REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Vin., 18 Oct. 2024
Anul XX Nr. 6886
11.6° Constanța Vineri, 18 Octombrie 2024 Anul XX Nr. 6886
 

Un fost baron PSD din Vaslui a ajuns la mâna instituțiilor din Constanța

Un fost baron PSD din Vaslui a ajuns la mâna instituțiilor din Constanța

Ana Maria LIPAN 26 octombrie 2023 | 00:00 2037

Compania SC Gaz Est SA continuă să adune contracte cu instituțiile de stat din Constanța, reușind recent să mai stoarcă un acord cadru, în valoare de 284.664 de lei. Firma care are ca acționar majoritar Consiliul Local Vaslui și administrator, dar și beneficiar, pe directorul general Tighici Adrian, fost președinte al organizației municipale a Partidului Social Democrat Vaslui, în perioada 2008-2022 și lider al lojei masonice Podul înalt, va furniza gaze naturale pentru sediul Companiei Naţionale Administraţia Canalelor Navigabile S.A..

Un fost baron PSD din Vaslui a ajuns la mana institutiilor din Constanta

Recent Compania Naţională Administraţia Canalelor Navigabile S.A. a atribuit, prin negociere directă, fără publicare prealabilă, un contract pentru furnizarea gazelor naturale, în valoare de nu mai puțin de 284.664 de lei. Compania care se va ocupa de aceste servicii este SC Gaz Est SA, o societate ce are ca asociați Consiliul Local Vaslui, majoritar cu 47%, Progaz Instalatii SRL- 31% Delgaz Grid SA- 15 %, Prisma Serv Company SRL-4%, Consiliul Local Munteni De Jos- 3%. La cârma societății se află nimeni altul decât Adrian Tighici, fostul președinte al organizației municipale PSD Vaslui, care a deținut această poziție timp de 14 ani, din 2008, până în 2022. Despre Tighici se mai știe că a fost și liderul Lojei masonice Podul Înalt.

Un fost baron PSD din Vaslui a ajuns la mana institutiilor din ConstantaAeroportul Mihail Kogălniceanu

Reamintim că tot Gaz Est va furniza gaze naturale și pentru S.N. Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu - Constanta S.A., cu care a semnat un contract în valoare de nu mai puțin de 516.441,64 de lei. 

Legături cu PSD Vaslui, organizația care îl avea în frunte pe șpăgarul Dumitru Buzatu

Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui, și fost coleg de partid cu Tighici, a devenit cunoscut la nivel național, după ce a fost prins în flagrant de procurorii DNA când lua mită 1,25 milioane de lei de la un om de afaceri din Cluj, denunțător în acest caz. 

Un fost baron PSD din Vaslui a ajuns la mana institutiilor din ConstantaDumitru Buzatu

Despre Adrian Tighici și Dumitru Buzatu se poate spune că sunt vechi colaboratori, Buzatu, conducând timp de 23 de ani filiala județeană a partidului, în timp ce Tighici se afla la cârma organizației municipale. Anumite surse spun chiar că Tighici ar fi unul dintre principalii candidați pentru preluarea funcției rămase vacante după ce oamenii legii l-au săltat pe Buzatu. 

Prieten al unui alt președinte al Consiliului Județean corupt

Presa vasluiană a vorbit în nenumărate dăți despre relația notorie dintre Tighici și un alt fost președinte al Consiliului Județean Vaslui, Vasile Mihalache, care s-a stins din viață în 2018. Social Democratul Mihalache a activat ca deputat în perioada 2000 – 30 iunie 2004. După ce și-a dat demisia, a ocupat funcția de consilier județean, până în 2008, când a devenit șef al instituției. Mihalache a deținut poziția de președinte al CJ Vaslui până în 2012, perioadă când, potrivit gurilor rele, și-a ajutat bunul amic că pună mâna pe diverse contracte.

Ilustrativ în acest caz este cel legat de obiectivul de investiții “Centrală Termică - Muzeul Județen Ștefan cel Mare”, care a costat peste 470.050 lei, bani ajunși în firma consilierului local Adrian Tighici, Progaz-Instalații, care este și asociat în cadrul Gaz Est. Mai mulți experți în domeniu au susținut la momentul respectiv faptul că investiția a fost supraevaluată. În 2017, Vasile Mihalache a fost condamnat la închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu.

Găsit incompatibil de ANI

În 2011, ANI a sesizat situaţia de incompatibilitate în care s-a aflat consilierul local, Adrian Tighici, din Consiliul local Vaslui, care avea în acelaşi timp şi calitatea de director general în cadrul SC Gaz-Est SA, înfiinţată de Consiliul local, şi la care această autoritate deţinea 48,5% din acţiuni – fapt ce constituia o încălcare a prevederilor art. 88 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 161/2003:

„Funcţia de consilier local sau consilier judeţean este incompatibilă cu funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, manager, asociat, administrator, membru al consiliului de administraţie sau cenzor la regiile autonome şi societăţile comerciale de interes local înfiinţate sau aflate sub autoritatea consiliului local ori a consiliului judeţean respectiv sau la regiile autonome şi societăţile comerciale de interes naţional care îşi au sediul sau care deţin filiale în unitatea administrativ-teritorială respectivă”, spune ANI. Adrian Tighici a formulat acțiune împotriva acestei decizii, însă aceasta a fost respinsă de judecătorii de la Curtea de Apel Iași, în anul 2011. 

Detalii despre firmă

Gaz Este SA a fost înființată în 2002 și a înregistrat în anul fiscal 2022 o cifră de afaceri de 124.605.422 de lei, profit în valoare de 15.019.218 de lei, dar și datorii ce se ridică la suma de 67.106.179 de lei. Asociat în cadrul companiei este și firma Progaz Istalații SRL, deținută în totalitate de Tighici Adrian și soția Tighici Doina, ambii angajați ai Gaz Est SA. Societatea celor doi a declarat în anul 2022 afaceri de 817.026 de lei, profit de 482.077 de lei și datorii în valoare de 221.828 de lei.      
 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
este o increngatura in lumea politica, dar ii deranjeaza dna din cind in cind, ca doar trebuie si prostimea sa aiba stiri.
3
0

REPLICA


LOTO

6/49
18411739468
5/49
739244635
joker
630232677