REPLICA ONLINE CONSTANTA

28.6° Constanța Mar., 23 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6799
28.6° Constanța Marți, 23 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6799
 

Un ministru grec amenință cu bombardarea Turciei: "Distrugem Ankara într-o noapte"

Un ministru grec amenință cu bombardarea Turciei: "Distrugem Ankara într-o noapte"

Victor ROTARU 23 iulie 2024 | 10:43 1526

Tensiunile au crescut în Marea Egee la un nivel nemaiîntâlnit din 2022, anunță publicația greacă Ekathimerini. Turcia a desfășurat acolo cinci nave de război, la limita apelor teritoriale grecești, între insulele Kassos și Karpathos, precizează sursa citată.

Un ministru grec ameninta cu bombardarea Turciei: 'Distrugem Ankara intr-o noapte' Adonis Georgiadis - Ministru al Sănătății din Grecia

Desfășurarea de forțe a Ankarei în sud-estul Mării Egee s-a făcut sub pretextul că ar fi fost încălcat platoul continental turc de către partea greacă.

Drept argument, Turcia a invocat prezența navei de cercetare Ievoli Relume, sub pavilion italian. Aceasta explorează viitoarea amplasare a unor cabluri maritime subacvatice pentru conexiunea electrică dintre Creta și Cipru, numită Great Sea Interconnector, GSI.

Anterior, guvernul turc formulase obiecții diplomatice față de prezența companiei italiene Teliri, implicată într-o operațiune de instalare a unor cabluri de fibră optică. Escaladare în Marea Egee: turcii trimit nave de război, grecii trimit și ei vase de luptă

Un ministru grec ameninta cu bombardarea Turciei: 'Distrugem Ankara intr-o noapte' Una dintre navele Turciei trimise în Marea Egee

Inițial, Turcia a trimis două fregate și o corvetă, în vreme ce Grecia avea în zonă  o canonieră. Ulterior, Ankara a deplasat două nave lansatoare de rachete, iar grecii au răspuns trimițând o fregată. Tensiunile au sporit și mai mult după o declarație a ministrului grec Adonis Georgiadis, care a invocat capacitățile avioanelor multirol F-35.

Grecia a decis să achiziționeze din SUA astfel de aparate, după ce Washingtonul a hotărât să nu le vândă Turciei, drept penalitate pentru decizia Ankarei de a se dota cu dispozitive anti-rachetă S-400 din Rusia, în anii din urmă. Georgiadis l-a parafrazat pe președintele turc Recep Tayyip Erdogan, care a amenințat că forțele sale "și-ar putea face apariția, brusc, într-o noapte" într-o confruntare cu Grecia.

Un ministru grec ameninta cu bombardarea Turciei: 'Distrugem Ankara intr-o noapte' Recep Tayyip Erdogan

Ministru grec: "Cu ce să vină turcii? Cu rablele lor de avioane?" Ministrul grec a replicat că forțele țării sale ar putea apărea "într-o noapte la Ankara, distrugând totul".

"Nu spun că vom face asta, pentru că nu vrem, dar când Erdogan spune astfel de lucruri, mă umflă râsul. Veți veni într-o noapte în Grecia? Cu ce? Cu rablele voastre? Toată lumea știe că forțele aeriene ale Turciei sunt o nulitate", a spus el. Declarația a fost amplu comentată în presa din Turcia, care a scris că ministrul grec "a întrecut măsura", potrivit antena3.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Grecul cred ca are hemoroizi. Cum bah sarakule sa te bati cu a doua putere militara din lume. Poate se supara Erdo si va da o bashina si va trece la numere de inmatriculare cu TR. Asa scapati din UE.
0
0
nu cred ca are porcul de erdogan atat tupeu. Oricum ia mumu !!!
2
4
șobolanul după ce o beut rachiu a spus să i se aducă pe dinainte leul, Turcia este a doua putere militara din cadrul NATO, grecoteii sa nu mai bage bățu' prin gard,
10
8

REPLICA

LOTO

6/49
26274422417
5/49
28142710620
joker
1241143699