REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.3° Constanța Vin., 18 Oct. 2024
Anul XX Nr. 6886
12.3° Constanța Vineri, 18 Octombrie 2024 Anul XX Nr. 6886
 

Un director al Nuclearelectrica, asociat într-un offshore cu expertul din dosarul Romgaz-Interagro

Un director al Nuclearelectrica, asociat într-un offshore cu expertul din dosarul Romgaz-Interagro

Andreea POPA 8 mai 2023 | 00:00 7350

Nuclearelectrica are un nou director financiar, după ce l-a numit în această funcție pentru un mandat de 4 ani pe Dan Niculaie Faranga. Acesta ocupa deja funcția prin mandate interimare și vine la conducerea Nuclearelectrica dintr-o funcție importantă la alt gigant energetic român, Transgaz. Faranga conduce și o subsidiară Transgaz din Moldova, are un offshore în Malta alături de controversatul expert din mega-dosarul Romgaz-Interagro, dar nu îi prea merg afacerile prin propria firmă, care merge pe pierderi. 

Un director al Nuclearelectrica, asociat intr-un offshore cu expertul din dosarul Romgaz-InteragroDan Niculaie Faranga

Dan Niculaie Faranga este director financiar al Nuclearelectrica pentru următorii 4 ani, începând cu data de 3 mai 2023, potrivit unui anunț al companiei de stat. Faranga ”are o experiență de peste 20 de ani în poziții de management în domeniul financiar, în industrii precum servicii financiare, dezvoltări imobiliare, consultanță, fuziuni și achiziții, precum și în domeniul energetic. În ultimii 9 ani a contribuit la structurarea și derularea unor finanțări complexe pentru proiectele de investiții, fuziuni și achiziții ale SNTGN Transgaz SA și a administrat activitatea subsidiarelor SNTGN Transgaz SA din Republica Moldova. Dan Niculaie Faranga este licențiat al Facultății de Relații Economice Internaționale din cadrul Academiei de Studii Economice, al unui curs post-universitar în management bancar și bursier și a absolvit Programul Canadian M.B.A. organizat de University of Ottawa, Ecole des Hautes Etudes Commerciales Montreal și Academia de Studii Economice cu specializarea în Finanțe”, potrivit Nuclearelectrica. Faranga a fost director financiar interimar al Nuclearelectrica încă din februarie 2022, când Replica scria despre el că i-au dispărut într-un an din declarația de avere nu mai puțin de 16 conturi bancare, în care avea peste un milion de lei, euro, dolari și lei moldovenești.

Un director al Nuclearelectrica, asociat intr-un offshore cu expertul din dosarul Romgaz-Interagro

Soții Faranga încasează cinci salarii

Din ultima declarație de avere, datată iunie 2022, reiese că Faranga are un teren de nici 10 metri pătrați în București și un apartament de 60 mp, tot în Capitală, nu deține nicio mașină, dar se poate lăuda cu tablouri de 20.000 de euro și bijuterii de 10.000 de euro. Are în șapte conturi bancare aproape 21.000 lei moldovenești și circa 40.000 lei, precum și părți sociale la două firme - Consultanță Financiară Real SRL și Thoral Advisory Ltd, ultimei oferindu-i și un împrumut de 7.089 euro. Directorul financiar de la Nuclearelectrica are de returnat un credit bancar de peste 74.000 lei și a raportat pentru ultimul an dinaintea completării acestei declarații un salariu de 262.817 lei și tichete de masă de 3.620 lei din partea Transgaz, un alt salariu de 6.063 lei de la Consultanță Financiară Real SRL și un al treilea salariu, de 169.226 lei moldovenești, de la Eurotransgaz SRL. La rândul ei, soția sa, Marta Simina Niculaie Faranga a încasat un salariu de 44.490 lei de la Novartis Pharma și încă unul, de 121.780 lei, de la Bergenbier România. 

Faranga nu a reușit să obțină mare lucru de pe urma propriei firme, Consultanță Financiară Real SRL din București raportând în 2021 afaceri de numai 141.802 lei și profit zero, cu 3 angajați și datorii de 181.734 lei, asta după ce în 2020 înregistrase pierderi de 82.231 lei. 

Un director al Nuclearelectrica, asociat intr-un offshore cu expertul din dosarul Romgaz-InteragroMarcel Vulpoi

Asociat cu expertul din dosarul Romgaz-Interagro

Interesantă este și afacerea sa din Malta, unde este din 2009 acționarul unui offshore cu sediul în orașul Victoria, Thoral Advisory Limited. Firma este activă, dar nu există informații publice despre activitatea sa.

Dan Niculaie Faranga este asociat în acest offshore cu un alt român, Marcel Vulpoi, un personaj cunoscut în mediul de business.  Vulpoi a fost expertul care a stabilit prejudiciul de 60 de milioane de euro din mega-dosarul Romgaz-Interagro, în care milionarul Ioan Niculae și foștii miniștrii Adriean Videanu și Varujan Vosganian sunt judecați pentru constituirea unui grup infracțional care a prejudiciat statul român prin vânzarea de gaze naturale mult mai ieftine către compania afaceristului Niculae. 

Ulterior, procurorii DIICOT au dispus refacerea expertizei din dosar, după ce contabilul Marcel Vulpoi a fost săltat într-un dosar de fraudă cu fonduri europene, cu un prejudiciu de 27 de milioane de euro. Vulpoi este conferențiar la ASE, deține una dintre cele mai mari firme de contabilitate din România, Vulpoi&Toader Management, dar și crama de vinuri Gramofon Wine. 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Și eu am fost economist,din care vreo 30 ani contabil sef,dar cum se prezintă tov. Vulpoi nu l-aș angaja nici portar la Nuclearelectrica sau la ASE.Chiar la angajare nu se știa de ingineriile lui.Dar se găsesc golanii între ei. Sa va fie rușine cu specialiști în furaciune.
2
0
Ardeti-l la curulet pana se caca pe el. La puscarie amandoi. Se strange latul...
3
0

REPLICA


LOTO

6/49
18411739468
5/49
739244635
joker
630232677