REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° ConstanÈ›a Vin., 18 Oct. 2024
Anul XX Nr. 6886
11.6° ConstanÈ›a Vineri, 18 Octombrie 2024 Anul XX Nr. 6886
 

Un armistițiu cu dată limită a fost decis pentru Fâșia Gaza - SUA anunță un pas uriaș

Un armistițiu cu dată limită a fost decis pentru Fâșia Gaza - SUA anunță un pas uriaș

Virgil STOIAN 28 februarie 2024 | 00:00 659

Negociatori ai unor ţări-cheie în vederea unui acord care să conducă la un armistiÅ£iu în FâÅŸia Gaza, în schimbul eliberări a ostaticilor, au ajuns, în cadrul unor negocieri la Paris, un ”teren de înÅ£elegere”, anunţă consilierul în probleme de securitate naÅ£ională al lui Joe Biden Jake Sullivan, relatează AFP.

Un armistitiu cu data limita a fost decis pentru Fasia Gaza - SUA anunta un pas uriasFâÈ™ia Gaza

”Este adevărat că reprezentanÅ£ii Israelului, Statelor Unite, Egiptului ÅŸi Qatarului s-au întâlnit la Paris ÅŸi au ajuns la un teren de înÅ£elegere în patru privind conturul” unui posibil acord în vederea unei eliberări a ostaticilor ÅŸi ”unui armistiÅ£iu temporar”, declară CNN consilierul în probleme de securitate naÅ£ională al Casei Albe.

SituaÅ£ia umanitară se înrăutăţeÅŸte neîncetat în FâÅŸia Gaza, asediată, în care 2,2 milioane de oameni, adică aproape toată populaÅ£ia, sunt ameninÅ£aÅ£i de o ”foamete în masă”, avertizează ONU.

Cabinetul israelian de Război a dat sâmbătă unda verde unei continuări a unor negocieri în vederea unui nou armistiÅ£iu în FâÅŸia Gaza, potrivit presei israeliene.

Directorul Mossadului, David Barnea, a efectuat vineri o vizită în capitala franceză, în fruntea unei delegaÅ£ii israeliene, în vederea unei continuări a unui proiect al unui armistiÅ£iu despre care a discutat, la sfârÅŸitul lui ianuarie, cu omologii săi american ÅŸi  egiptean ÅŸi cu premierul Qatarului.

n vederea încheierii unui acord, Israelul cere - drept o condiÅ£ie prealabilă - ”eliberarea tuturor ostaticilor, începând cu toate femeile”, potrivit consilierului în probleme de securitate naÅ£ională al lui Benjamin Netanyahu, Tzachi Hanegbi.

”Un astfel de acord nu înseamnă sfârÅŸitul războiului”, a avertizat acest apropiat premierului la postul N12

MiÅŸcarea islamistă palestiniană Hamas cere, la rândul său, un ”armistiÅ£iu complet” ÅŸi o retragere a trupelor israeliene din FâÅŸia Gaza. Potrivit unei surse din cadrul miÅŸcării islamiste, planul discutat în ianuarie prevedea o ”pauză” de ÅŸase săptămâni ÅŸi eliberarea a 200-300 de deÅ£inuÅ£i palestinieni, în schimbul eliberării a 34-40 de ostatici.

La sfârÅŸitul lui noiembrie, un prim armistiÅ£iu de o săptămână - negociat sub egida Qatarului, Egiptului ÅŸi Statelor Unite - a permis eliberarea a peste 100 de ostatici de către Hamas ÅŸi a 240 de deÅ£inuÅ£i palestinieni încarceraÅ£i în Israel.

Războiul din FâÅŸia Gaza a început la 7 octombrie, după un atac fără precedent în sudul Israelului al unor comandouri Hamas, soldat moartea a 1.160 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanÅ£ întocmit de AFP pe baza unor date israeliene oficiale. Ministerul Sănătăţii al Hamas anunţă că 29.692 de persoane au fost ucise în FâÅŸia Gaza de la începutul războiului, potrivit stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA


LOTO

6/49
18411739468
5/49
739244635
joker
630232677