REPLICA ONLINE CONSTANTA

19.9° Constanța Lun., 5 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6812
19.9° Constanța Luni, 5 August 2024 Anul XX Nr. 6812
 

Un fost membru al trupei Fugees, găsit vinovat într-un vast caz de corupţie

Un fost membru al trupei Fugees, găsit vinovat într-un vast caz de corupţie

A.F. 29 aprilie 2023 | 00:00 317

Starul hip-hop Pras Michel, fost membru al trupei Fugees, a fost găsit vinovat miercuri, 26 aprilie, la Washington pentru rolul său într-o campanie ilegală de influenţă a unui finanţator din Malaezia aflat în centrul unui uriaş scandal de corupţie, informează AFP.

Un fost membru al trupei Fugees, gasit vinovat intr-un vast caz de coruptiePras Michel

Artistul americano-haitian, în vârstă de 50 de ani, a fost găsit vinovat la toate capetele de acuzare care i-au fost aduse, la finalul unui proces mediatizat care a durat mai multe săptămâni şi care l-a avut ca martor pe actorul Leonardo DiCaprio.

Pras "a jucat un rol central într-o vast complot pentru a influenţa înalţi oficiali guvernamentali", a subliniat Harry Lidsk, un oficial din cadrul Departamentului de Justiţie.

Între 2012 şi 2017, starul hip-hop ar fi primit circa 100 de milioane de dolari de la Low Taek Jho, considerat creierul scandalului fondului suveran de investiţii din Malaezia 1MDB.

Potrivit autorităţilor americane, această sumă importantă ar fost folosită parţial pentru contribuţii la campania prezidenţială a lui Barack Obama în 2012. Întrucât donaţiile din străinătate sunt interzise în Statele Unite, acestea ar fi fost făcute prin intermediul unor persoane desemnate şi a unor companii offshore, citează Agerpres.

Pras a fost găsit vinovat, printre altele, pentru conspiraţie, fals şi uz de fals şi pentru că a servit ca agent sub acoperire al unui guvern străin, delicte pentru care riscă o pedeapsă maximă de 20 de ani de închisoare, a precizat Departamentul de Justiţie al SUA într-un comunicat.

El a fost găsit vinovat şi pentru că în 2017 a făcut lobby ilegal în beneficiul Chinei pentru a cere administraţiei Trump repatrierea unui disident chinez, miliardarul Guo Wengui.

Acuzat că a fraudat mii de investitori pentru a se îmbogăţi, Guo Wengui a fost arestat în martie la New York pentru fraudă financiară.

Low Taek Jho, omul de afaceri din Malaezia aflat în centrul acestui vast scandal, a fost inculpat în 2018 pentru corupţie şi spălare de bani legate de jefuirea fondului 1MDB, care ar fi trebuit să contribuie la dezvoltarea economică a Malaeziei. Fugar, el se află acum probabil în China.

Finanţatorul este acuzat, alături de alte persoane, că a folosit banii din acest fond pentru a cumpăra reşedinţe de lux, iahturi şi opere de artă şi pentru a se înconjura de vedete de muzică şi film, finanţând spre exemplu "The Wolf of Wall Street", un lungmetraj lansat în 2013, care i-a adus un Oscar lui Leonardo DiCaprio.

La proces, actorul le-a povestit juraţilor despre petrecerile decadente finanţate de Low Taek Jho şi a spus că îşi aminteşte că acesta a spus "că vrea să facă o donaţie mare pentru Partidul Democrat", evocând o sumă de "20-30 de milioane de dolari"."I-am spus: 'Uau, sunt o mulţime de bani...'", a declarat vedeta.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
9322182036
5/49
169403822
joker
3542312303