REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.3° Constanța Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
24.3° Constanța Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

Un profesor din Rusia a fost condamnat la 5 ani de închisoare pentru că a criticat regimul

Un profesor din Rusia a fost condamnat la 5 ani de închisoare pentru că a criticat regimul

A.F. 14 februarie 2024 | 00:00 172

Justiţia rusă l-a condamnat marţi în apel la cinci de închisoare cu executare pe profesorul şi politologul rus Boris Kagarliţkii, judecat pentru „apeluri publice la terorism”, au informat agenţiile de presă ruse, transmite AFP, citată de Agerpres.

Un profesor din Rusia a fost condamnat la 5 ani de inchisoare pentru ca a criticat regimul

Boris Kagarliţkii

Condamnat iniţial în decembrie la plata unei amenzi de circa 6.160 de euro, Kagarliţkii, profesor la universitatea de cercetare „Şcoala Superioară de Economie” (HSE) de la Moscova, a primit în urma unui proces în apel la un tribunal militar din regiunea Moscovei o pedeapsă şi mai aspră, de cinci ani de închisoare cu executare.

Tribunalul militar de apel a decis „să anuleze decizia tribunalul de primă instanţă şi să-l condamne pe Kagarliţkii la o pedeapsă cu executare de cinci ani de detenţie într-o colonie penitenciară”, a declarat pentru presă avocatul politologului, Serghei Ierohov, citat de agenţia de presă oficială TASS.

Boris Kagarliţkii, autor a numeroase articole şi studii asupra mişcării politice de stânga din Rusia şi din lume, a fost arestat chiar în sala de audieri, potrivit agenţiilor de presă ruse.

Politologul de 65 de ani a respins mereu aceste acuzaţii împotriva sa

Inculpat pentru „apeluri publice la activităţi teroriste, cu recurgere la internet”, şi plasat în arest provizoriu în iulie 2023, politologul de 65 de ani a respins mereu aceste acuzaţii împotriva sa.

În decembrie, Tribunalul militar al districtului Vest l-a declarat „vinovat”, însă l-a condamnat la o amendă de 600.000 de ruble (circa 6.160 de euro).

În mai 2022, Kagarliţkii fusese declarat „agent al străinătăţii” în Rusia, în urma invaziei ruse în Ucraina, declanşată în luna februarie a aceluiaşi an.

Această etichetă infamantă complică mult activităţile organizaţiilor şi persoanelor declarate astfel de justiţia rusă.

Kagarliţkii „fusese deţinut politic în 1982 şi 1983”, potrivit biografiei sale de pe site-ul HSE, ştearsă între timp.

De la începutul ofensivei trupelor ruse asupra Ucrainei şi adoptarea legilor ce interzic orice critică, mai multe media independente ruse au fost obligate să îşi suspende activitatea sau au părăsit ţara, iar numeroşi opozanţi au luat calea exilului sau au fost plasaţi în detenţie, citează digi24.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016