REPLICA ONLINE CONSTANTA

24° Constanța Dum., 21 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6797
24° Constanța Duminică, 21 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6797
 

Un fost înalt oficial american consideră că ''Israelul comite crime de război în Gaza''

Un fost înalt oficial american consideră că ''Israelul comite crime de război în Gaza''

Victor ROTARU 17 noiembrie 2023 | 00:00 743

Un fost înalt oficial al Departamentului de Stat al SUA consideră că Israelul comite "crime de război în Gaza" şi a denunţat miercuri, într-un interviu pentru AFP, lipsa de "critică" a politicii SUA faţă de aliatul său.

Un fost inalt oficial american considera ca ''Israelul comite crime de razboi in Gaza''Războiul Israel - Hamas

Josh Paul, care a lucrat în biroul care supraveghează livrările de arme către aliaţii SUA, a provocat agitaţie la Washington când a demisionat luna trecută.

La acea vreme, el a criticat politica SUA de a furniza arme anumitor ţări, acuzându-i pe politicieni că închid ochii.

"Critica la adresa Israelului este adesea considerată un subiect tabu în politica americană şi în special în Congres", a declarat Josh Paul, director de relaţii publice şi parlamentare timp de 11 ani în Biroul pentru Afaceri Politico-Militare al Departamentului de Stat.

"Acest lucru îi descurajează pe politicienii americani să spună public ceea ce gândesc în privat", a afirmat bărbatul, care a demisionat din Departamentul de Stat luna trecută.

Bombardamentele israeliene din Fâşia Gaza au fost cele care l-au determinat să demisioneze deoarece, în opinia sa, "era clar - şi am văzut asta - că (armele americane) vor fi folosite pentru a ucide civili".

Războiul a fost declanşat pe 7 octombrie de un atac Hamas la o scară şi de o violenţă nemaivăzute de la crearea Israelului în 1948. Aproximativ 1.200 de persoane au fost ucise, conform autorităţilor israeliene, marea majoritate civili masacraţi în acea zi.

Ca represalii, Israelul a promis să "anihileze" mişcarea islamistă, care conduce Gaza. Armata a bombardat fără încetare micul teritoriu palestinian asediat şi a lansat o operaţiune terestră pe 27 octombrie.

Bombardamentele israeliene au ucis 11.500 de persoane, majoritatea civili, inclusiv 4.650 de copii, conform Ministerului Sănătăţii al Hamas.

În ciuda indignării internaţionale faţă de răspunsul Israelului, Washingtonul continuă să-şi susţină ferm aliatul din Orientul Mijlociu.

Josh Paul consideră că transferul de arme americane către ţări cu antecedente îndoielnice în domeniul drepturilor omului a fost întotdeauna un subiect de dezbatere la Departamentul de Stat, până la atacul sângeros al Hamas din 7 octombrie.

"Nu a existat spaţiu pentru discuţii sau dezbateri pe această temă, spre deosebire de celelalte probleme cu care m-am confruntat", a adăugat el.

Fostul oficial a mai spus că regulile care limitează livrările de arme sunt laxe, permiţând factorilor de decizie politică, într-un mod "deliberat", "pur şi simplu să nu decidă" dacă armata israeliană a încălcat drepturile omului în Fâşia Gaza sau nu.

Proteste şi dezbateri despre războiul în derulare au izbucnit peste tot în Statele Unite, în special în campusurile universitare, iar actele antisemite şi islamofobe s-au înmulţit, conform Departamentului de Justiţie.

Josh Paul consideră că nivelurile de diviziune din cadrul administraţiei americane, inclusiv în rândul oficialilor aleşi, sunt comparabile cu tensiunile care au precedat invazia Irakului în 2003.

El a adăugat, totuşi, că el crede că majoritatea funcţionarilor publici nu îşi pot permite să demisioneze, riscând "să-şi distrugă cariera" pentru că au luat poziţie faţă de conflict, potrivit agerpres.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
poporul ales de dzeu, nu se dezminte! scopul este decimarea populatiei palestiniene. la sfirsit, bibi va fi declarat erou, iar prostii care au crezut minciunile....
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
15382943810
5/49
38202113924
joker
218171712