REPLICA ONLINE CONSTANTA

27.4° Constanța Lun., 5 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6812
27.4° Constanța Luni, 5 August 2024 Anul XX Nr. 6812
 

Un pădurar cere daune, după ce și-a încălcat atribuțiile de serviciu

Un pădurar cere daune, după ce și-a încălcat atribuțiile de serviciu

Replica API 3 februarie 2022 | 00:21 5859

Dincă Anagnoste, un pădurar din Tulcea, a fost concediat de către Direcția Silvică Tulcea deoarece, în urma unei cercetări la fața locului, în zona supravegheată de reclamant, au fost identificate cioate de arbori tăiați, cumulând 67,47 mc., pentru care s-a declanșat procedura cercetării disciplinare a contestatorului. În urma acestei cantități lui Dincă Anagnoste i-a fost desfăcut contractul de muncă disciplinar. Bărbatul solicită acum anularea deciziei de concediere dar și 150 000 de euro cu titlu de daune morale, pentru prejudiciul moral cauzat prin dispunerea măsurii concedierii în mod abuziv și ilegal.

Magistrații din cadrul Tribunalului Tulcea au respins acțiunea reclamantului ca nefondată. Sentința a fost dată pe 7 ianuarie 2022 și nu este definitivă, urmând a se judeca apelul.

Ce reclamă Dincă Anagnoste

Bărbatul reclamă faptul că pe fondul unor divergențe cu responsabilul cu activitatea de pază în cadrul Ocolului Silvic Babadag începând cu toamna anului 2019, a fost supus unei presiuni constante concretizată în efectuarea în mai puțin de 4 luni a 3 controale de fond, la ultimul dintre acestea (decembrie 2019-ianuarie 2020) participând ca asistent și responsabilul cu paza din cadrul Ocolului Silvic Babadag. În urma acestui ultim control de fond la care s-a constatat existența unor cioate nemarcare însumând (cca 23 mc), responsabilul cu paza în cadrul Ocolului Silvic Babadag a solicitat desfacerea contractului de muncă al reclamantului, invocând același argumente ca și cele reținute ulterior în decizia de concediere. Pentru că nu a reușit demiterea reclamantului, a mai fost organizată o cercetare în urma căreia au fost identificate cioate de arbori tăiați, cumulând 67,47 mc., pentru care s-a declanșat procedura cercetării disciplinare a contestatorului, deși potrivit prevederilor legislației silvice, procedura disciplinară se putea declanșa doar dacă se identifica o cantitate de peste 50 mc de material lemnos la un control de fond, iar nu în cadrul unei alte proceduri legale, cum este cercetarea la fața locului în dosarele penale.

Instanța a respins acțiunea ca nefondată

Instanța a reținut că, potrivit art. 52 lit. k) din OUG nr. 59/2000, care reprezintă norma generală în materia conduitei personalului silvic, constituie abatere disciplinară exercitarea atribuțiilor de serviciu cu rea-credință sau gravă neglijență. Astfel, pentru că încălcările atribuțiilor de serviciu menționate în Regulamentul de pază a fondului forestier să fie considerate abateri disciplinare, trebuie ca pe lângă acțiunea sau omisiunea salariatului să fie dovedită și atitudinea subiectivă a acestuia față de faptă, adică intenția sau neglijența gravă, dovadă care există în cauză. La adoptarea măsurii concedierii, angajatorul a avut în vedere criteriile de individualizare a sancțiunii, prevăzute de art. 107 alin. 1 din Contractul colectiv de muncă și art. 31 din procedura de funcționare a Consiliului de Disciplină, respectiv împrejurările în care s-a săvârșit fapta, gradul de vinovăție, comportarea generală a salariatului, acesta înregistrând lipsa în gestiune și la controalele anterioare, consecințele abaterii disciplinare, materialul lemnos lipsă depășind pragul de 50 mc imputabili pe an. Pentru aceste considerente, instanța a respins acțiunea ca nefondată.

Virgil STOIAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
9322182036
5/49
169403822
joker
3542312303