus dosarele TOT CEI pe care DUMNEZEU le -a dat ocazia sa aiba salarii CU MULTI BANI CARE AR PUTEA DEPUNE UN EFORT SA SI LE CUMPERE FARA AJUTOR.Ar fi trebuit ajutati cu bani pentru panourile solare cei ce detin un salariu net de până 2500 lei nu toti smecherii .
12
2
Care e treaba? ati facut cumva investitii fara acoperire si nu o sa aveti decat 10 clienti? Poti sa ai centrala termica mai tare decat copenhaga, degeaba cu RADETU nostru si conducerea minunata care nu stie decat mangle.
14
0
incet dar sigur u e o sa vrea sa i stergem si la ...nas, dupa ce se ...imprastiat!
11
0
Centralele termice de apartament au un randament de peste 90 la suta ca sa nu zic mai mult, care este randamentul radetului ? :)))))) uitasem ca nici macar nu furnizeaza apa calda
26
0
În c*rând ue o să vrea să ne amendeze ca respirăm, pt că poluam cu bioxidul de carbon pe care îl expiram. Și noi o să facem tot ce nascocesc mințile bolnave de acolo.
20
0
Parlamentul ar trebui sa aprobe o lege prin care directorul termoficare sa fie obligat sa fie racordat la sistemul centralizat de termoficare ca sa se vada cat de eficienta este institutia care o conduce. Si primarul la fel. Acum apa calda de la termoficare nexam. Cat despre dezastrul creat de termoficare in oras nu mai vorbim.
22
0
Fiecare detinator de centrale pe gaze au câte o teava de reziduri pusa în afara apartamentului, care adunate poluează tot ce se numește verdeață și alte locuințe care se afla în imediata vecinăt**e. Este ceva de neimaginat! De ce suntem noi obligați sa inhalal atâta poluare, nevinovati???aveți idee cam câte astfel de surse de poluare sunt pe fiecare bloc și în total pe municipiu? Dezastru!! Sunteti niște iresponsabili toți acei care permiteti asa ceva!
7
41
„Drăgălașilor de la UE, vă dau eu o idee. Puneți o taxă și pe aragaze ... Și ele ard gazul ca și centralele și bineânțeles că poluează. Dacă ați știi câte milioane de aragaze sunt, ați strânge la buget o căruță de bani. Vă mai dau o idee, la țară r*mânii se încălzesc iarna cu sobe și ce credeți că bagă în ? Vă spun eu, că voi sunteți prea proști ca să știți !. Lemne, peleți, cărbuni, cauciuc, peturi. Iese un fum gros și n***u pe coș de zici că erupe un vulcan. Poluează de 10 ori mai mult decât o centrală. Mamă, mamă, câți bănuți s-ar strânge la bugetul hoților din guvern ! Țăranilor v-am băgat în hâânddel !!
20
3
Stai linistit, livache, ca toti vor trece pe centrala! Cu toate taxele ue, tot pe gaz va fi mai ieftin!
22
2
Bineinteles, noi tot capra o sa stam!
16
2
Si radetul este tot pe gaz. Si radetul trebuie sa plateasca. Pierderile sunt mult mai mari decat in cazul centralelor de apartament dar acest lucru este trecut sub tacere de catre presa asa zisa incomoda. Cei de la ue si o parte a presei au lipsit de la lectiile de fizica.
22
1
dacă plătesc și cei care fac focul la teracota plătesc și eu taxa asta, în mediul urban cât si-n mediul rural sunt mulți câte fac focul la teracota și sobe, și s-au găsit sa pună taxe pe centralele de apartament.Aici în Constanța, mulți care stau la curte au teracotă, poluează aia de nu se poate, aia nu deranjează? nu mai știu kkații ăștia din ce sa scoată bani și cum sa jumulească prostimea
15
2
carnatul asta daca nu-si ia zilnic portia de injuraturi in media, nu este satisfacut. ba, cand d r a c u muncesti daca toata ziua defilezi pe la redactiile locale de presa?
23
1
Sa ma pis pe toți jidanii. Păcat ca nu i-a ars ăla așa cum mint ei.
13
2
Sa ma pish pe mUE
23
4
Liviu Popa, inclusiv in calitate de purtator de grija altora, mai putin atunci cand trebuie sa le furnizeze agent termic , despre al carui pret nesimtit nu mai aminteste, oare cu ce se incalzeste in vila in care locuieste ? Si agentul termic presupus a fi livrat prin conductele minune cu care se lauda se obtine din care surse regenerabile? Sau insinueaza ca ceea ce e permis "lui" nu e permis si fraierilor, pe persoana fizica?
29
1
Sa nu se debranseze populatia de la radet
26
2
In ultimul an am avut cele mai multe si mai lungi perioade de opriri ale apei calde din istoria orasului, in total o perioada poate si de 10 ori mai mare ca in anii trecuti; singurul lucru care ma intereseaza este daca in anul urmator va fi la fel, mai rau sau mai bine iar daca nu va fi mult mai bine de ce ? de ce nu s-a lucrat cu o forta de munca tripla sau de 10 ori mai mare in lungile perioade de opriri din tot anul din urma 24/24 si 7/7 astfel incat sa fie reduse opririle astea nesfarsite si foarte lungi si de ce la cet nu s-a facut absolut nimic pana acum si acum s-au trezit ca au nevoie de 16 zile de reparatii ? la fel o sa fie in fiecare an cu cate 16 zile de oprire a intregului oras ? pana cand ? si pana cand o sa-mi mai bagati apa murdara in calorifere si o sa le infundati ?
26
1

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016