REPLICA ONLINE CONSTANTA

30.4° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
30.4° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Un aliat al Rusiei își retrage trupele de la granița cu Ucraina

Un aliat al Rusiei își retrage trupele de la granița cu Ucraina

Georgiana BOGLEA 14 iulie 2024 | 08:08 8108

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, un aliat de bază al lui Vladimir Putin, a declarat sâmbătă că tensiunile s-au diminuat la graniţa ţării sale cu Ucraina, aşa că trupele suplimentare desfăşurate acolo pot fi trimise înapoi la bazele lor.

Un aliat al Rusiei isi retrage trupele de la granita cu Ucraina

Ministerul Apărării din Belarus a declarat la sfârşitul lunii trecute că îşi consolidează prezenţa la graniţă după un incident de securitate şi ca răspuns la consolidarea trupelor ucrainene. Minskul a anunţat că o divizie de sisteme de rachete cu lansare multiplă a fost desfăşurată pentru a testa pregătirea lor de luptă.

Sâmbătă, Lukaşenko a făcut un tur al unei regiuni de frontieră şi a declarat, citat de agenţia oficială de presă BelTA, că serviciile de informaţii din Belarus au stabilit că Ucraina şi-a retras trupele din zonele sensibile. "Aceasta înseamnă că acele trupe (ucrainene) care fuseseră aduse ca întăriri au plecat acum", a spus Lukaşenko. "Acum nu mai există dificultăţi cu ucrainenii şi sper că nu vor mai exista", a adăugat el.

Potrivit BelTA, el le-a spus oficialilor regionali că trupele belaruse suplimentare trimise în zonă ar trebui să se întoarcă la bazele lor. "Ei bine, prieteni, trebuie să ne retragem trupele de la graniţă, astfel încât să se înţeleagă că nu avem nicio intenţie de a lupta sau de a ne concentra forţele armate aici, în afară de forţele pentru operaţiuni speciale", a spus Lukaşenko, potrivit News.ro.

Belarus nu trimite trupe în războiul din Ucraina
Într-o declaraţie postată online, un purtător de cuvânt al gărzilor de frontieră ucrainene a respins ideea că ar fi existat desfăşurări suplimentare ucrainene."De la început, belaruşii şi-au creat singuri această ameninţare şi apoi tot ei au ridicat-o", a declarat acesta.

În ceea ce o priveşte, Rusia a spus că declaraţiile şi desfăşurarea de forţe a Belarusului au la bază un "motiv de îngrijorare".

Lukaşenko a permis Rusiei să folosească teritoriul belarus pentru a-şi lansa invazia din februarie 2022, dar a precizat că nu are nicio intenţie de a trimite trupe în conflict.

Preşedintele belarus, aflat la putere din 1994, s-a bazat pe asigurările de sprijin ale lui Putin pentru a înăbuşi în 2020 protestele în masă, fără precedent, ale demonstranţilor care susţineau că a fraudat alegerile pentru a-şi asigura un al şaselea mandat. Cei doi bărbaţi se întâlnesc în mod regulat, iar Rusia a desfăşurat în ultimul an arme nucleare tactice în Belarus, conform stirileprotv.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510