Un polițist de frontieră detașat pe litoral, găsit mort în baie!
Un polițist de frontieră detașat pe litoral, găsit mort în baie!
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestTragedie într-o familie din Tulcea! Un polițist de frontieră, detașat pe litoral la începutul verii, și-a pierdut viața în urma unui stop cardio respirator. Plugărașu Daniel, căci despre el este vorba, era detașat la Oltina și, potrivit colegilor săi, ar fi murit din cauza căldurii excesive, dar și a condițiilor avute în timpul programului de lucru, autospecialele de patrulare neavând aer condiționat. Plugărașu Daniel avea doar 47 de ani și urma să iasă la pensie. A fost înmormântat vineri, 19 iulie.
Din cauza lipsei de personal, tot mai mulți polițiști de frontieră sunt detașați în afara locului lor de muncă, în special în locurile unde s-au înmulțit imigranții. De loc din Tulcea, Plugărașu Daniel a fost și el detașat la Băneasa, mai precis în localitatea Oltina.
Din păcate, polițistul de frontieră și-a găsit sfârșitul în baie, suferind un stop cardio respirator, într-o locuință de pe raza Oltinei. Potrivit colegilor, decesul ar fi survenit din cauza programului deosebit de încărcat, dar și a căldurii excesive.
Polițiștii sunt puși să patruleze cu autospeciale fără aer condiționat, la temperaturi ce depășesc 40 grade, astfel că în interiorul vehiculelor se pot atinge temperaturi mult mai mari
Reamintim că peste 1.000 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne au fost detașați pe litoral până la finalul sezonului estival, iar cei 630 de polițiști și 450 de pompieri vor fi împărțiți în două serii. Scopul? Eficientizarea misiunilor și creșterea gradului de siguranță, gestionarea situațiilor de urgență și asigurarea asistenței medicale într-un timp cât mai scurt.
Semnal de alarmă
Și reprezentanții sindicatului Europol au tras un semnal de alarmă în privința modului în care își desfășoară activitatea polițiștii de frontieră: „Zeci de situații de delegări ilegale ale colegilor au loc în Constanța, pentru a cârpi lipsa de personal și pentru a acoperi presiunile tot mai mari pe zona de migrație ilegală. Polițiștii de frontieră sunt „alocați” în baza unui „plan de măsuri” să lucreze în afara locului lor de muncă, îndeplinind alte atribuții față de cele din fișa postului, în condiții inumane: sunt puși să patruleze cu autospeciale fără aer condiționat, la temperaturi ce depășesc 40 grade. Doar în ultimele doua zile au primit apă, dar la sfârșitul programului, în sictir, doar să bifeze angajatorul obligația din OUG 99/2000. Intervale de câte 15-18 ore de serviciu în condițiile în care programul este de 12 ore. Zeci de ore suplimentare pentru fiecare polițist, fără să existe dispoziții de efectuare a orelor suplimentare. Toate acestea, în timp ce conducerea Poliției de Frontieră mimează preocupare pentru resursa umană, din birourile lor unde sunt 19 grade“, au transmis reprezentanții sindicatului Europol.
Ce spun reprezentanții Poliției de Frontieră
Cu privire la informațiile apărute în spațiul public privind misiunile desfășurate de polițiștii de frontiera și la decesul unui coleg, compartimentul Purtător de Cuvânt este abilitat sa comunice următoarele:
„Pentru a îndeplini obiectivul principal al instituției, respectiv prevenirea și combaterea migrației ilegale și a infracționalității transfrontaliere, în anumite situații punctuale, precum sezonul estival, aglomerarea punctelor de trecere, cooperarea cu autoritățile bulgare pentru înlăturarea unor riscuri migraționiste în zona de competență, Garda de Coastă suplimentează numărul polițiștilor de frontieră care desfășoară astfel de activități, atât prin delegarea unor lucrători de la alte structuri, cu acordul acestora, cât și prin efectuarea de misiuni operative. Ambele acțiuni, delegarea și misiunea, sunt acțiuni legale puse la dispoziție de legiuitor ca să deservească astfel de nevoi ale structurilor Ministerului Afacerilor Interne. Atât delegările cât și misiunile punctuale au fost dispuse conform prevederilor legale, în baza unor planuri de măsuri, iar orele suplimentare efectuate sunt recuperate in termenul legal, în caz contrar, fiind plătite conform legii. În condițiile de temperatură ridicată din ultima perioadă, au fost aplicate prevederile art. 4 pt. B din OUG99/2000, fiind distribuite către polițiștii de frontieră planificați în misiuni 1500 de sticle de apă. Totodată, s-a avut în vedere ca polițiștii de frontieră planificați în misiuni de patrulare auto, pe timpul zilei, cu autospecialele de serviciu cu aer condiționat funcțional.
Privind situația colegului nostru găsit decedat, precizăm faptul că acesta a fost delegat doar timp de câteva zile. Misiunile au fost executate cu acordul său, el fiind delegat din cadrul Serviciului Teritorial al Politiei de Frontiera Tulcea, să desfășoare activități de supraveghere și control a frontierei de stat în cadrul Sectorului Politiei de Frontiera Băneasa pe o perioada limitata de timp. Nu era cunoscut cu probleme de sănătate, fiind apt medical, iar decesul a survenit în timpul liber.
Garda de Coastă a fost și este alături de familia greu încercată și ne exprimăm compasiunea și întregul nostru sprijin, în aceste momente de grea suferință.”, au transmis reprezentanții Gărzii de Coastă.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News