REPLICA ONLINE CONSTANTA

22° Constanța Mar., 6 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6813
22° Constanța Marți, 6 August 2024 Anul XX Nr. 6813
 

Un POLIŢIST de la Medgidia încerca să-și INSTRUIASCĂ MITUITORII ce să declare la DNA

Un POLIŢIST de la Medgidia încerca să-și INSTRUIASCĂ MITUITORII ce să declare la DNA

Replica API 13 ianuarie 2022 | 23:09 7581

Polițistul Bogdan Duțu, din Medgidia, a fost condamnat la 3 ani cu suspendare de către instanța de fond, pentru luare de mită (infracțiuni de corupție). Acum, dosarul a ajuns în faza de apel, care se va judeca pe 3.02.2022. Însă, surpriză! La finele anului trecut, el a fost trimis în judecată într-un nou dosar, instrumentat tot de procurorii DNA Constanța, fiind vorba tot de infracțiuni de corupție. Detalii interesante au ieșit la iveală, cum Duțu îl instruia pe unul dintre cei care îi dăduse mită să spună că, de fapt, i-a făcut niște lucrări la casă.

Bogdan Duțu a fost cercetat de DNA într-un dosar de infracțiuni de corupție, după ce a primit mită pentru a rezolva un dosar. A fost trimis în judecată și, în septembrie 2021 condamnat la 3 ani cu suspendare. Decizia nu este definitivă și urmează să se judece apelul, în februarie.

Însă, iată că a fost, din nou, trimis în judecată pentru infracțiuni de corupție, dosarul fiind înregistrat la Tribunalul Constanța pe 27.12.2021. Potrivit DNA, fapta inculpatului Duțu Bogdan, care, în calitate de ofițer de poliție în cadrul Poliției municipiului Medgidia – Biroul Rutier, în perioada decembrie 2018 - cursul anului 2019, a primit în mod direct de la martorul denunțător suma de 1.000 euro (4.500 lei), în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor sale de serviciu privitoare la efectuarea cercetării penale în dosarul penal din 2018 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Medgidia, având ca obiect infracțiunea prevăzută de art. 337 din Codul Penal, săvârșită de acesta din urmă.

În luna ianuarie 2019, după o prealabilă discuție între denunțător și inculpat privitoare la modalitatea de soluționare a dosarului penal, primul i-a remis celui din urmă suma de 1.000 euro, în echivalent lei. În schimbul acestei sume, ofițerul de poliție i-a promis denunțătorului că îl va ajuta cu dosarul penal. Ulterior, pe durata acestei anchete penale, întrucât nu și-a respectat promisiunea, ofițerul de poliție i-a restituit denunțătorului o parte din suma primită anterior cu titlu de mită, respectiv 3.000 lei.

Remiterea banilor s-a făcut în apropierea sediului Poliției municipiului Medgidia, pe partea opusă a drumului, în spatele unui bloc, loc ales de inculpat. Deși a primit această sumă, inculpatul Duțu Bogdan nu l-a ajutat în nici un fel pe denunțător. De mai multe ori acesta i-a spus că trebuie să mai aștepte, că mai durează sau că așteaptă intrarea în vigoare a unei legi.

L-a instruit pe denunțător să mintă că banii restituiți sunt prețul unei munci prestate la casa lui

Cu prilejul acestei întâlniri inculpatul Duțu Bogdan i-a restituit denunțătorului-mituitor suma de 3.000 lei, ridicată ulterior de organele de urmărire penală. Inculpatul i-a spus denunțătorului că nu-i poate da o sumă mai mare întrucât a avut alte cheltuieli după care l-a instruit cum să mintă în cazul în care va fi întrebat despre remiterea banilor. Concret, inculpatul s-a temut că în cadrul dosarului de urmărire penală anterior, din 2019, al DNA Serviciul Teritorial Constanța, în care îi fuseseră interceptate conversațiile telefonice, apărea și denunțătorul.

Astfel, după ce a făcut referire la faptul că cei doi au vorbit la telefon și că este posibil ca ”nenorociții” (DNA) să aibă cunoștință despre legătura dintre aceștia, inculpatul l-a instruit pe denunțător să mintă că banii restituiți sunt prețul unei munci prestate la casa din localitatea a ofițerului.

Acționa prin aceleași metode

În cursul anului 2020 inculpatul Duțu Bogdan a fost trimis în judecată de DNA – Serviciul Teritorial Constanța pentru săvârșirea unei infracțiuni de luare de mită. Din conținutul rechizitoriului rezultă că aspectele relatate se aseamănă cu cele privitoare la infracțiunea pentru care a fost trimis în judecată. Am în vedere modul de abordare a persoanei interesate, purtarea conversațiilor în afara sediul Poliției dar în apropiere, evitarea unor afirmații ferme cu privire la acordarea sprijinului sau aducerea în discuție a unor modificări legislative (în realitate o minciună). Urmare trimiterii în judecată, inculpatul Duțu Bogdan a fost pus la dispoziție, dosarul denunțătorului fiind repartizat unui alt polițist. În luna ianuarie 2021, noul ofițer de caz l-a audiat pe denunțător ca suspect și apoi ca inculpat. Din datele existente pe portalul instanțelor de judecată, în luna februarie 2021a fost trimis în judecată iar ulterior a fost condamnat.

Acum urmează să se judece al doilea dosar.

Liliana IONIȚĂ

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cand vor ajunge si in Mangalia !
6
0
Pai politisti,avocati si judecatori ii invata pe hoti cum sa fure legal si sa minta in instanta,asta se stie demult.
10
0
Sunt in ro
9
1

REPLICA



LOTO

6/49
9322182036
5/49
169403822
joker
3542312303