REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.4° Constanța Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
24.4° Constanța Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

Un elev cu media 2,80 primește bursă de merit de 450 lei, pe lună, de la Ligia Deca

Un elev cu media 2,80 primește bursă de merit de 450 lei, pe lună, de la Ligia Deca

Victor ROTARU 26 octombrie 2023 | 00:00 2972

Potrivit noii metodologii-cadru, pe lângă elevii cu medii de peste 9.50, primii 30% de elevi dintr-o clasă au dreptul de a primi bursă de merit, indiferent de media lor generală anuală din anul școlar trecut. Astfel se face că, la mai multe licee din țară, elevi cu media sub 5, ajung să primească lunar 450 de lei, ca urmarea a „rezultatelor deosebite obținute”. Și la Constanța situația este asemănătoare. La Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida” sunt 44 de copii care iau bursă de merit, deși au o medie de sub 5, cea mai mică fiind de 2.80, iar în cadrul altor unități de învățământ, elevi cu medii mult mai mari nici n-au mai îndrăznit să viseze la bursa de merit.

Un elev cu media 2,80 primeste bursa de merit de 450 lei, pe luna, de la Ligia Decaelevi cu medii sub 5, premiați pentru rezultate ”deosebite” la învățătură

Anul acesta Ministerul Educației, condus de Ligia Deca, s-a decis să schimbe metoda de acordare a burselor școlare. Nu înțelegem cum i-a venit ideea strălucită ministrului Deca să facă o asemenea grosolănie, însă e trist și adevărat. Elevii cu medii de 9 nu iau burse de merit, pentru rezultate foarte bune la învățătură, dar cei cu medii de 2, 3 sau 4, chiar 5 ori 6, da. Legea spune că, pe lângă elevii cu rezultate excelente, de peste 9.50, și primii 30% elevi dintr-o clasă beneficiază de o bursă de merit, banii fiind aceeași și pentru elevul de 9.50, cât și pentru cel cu media de 2.80, situație întâlnită, de exemplu, la Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida” din Constanța. 

Un elev cu media 2,80 primeste bursa de merit de 450 lei, pe luna, de la Ligia DecaLigia Deca, ministrul Educației

„Avem 44 de elevi care au medii sub 5 și iau bursă de merit”

Contactat de către reporterii Replica, directorul Liceului „Dimitrie Leonida”, Ionuț Pătrașcu, a transmis faptul că sunt peste 40 de elevi, în unitatea de învățământ pe care o conduce, care iau bursă de merit deși au o medie de sub 5: „Avem 44 de elevi care au medii sub 5 și iau bursă de merit, iar cea mai mică medie este de 2.80. Este o măsură total deplasată. Din punctul meu de vedere, bursa de merit trebuie să o meriți. Faptul că ai luat 5, să nu zic mai puțin, nu înseamnă că ai meritat. Trebuie să muncești să meriți ceva. Sunt copii care se bat la 10, 9.80, 9.50, acolo merită elevul. Ar trebui să se revină la normalitate. Recompensa să vină în urma muncii depuse. Dacă vrem să dăm un stimulent, dăm un stimulent. Cea cu transportul în comun, cu naveta, mi se pare extraordinară măsura. Ce a fost anul trecut, cu forfetara aceea, o mare prostie. Banii aceia au fost cheltuiți total aiurea. Cunosc cazuri, din alte școli, stăteau cu chirie în Constanța, spuneau că fac naveta de la Babadag, primea 800 de lei pe lună. Îl folosești, îl primești și luna următoare, nu îl folosești, nu îl primești. Noi am avut în școală un copil, care muncea sâmbătă și duminică pentru a avea bani de venit la școală, de la Poarta Albă. Așa măsuri, da, legat de navetă, dar cu bursa... este de noaptea minții.

Un elev cu media 2,80 primeste bursa de merit de 450 lei, pe luna, de la Ligia DecaFoto cu rol ilustrativ

8 copii cu medii sub 5 iau bursă de merit la Liceul Carsium

Și la Liceul Tehnologic Carsium din Hârșova situația este una asemănătoare, aici 8 elevi cu media sub 5 iau bursă de merit, cea mai mică medie fiind 4: „La profesională am câțiva elevi care iau bursă de merit și au media sub 5. Dacă nu suntem olimpici, suntem buni meseriași. Avem 8 elevi care iau bursă de merit, cea mai mică medie este de 4. Din punctul meu de vedere, pentru acești copii, de la școala profesională, care vin din mediul rural, din familii monoparentale, cu posibilități mai mici, această sumă este benefică pentru ei. Din alt punct de vedere nu este echitabil. Poate sunt copii care au sub 9,50 și nu primesc bursă. Acum depinde din ce punct de vedere privim lucrurile. Eu mă bucur că ei primesc niște bani, este un ajutor pentru ei.”, a declarat Nicoleta Oprea, directorul liceului. 

La Liceul Pontica din Constanța, acolo unde ultima medie de intrare de anul acesta a fost de 2.82, directorul unității de învățământ a transmis faptul că nu au elevi cu medii sub 5 care să primească bursă de merit: „La noi la liceu nu avem elevi care au sub 5 și iau bursă de merit. Mi se pare absurd așa ceva. Cu nota 3 să iei bursă de merit, este fenomenal așa ceva... 3 să fie o notă mare. Din punctul meu de vedere nu mi se pare corect. Ar trebui să se facă o diferențiere. Cel cu nota 3 nu are ce căuta la liceu. Acești elevi sunt de școală profesională. Ar trebui ca intrarea la liceu să fie peste nota 5.

Un elev cu media 2,80 primeste bursa de merit de 450 lei, pe luna, de la Ligia Decaelevi cu medii, de 3, 4, 5, 6, iau bursă de merit

Din păcate, astfel de situații mai regăsim în Constanța și în toată țara. Așa a înțeles marele ministru Deca să motiveze elevii să învețe: oferindu-le bani, lunar, pentru „rezultate deosebite la învățătură”. Aceleași „rezultate deosebite” pe care le are și Deca la Ministerul Educației și nu greșim dacă spunem că este unul dintre cei mai slabi miniștri pe care România i-a avut vreodată. Ca să nu spunem „cel mai slab”!

Bursa de merit „apreciază și încurajează efortul celor mai buni 30% elevi din fiecare clasă”

Ministerul Educației a informat la începutul lunii septembrie că anul școlar 2023 - 2024 aduce „o schimbare de paradigmă în privința acordării burselor școlare”. Una dintre schimbări se referă la faptul că bursele de merit se acordă „pentru minimum 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu și liceu dintr-o unitate de învățământ preuniversitar, în ordinea descrescătoare a mediilor generale anuale; acolo unde situația o impune, potrivit metodologiei, lista de beneficiari va fi extinsă pentru a cuprinde toți elevii cu media mai mare sau egală cu 9.50”. 

Ministerul Educației preciza că bursa de merit „apreciază și încurajează efortul celor mai buni 30% elevi din fiecare clasă, în ordinea descrescătoare a mediilor generale anuale/a mediilor de admitere (clasa a IX-a)/a mediilor primelor două module (clasa a V-a) și celor cu rezultate mai mari sau egale cu 9.50.” Valoarea bursei de merit este de 450 de lei lunar.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ministra lui peste , e de noaptea mintii ca rasplatiti prostia si lenea .
0
0
Faceți ceva cu acei profesorii care iau bani de la stat să faca educatie la copii și ei îi prostesc ...Dacă au dobândit pe parcurs boli mintale si le place să maltrateze psihic si psihologic copii să se ducă la nebuni pentru că numai BANII îi aubin OCHI să vadă și ei cum e cand sunt batjocoriti nemotivat de nebunii cu acte în regulă.
1
2
Asta le place sa faca- sa promoveze nulitățile!
1
0
Ligia o incompetenta, a facut Navigatie chipurile nici nu a calcat pe vapor desi e obligata sa faca stagiul de 12 luni pe nava and ainte de licenta. O incompetenta care a trecut clasa fara prezenta
4
0
Asa incurajan nemunca . Acesti copii vor fi in viitor alegatorii partidelor care ne conduc. Vor fi niste asistati sociali.CE este aceasta bursa ? Trebuie sa dovedesti ca o meriti . Sa faci ceva pentru a incasa . Noi incurajam astfel ANALFABETISMUL . Ceausescu il eradicase , cei care s-au perindat la conducerea tarii timp de 30 ani au facut o tara cu o proportie de 50 % plina de analfabeti , in frunte cu cei care ne conduc . Niste ratati , depravati care nu au muncit o zi dar care sun parlamentari , senatori si care vor incasa pensii speciale .
6
0
Prin acea bursa se incurajaza mersul la scoala. Cel putin 30%din copii din fiecare clasa vor venii la scoala macar pentru bani. Urmariti bai zdr3ntelor efectul. Pro5ti va nasteti pro5ti muriti
3
4
Sa.i explice cineva d.nei Deca semnificatia cuvantului,,merit". Sa.i dea niste sinonime, poate.si da seama de erorile legislative care uimeste o tara intreaga...chiar sa nu fi luat in calcul astfel de situatii paradoxale??? Sunt nedreptatiti multi alti copii...care chiar invata si sunt descurajati.
6
0
Pai, daca la Ministerul Muncii s-au perindat numai 'hahalere' semianalfabete, cu 'studii' la scoli neacreditate, fara experienta profesionala, numiti in functii pe criterii politice, s-a ajuns ca cei care nu au muncit in viata lor sa aiba pensii(pomeni) de 1300 lei iar cei care au muncit o viata sa li se calculeze doar ...1000 lei, de ce sa nu 'numim' si la invatamant o...'tuta'? Cum sa acorzi 'burse de merit' celor care nu sunt in stare sa invete? Cum sa dai bursa de perit unor puturosi? Nu exista burse sociale? Peste tot in lume, bursele sociale sunt conditionate de rezultatele la invatatura, pentru a stimula copiii din mediile dezavantajate de a avea acces la procesul de instructie national. Nu trebuie sa facem 'pomeni' ca sa aiba politicienii o sursa de influientare a 'masei de vot' pentru viitorul lor! Cu 'puhoiul' de 'absolventi tampi', ce viitor va avea Romania?
7
0
Medii sub 5 sunt cele de admitere in liceu, adica elevi de cls a9 a, cei din clasele 10, 11, 12 nu au terminat anul anterior cu medie sub 5, insemna repetentie. Bravo celor cu burse de merit!
5
0
După bani pentru nemuncă apar si bani pentru proști. Deci Votăm Noua Dreaptă sa faca ordine
7
2
va mira? Nu mai ai nevoie de școală, iei microbuzul de Bălți, plătești o taxa și devii licențiat. Cum este posibil ca Ministerul Învățământului sa accepte diplome de Bălți, Alexandria, Tr Severin, B Herculane , etc? Ați observat ca ăștia nu au întâlniri periodice cu colegii ? Știu măcar ce profesori le-au dat note?? Ganditi-va ca unul din asta apasă pe butoane la Cernavodă sau ajunge premier!!!...???
14
1
Voi sunteți viitorul. Ați dovedit că se poate face performanță cu note sub 5! Romania este tara tuturor posibilităților.
10
2
Are cineva din țara asta rușine pentru acțiunile sale corupte, plm. Este timpul să readucem țeapele
9
3
… au inceput pomenile (pre)electorale, sub sloganul “tara te vrea p***t”!
16
3
Pnl premiaza prostia,incompetenta,plagiatul! Vezi exponentii lui de seama: plavanis slugoiul, bradipsihicul ciuca, senilul w c, turcanu ,,nu-mi stiu varsta", etc!
12
2
Mai este necesar sa-i spunem ca e tmpta? Dati-o dreacu afara de crtna.
23
2

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016