REPLICA ONLINE CONSTANTA

22.4° Constanța Mie., 24 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6800
22.4° Constanța Miercuri, 24 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6800
 

Un pădurar din Hârșova a organizat o vânătoare ilegală soldată cu moartea unui coleg

Un pădurar din Hârșova a organizat o vânătoare ilegală soldată cu moartea unui coleg

Mirela PASCAL 24 iulie 2024 | 00:00 591

Mai mulți indivizi din județul Constanța, unul dintre aceștia fiind pădurar, iar altul pompier în cadrul ISU Dobrogea, au fost condamnați de Tribunalul Ilfov după ce au desfășurat activități de vânătoare în apropiere de Giurgeni, fără a fi înscriși în autorizația de vânătoare individuală sau colectivă eliberată în condițiile legii, de gestionar, pentru fondul cinegetic. Cu această împrejurare, din culpă și nerespectând dispoziţiile legale şi măsurile de prevedere privind efectuarea activităţii de vânătoare, unul dintre braconieri l-a împușcat mortal pe pădurarul cantonului din Insula Gâsca, (participant și el la partida de vânătoare ilegală) considerând că trage într-un mistreț. Evenimentul tragic se petrecea în februarie 2021. La 3 ani jumătate de la nenorocire, braconierii sunt bine mersi, urmând să plătească pentru faptele loc cu doar un an de închisoare cu suspendare. Doar atât! Printre aceștia este și un coleg al victimei, pădurarul Zamfir Chiriac, care se bucură în continuare de privilegii, inclusiv de serviciul de care a abuzat pentru a organiza partida de vânătoare, posibil și de arma de vânătoare, în timp ce braconierul criminal, pe numele lui Andrei Silivestru... a scăpat de închisoare, dar trebuie să scoată mulți bani din buzunar pentru plata daunelor familiei victimei.

Un padurar din Harsova a organizat o vanatoare ilegala soldata cu moartea unui colegZamfir Chiriac

În februarie 2021, un apel disperat la 112 anunța moartea subită a unui bărbat din Hârșova, în Insula Gâsca, din apropiere de localitatea Giurgeni. Victima, în vârstă de 47 de ani, din Hârșova, era chiar pădurarul cantonului din insulă... Cu câteva ore înainte de tragedie, pădurarul alături de alți cinci prieteni au participat la o partidă de vânătoare organizată ilegal. Bărbatului i-a fost atribuit rolul de a aduce prada în bătaia puștii celorlalți vânători. Unul dintre participanții la vânătoare, în vârstă de 30 de ani, din Hârșova, fără prea multă experiență în ceea ce privește mânuirea armelor de foc, probabil, l-a confundat cu un porc mistreț, împușcându-l accidental. Trupul a fost descoperit la scurt timp, chiar de criminal.

Dar, haideți să vedem cum s-au petrecut lucrurile!

În data de 12.02.2021, Andrei Silivestru, din Hârșova,-administrator la o firmă, Valentin Șocanici, din Hârșova-subofiţer operativ la I.S.U. Dobrogea, Zamfir Chiriac, născut în Giurgeni-pădurar, Gheorghe Tudorache-administrator firmă, și Șocanici Neluțu, din Vadu Oii, de profesie agent hidrotehnic, împreună cu pădurarul Chivu au desfășurat activități de vânătoare pe Insula Gâsca, (n.red. unul dintre cele mai importante ostroave create de Dunăre, din zona Hârşova şi până dincolo de Brăila, unde se poate ajunge doar cu ajutorul bărcilor pescăreşti), fără a fi înscriși în autorizația de vânătoare individuală sau colectivă eliberată în condițiile legii, de gestionar, pentru fondul cinegetic respectiv.

Un padurar din Harsova a organizat o vanatoare ilegala soldata cu moartea unui colegInsula Gâsca, situată în apropiere de Hârșova

Așadar, inculpatul Zamfir Chiriac şi victima erau colegi, aveau în comun aceeași meserie. Întrucât victima ar fi văzut urme de animale în zona cantonului unde îşi desfăşura activitatea, cei doi au pus la cale o partidă de vânătoare neautorizată în zona menţionată. Au „agățat” alți vânători și au planificat totul amănunțit. În acest context, Chiriac a luat legătura cu Gheorghe Tudorache, ştiind că este vânător, convenind să participe la această partidă de vânătoare, urmând a se întâlni a doua zi, în zona Insulei Gâsca. Totodată, Chiriac a luat legătura şi cu Șocaci Valentin-angajatul ISU, care îi era nepot, convenind şi cu acesta să participe la vânătoare.

La rândul său, Tudorache Gheorghe l-a contactat pe Șocaci Neluțu, fratele pompierului ISU, pentru a merge la partida de vânătoare, în calitate de gonaş, precum şi pe nepotul său, inculpatul Silvestru Andrei. S-au deplasat cu barca aparţinând inculpatului Tudorache Gheorghe în zona Insulei Gâsca.

Un padurar din Harsova a organizat o vanatoare ilegala soldata cu moartea unui colegpe Insula Gâsca se ajunge cu barca

În aceasta locaţie s-au întâlnit şi cu victima, pădurarul cantonului din Insula Gâsca, împrejurare în care au stabilit detaliile privind modalitatea de desfăşurare a partidei de vânătoare ilegală, aspect cunoscut şi urmărit de toţi participanţii, neexistând autorizaţie de vânătoare.

Rolul victimei - speria vânatul către direcţia în care se aflau ceilalţi inculpaţi în vederea executării tragerii

A fost organizată o primă goană, în care nu s-a tras niciun foc de armă, rolul victimei fiind de a speria vânatul către direcţia în care se aflau ceilalţi inculpaţi în vederea executării tragerii. Următoarea goană a fost organizată în jurul orei 19.30-20.30, victima având acelaşi rol, braconierii despărţindu-se, însă Silvestru Andrei şi Șocanici Valentin au făcut echipă, fiind pregătiţi pentru a trage asupra vânatului direcţionat de către victimă către ei.

Criminalul a văzut un mistreț, așa că a tras... era, de fapt, pădurarul Chivu

La un moment dat, Silvestru a văzut o siluetă, la o distanţă de 50-60 metri, printre rândurile de plopi şi, crezând că este un mistreţ, a tras un foc cu arma de vânătoare cu glonţ marca BROWNING, de calibru 30-06. A aşteptat câteva minute, fără a auzi vreun zgomot în acel interval de timp, a luat tubul de cartuş din zăpadă, apoi a strigat către Șocanici Valentin, spunându-i că a tras într-un mistreţ şi pot merge să-l recupereze, astfel că ambii inculpaţi s-au îndreptat spre locul cu pricina. Au observat, însă, că acolo era un om căzut, pe spate, având sânge în zona gurii, ochii deschişi şi nu respira. Silvestru l-a recunoscut pe pădurarul Chivu şi a constatat că nu avea puls. În aceste condiţii, Șocanici s-a speriat şi a fugit din locul respectiv, iar Silvestru a apelat SNUAU 112, anunţând producerea unui accident de vânătoare şi, fără a mişca cadavrul, au aşteptat să vină organele de poliţie. Potrivit raportului medico-legal de necropsie întocmit de Serviciul de Medicină Legală, moartea victimei a fost violentă și s-a datorat șocului traumatic și hemoragic consecutiv unei plăgi împușcate cu interesarea şi distrucţia parenchimului pulmonar şi hemotorax consecutiv. Leziunile traumatice tanatogeneratoare s-au putut produce prin acţiunea unui proiectil cu direcție de sus în jos și de la dreapta la stânga victimei, în afara limitei de acţiune a factorilor suplimentari ai împuşcării. La autopsie nu s-au constatat alte leziuni traumatice.

Un padurar din Harsova a organizat o vanatoare ilegala soldata cu moartea unui coleg

Inculpații, inclusiv pădurarul Chiriac, trimiși în judecată

Odată adunate toate probele de la fața locului, dosarul a fost înaintat procurorilor. Având în vedere faptul că incidentul s-a produs pe raza administrativă a comunei ialomițene Giurgeni, ancheta a fost înregistrată în evidențele Parchetului de pe lângă Judecătoria Fetești, având ca obiect co­miterea infracțiunilor de ucidere din culpă și braconaj. Ulterior, dosarul a fost declinat către Parchetul de pe lângă Tribunalul Militar București din cauza faptului că unul dintre bărbații care au participat la partida de vânătoare organizată ilegal, Valentin Șocanici, este cadru militar, fiind angajat al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dobrogea al Județului Constanța. Procurorii militari au analizat dosarul și au ajuns la concluzia că nu este în competența lor să continue investigațiile, așa că au declinat cauza către Parchetul de pe lângă Tribunalul Ialomița. Procurorii au stabilit că în acest dosar există cinci inculpați, printre aceștia angajatul ISU Dobrogea, fratele lui, un unchi de-al lor, dar și pădurarul Zamfir Chiriac. La sfârșitul anului 2023, procurorii de aici au încheiat investigațiile și i-au trimis pe inculpați în judecată, în noiembrie 2023, la Tribunalul Ialomița, sub acuzația de braconaj.... Unul din ei, însă, Andrei Silivestru, s-a mai ales și cu acuzația de ucidere din culpă.

Un padurar din Harsova a organizat o vanatoare ilegala soldata cu moartea unui coleginculpații trimiși în judecată

Pădurarul Chiriac, încă pe funcție...

În urmă cu câteva zile, s-a dat și soluția: braconierii s-au ales cu pedepse modice, precum 1 an de închisoare cu suspendare, în timp ce criminalul s-a ales cu 3 ani de închisoare cu suspendare. Atât valorează viața unui om, cap de familie, căsătorit cu doi copii și o viață înainte. În timp ce victima zace în mormânt, amicii care au organizat partida de vânătoare ilegală, printre care și Zamfir Chiriac, tot pădurar, își văd bine liniștiți de viață, alegându-se cu o pedeapsă de...doar 1 an de închisoare cu suspendare. În cazul lui Chiriac, încă pe funcție, nicio măsură luată împotriva lui de angajatorul său, Ocolul Silvic Slobozia. Deși toți au declarat, în fața anchetatorilor, că recunosc în totalitate săvârşirea faptelor aşa cum acestea au fost reţinute în sarcina lor prin rechizitoriu...

Familia pădurarului ucis a cerut daune de peste 1,6 milioane de euro, a primit... doi lei

Dincolo de faptul că ancheta a trenat peste 3 ani până când parchetul competent a finalizat cercetările, dincolo și de tragedia în sine pe care familia victimei încă o trăiește, elementul important al acestui dosar este latura civilă. Soția și cei doi copii ai bărbatului ucis accidental s-au constituit părți civile și au cerut despăgubiri de sute de mii de euro. Soția pădurarului a cerut 705.000 euro, după cum urmează: 50.000 euro - daune materiale, 155.000 euro - diferenţe dintre venitul pe care l-ar fi obţinut soţul său de la data decesului, până la data ieşirii la pensie și 500.000 euro - daune morale, solicitând totodată instituirea măsurilor asigurătorii. Tot în cursul urmăririi penale, copiii victimei s-au constituit părți civile cu suma de 300.000 euro fiecare, reprezentând daune morale pentru suferinţa produsă urmare a decesului tatălui.

Lăsând la o parte faptul că instanța din Ialomița a considerat că scopul pedepsei lui Andrei Silivestru va putea fi atins chiar fără executarea acesteia în regim de detenţie, judecătorii au considerat să reducă semnificativ daunele cerute de familia victimei. De ce? Judecătorul de caz a reținut culpă concurentă a victimei, în sarcina inculpatului stabilind un grad de culpă de 60%, iar în victimei un grad de culpă de 40%. Așadar, Tribunalul Ialomița l-a obligat pe Silivestru la plata către partea civilă, în speță văduva Chivu, a sumei de 18.000 lei, cu titlu de daune materiale şi a sumei de 60.000 de euro cu titlu de daune morale. A admis în parte acțiunea civilă formulată de partea civilă R.M.C, unul din copiii pădurarului, și l-a obligat pe Silivestru la plata sumei de 60.000 de euro cu titlu de daune morale. A fost admisă, în parte, și acțiunea civilă formulată de cel de-al doilea copil al victimei, Silivestru Andrei fiind obligat la plata sumei de 60.000 de euro cu titlu de daune morale.

Un padurar din Harsova a organizat o vanatoare ilegala soldata cu moartea unui colegSilivestru, condamnat la 3 ani cu suspendare

Așadar, judecătorii au considerat că 180.000 euro constituie o compensare echitabilă a suferinței cauzate fiecărei părții civile prin săvârșirea infracțiunii, fără a constitui și o îmbogățire fără justă cauză. Suma de bani este de natură a ușura sau a compensa, în măsura în care este posibil, suferințele pe care le-au îndurat, sau eventual, mai trebuie să le îndure familia victimei, și de a le asigura o minimă satisfacție în acest sens.

Magistrații au dispus și poprirea și sechestrul asigurător asupra sumelor de bani datorate cu orice titlu inculpatului Silvestru Andrei, precum și asupra sumelor de bani aflate în conturile identificate ca fiind deținute de acesta, precum şi asupra altor bunuri mobile şi imobile ce vor putea fi identificate ca aparţinând acestuia, până la concurenţa sumei de 18.000 lei şi 180.000 de euro, în vederea recuperării prejudiciului adus părţilor civile menţionate.

Menționăm, însă, că decizia nu este definitivă, dar nici executorie. În aceste condiții, pădurarul angajat de Ocolul Silvic Ialomița, braconierul criminal din Hârșova „răsplătit” pentru fapta sa cu... libertatea, dar și ceilalți complici mai au de așteptat până la o soluție definitivă. Ar mai putea trece încă trei ani până atunci. Sau mai mult!

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
26274422417
5/49
28142710620
joker
1241143699