REPLICA ONLINE CONSTANTA

5.4° Constanța Vin., 22 Nov. 2024
Anul XX Nr. 6921
5.4° Constanța Vineri, 22 Noiembrie 2024 Anul XX Nr. 6921
 

Un nou VORTEX POLAR lovește România! Se anunță ninsori abundente, viscol și ger. Vezi care sunt zonele afectate

Un nou VORTEX POLAR lovește România! Se anunță ninsori abundente, viscol și ger. Vezi care sunt zonele afectate

Mariana MURAT 18 noiembrie 2024 | 11:47 4036

O schimbare majoră a tiparelor meteo se anunță pentru Europa. Un vortex polar se va răspândi din nord, ducând la un model semnificativ și progresiv: dezvoltarea mai multor furtuni de zăpadă intense, care se vor deplasa rapid prin Europa și vor ajunge și în România. Sunt prognozate ploi, ninsori abundente și viscol, potrivit Severe Weather. 

Un nou VORTEX POLAR loveste Romania! Se anunta ninsori abundente, viscol si ger. Vezi care sunt zonele afectate

O depresiune superioară extinsă va apărea deasupra Europei, din cauza intruziunii de vreme mult mai rece din regiunea arctică spre sud. Lobii acesteia se vor roti pe continent până la sfârșitul acestei luni, provocând sisteme frontale intense cu ninsori abundente și vânturi puternice.

Astfel, restul lunii noiembrie va fi caracterizat de un model meteo mult mai dinamic, cu multiple furtuni de iarnă intense care vor traversa continentul. 

În această duminică, satelitul privind vaporii de apă și masa de aer din Europa și din Atlantic a dezvăluit un model stabil deasupra Oceanului Atlantic și a Groenlandei. O depresiune mare se consolidează deja în nordul Europei, iar masa de aer rece se răspândește treptat între acesta și continent.

Acest lucru va schimba configurația generală a vremii pe continent până marți, când primul sistem va pătrunde din vestul Europei în nordul Europei. Mai multe sisteme frontale meteorologice cu furtuni de iarnă se vor dezvolta în această săptămână, aducând ninsori în unele părți din vestul Europei, ninsori intense și viscol în Suedia și Finlanda miercuri. Apoi, o altă depresiune adâncă și furtună de zăpadă vor urma pentru Alpi și nordul Peninsulei Balcanice vineri.

Vortex polar peste România


În timp ce frontul rece principal se va deplasa rapid spre est miercuri și va fi târât spre Alpi și Balcani, condițiile din apropierea nucleului depresiunii de suprafață vor fi intense. Ninsori abundente se vor dezvolta pe partea rece a sistemului frontal pe măsură ce acesta se deplasează spre sudul Suediei miercuri dimineața. Advecția caldă din fața depresiunii se va extinde în regiunea baltică, dar masa de aer va rămâne suficient de rece pentru a susține zăpada cel puțin deasupra Estoniei inițial.

Joi, centrul depresiunii se va maturiza și va începe să slăbească în timp ce se deplasează spre est în țările baltice. Va fi o zi rece, cu averse de zăpadă răspândite în regiune. Ninsorile abundente vor continua mai la nord, datorită advecției de masă de aer umedă din vestul Rusiei.

S-ar putea acumula multă zăpadă în vestul Alpilor și în țările balcanice, inclusiv Austria, Ungaria și vestul României. Cu toate acestea, depinde de direcția pe care o va lua depresiunea secundară de suprafață. O traiectorie mai nordică ar aduce o advecție caldă mai puternică și mai multe precipitații sub formă de ploaie. În schimb, traiectoria mai sudică ar aduce vreme mai rece și mai puțină zăpadă, deoarece umiditatea principală rămâne deasupra Balcanilor.

Spre sfârșitul săptămânii, va veni o masă de aer mai cald în sudul Europei și spre Peninsula Balcanică.

Ce spune și ANM


Meteorologii prognozează, pentru următoarele trei zile, o vreme frumoasă, cu temperaturi maxime întimpul zilei ce pot ajunge până la 19 grade. De joi până duminică inclusiv, vremea se răceşte semnificativ, iar în majoritatea regiunilor va ploua, va fi lapoviţă sau va ninge, în condiţiile în care valorile termice vor varia de la o zi la alta.

În cursul zilei de luni şi al nopţii de luni spre marţi, valorile termice diurne se vor situa în jurul celor specifice datei în regiunile intracarpatice şi uşor peste acestea în rest. Cerul va fi variabil, cu înnorări seara şi noaptea în nordul şi nord-vestul teritoriului, unde pe arii restrânse va ploua slab. În Maramureş, nordul Crişanei şi al Moldovei va fi lapoviţă şi va ninge. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări la munte, în special la altitudini mari, cu viteze de 70...80 km/h. Temperaturile maxime se vor situa între 6 şi 15 grade, iar cele minime între -7 şi 4 grade. Local, dimineaţa şi pe arii restrânse noaptea va fi ceaţă în zonele joase de relief. La Bucureşti, vremea va fi predominant frumoasă, cu cer variabil şi cu probabilitate mare de ceaţă dimineaţa şi noaptea. Vântul va sufla slab până la moderat, iar temperatura maximă va fi de 11...12 grade şi cea minimă de -3...-1 grad.

De marţi şi până miercuri dimineaţă, temperaturile se vor situa peste mediile multianuale specifice perioadei în cea mai mare parte a ţării, cu maxime de până la 15 grade şi minime de -3 grade în estul Transilvaniei şi 10 grade pe litoral şi în sudul Banatului. Cerul va avea înnorări temporare şi mai ales seara şi noaptea vor fi precipitaţii slabe. Acestea vor fi mai ales sub formă de ploaie în Banat, Crişana, Maramureş, local în Transilvania, Oltenia şi Moldova şi izolat în Muntenia. În zonele montane vor fi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări la altitudini mari la munte, iar îndeosebi în a doua parte a intervalului local şi în vestul, nordul şi estul ţării, cu viteze în general de 45...60 km/h. Pe arii restrânse va fi ceaţă, mai ales dimineaţa. În Capitală, vremea se va menţine predominant frumoasă, iar valorile termice se vor situa uşor peste cele specifice datei. Cerul va avea înnorări temporare, iar vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă va fi de 12...13 grade, iar cea minimă de 1...3 grade. Dimineaţa vor fi condiţii de ceaţă.

În cursul zilei de miercuri şi până joi dimineaţă, temperaturile vor fi peste cele specifice datei în centru, sud şi estul ţării şi vor scădea semnificativ în vest şi nord- vest. Cerul se va înnora treptat, iar aria precipitaţiilor se va extinde dinspre vest şi va cuprinde treptat toată ţara. Ziua vor fi mai ales ploi, iar seara şi noaptea se vor semnala şi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare, mai ales în nord, centru şi vest. La munte vor predomina ninsorile. Izolat, se vor acumula cantităţi însemnate de apă. Vântul va avea intensificări temporare în majoritatea regiunilor, dar cu viteze mai mari la munte.

Temperaturile maxime se vor situa în general între 7 şi 19 grade, iar cele minime între -2 şi 9 grade. În prima parte a zilei de miercuri, izolat vor fi condiţii de ceaţă. La Bucureşti, valorile termice vor fi cu mult mai ridicate decât cele caracteristice datei. Cerul va fi variabil, cu înnorări noaptea, când probabilitatea de ploaie va fi ridicată. Vântul va sufla în general moderat. Temperatura maximă va fi de 17...18 grade, iar cea minimă de 6...7 grade.

De joi totul se schimbă


Începând de joi dimineaţă, temperaturile vor scădea semnificativ şi în centrul, sudul şi estul ţării, astfel că la nivelul întregii ţări vremea va deveni normală termic pentru această dată. Cerul va avea înnorări temporare, iar în cursul zilei vor fi precipitaţii predominant sub formă de ploaie, local în sudul şi estul ţării şi sub formă de lapoviţă şi ninsoare pe arii restrânse în centru. În noaptea de joi spre vineri, local în vest şi izolat în centru vor fi lapoviţă şi ninsoare. La munte, pe arii restrânse va ninge. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări în zonele montane, în sud-vest şi pe litoral.

Temperaturile maxime se vor situa între 0 şi 13 grade, iar cele minime între -5 şi 4 grade, mai scăzute în depresiunile din estul Transilvaniei, până spre - 10 grade. La Bucureşti, valorile termice vor scădea semnificativ, astfel că vremea va deveni normală termic. Cerul va avea înnorări în cursul zilei de joi, când vor fi condiţii de ploaie, apoi va deveni variabil. Vântul va sufla slab şi moderat, iar temperatura maximă va fi de 7...8 grade şi cea minimă de -2...-1 grad.

Vineri, sâmbătă şi duminică, atât în ţară, cât şi la Bucureşti, regimul termic va avea variaţii de la o zi la alta, iar probabilitatea de precipitaţii va fi ridicată în toată ţara, mai ales în prima jumătate a intervalului, potrivit meteorologului de serviciu Raul Ilea, conform stirirpesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

PSD Eduard Martin
AUR Ovidiu Cupsa Mohammad Murad
PSD Cristina Dumitrache
PNL Bogdan Hutuca Silviu Cosa
USR Stelian Ion Remus Negoi
PSD Brailoiu

COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
e trecut de 12 si sunt 7 grade lipsesc doar vantul si ploaia alea 19 grade sunt sf
1
0

REPLICA



LOTO

6/49
26821204022
5/49
112932312136
joker
11431339216