REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° ConstanÈ›a Vin., 18 Oct. 2024
Anul XX Nr. 6886
11.6° ConstanÈ›a Vineri, 18 Octombrie 2024 Anul XX Nr. 6886
 

Un consilier al lui Trump cere ca țările NATO care nu alocă 2% din PIB pentru apărare să nu mai fie protejate de Articolul 5

Un consilier al lui Trump cere ca țările NATO care nu alocă 2% din PIB pentru apărare să nu mai fie protejate de Articolul 5

A.F. 15 februarie 2024 | 00:00 246

Un consilier pentru securitate naÈ›ională al fostului preÈ™edinte american Donald Trump spune că va propune o serie schimbări în NATO, dacă fostul È™ef de stat revine la putere. El vrea ca statele membre care nu alocă 2% din PIB pentru apărare să piardă protecÈ›ia acordată de Articolul 5, relatează Reuters.

Un consilier al lui Trump cere ca tarile NATO care nu aloca 2% din PIB pentru aparare sa nu mai fie protejate de Articolul 5Keith Kellogg

Keith Kellogg, general-locotenent în rezervă È™i fost È™ef al Consiliului NaÈ›ional de Securitate al fostului preÈ™edinte, a spus într-un interviu pentru Reuters că, dacă un membru al alianÈ›ei nu alocă cel puÈ›in 2% din PIB pentru apărare, el va sprijini eliminarea protecÈ›iei acordate de Articolul 5 pentru acea È›ară.

Articolul 5, piatra de temelie a NATO, prevede că un atac împotriva unui membru al AlianÈ›ei va fi considerat un atac împotriva tuturor, iar țările aliate trebuie să intervină. Fără această protecÈ›ie, o È›ară membră nu ar avea garanÈ›ia că ceilalÈ›i aliaÈ›i i-ar veni în ajutor.

„De unde vin eu, alianÈ›ele contează. Dar dacă faci parte dintr-o alianță, contribui la acea alianță”, a spus Kellogg, care a fost È™i consilier pentru securitate naÈ›ională al fostului vicepreÈ™edinte Mike Pence.

Trump a fost criticat aspru de actualul preÈ™edinte al SUA, Joe Biden, È™i de oficiali de rang înalt din Occident după ce a spus, la un miting electoral, că „ar încuraja” Rusia să facă „ce dracului vrea”, inclusiv oricărei țări NATO care nu-È™i atinge È›inta de cheltuieli bugetare alocate apărării.

Kellogg a refuzat să spună dacă a discutat această propunere cu Trump, deși a precizat că au vorbit frecvent despre viitorul NATO. Trump este aproape de a deveni candidatul Partidului Republican pentru alegerile prezidențiale din 5 noiembrie.

Kellogg a spus că, dacă Trump va câÈ™tiga, probabil că va cere un summit NATO în iunie 2025, pentru a discuta viitorul alianÈ›ei. El a spus că NATO ar putea deveni ulterior o „alianță cu două viteze”, în care unii membri să se bucure de o mai bună protecÈ›ie, dacă se conformează articolelor de bază ale NATO.

Trump È™i aliaÈ›ii săi au dat tot mai multe semnale că intenÈ›ionează să regândească angajamentul Americii față de NATO È™i s-au plâns de mai multe ori că membrii europeni ai alianÈ›ei nu contribuie la fel de mult la cheltuelile AlianÈ›ei.

Pe lângă pierderea protecÈ›iei prevăzute de Articolul 5, ar fi posibile È™i alte sancÈ›iuni mai puÈ›in severe, cum ar fi pierderea accesului la instruire militară sau la resurse È™i echipamente, a spus Kellogg. Țările membre, a adăugat el, ar trebui să se poată retrage din NATO.

„Dacă preÈ™edintele Trump va fi reales, le-aÈ™ da tuturor o avertizare. Cred că este o discuÈ›ie foarte matură È™i este una dintre multele discuÈ›ii pe tema securității naÈ›ionale care trebuie purtate”, a spus el.

Kellogg a spus că dacă nu este respectat Articolul 3 din Tratatul Atlanticului de Nord, protecția oferită de Articolul 5 nu ar trebui să fie garantată.

Articolul 3 prevede că țările membre NATO trebuie să depună eforturi adecvate pentru a-È™i dezvolta capacitățile individuale de apărare. DeÈ™i acest articol nu prevede o cifră, țările membre s-au angajat la summit-ul din 2014 din Èšara Galilor să ajungă cu cheltuielile militare la 2% din PIB până în acest an.

Potrivit estimărilor NATO din iulie anul trecut, 11 din 31 de țări au ajuns la această È›intă în 2023, inclusiv Statele Unite, Marea Britanie È™i câteva țări est-europene din apropiere de graniÈ›ele Rusiei. Printre acestea este È™i România.

„Toată lumea înÈ›elege Articolul 5 – un atac asupra unuia este un atac asupra tuturor – dar uită toate celelalte articole. Unul dintre ele este Articolul 3”, a spus Kellogg.

În decembrie, Robert O'Brien, consilierul pentru securitate naÈ›ională al lui Trump din 2019 până în 2021, a declarat pentru Reuters că Trump ar putea impune noi tarife comerciale țărilor NATO care nu cheltuiesc cel puÈ›in 2% din PIB pentru apărare, dacă va fi reales, citează digi24.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA


LOTO

6/49
18411739468
5/49
739244635
joker
630232677