REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.4° Constanța Joi, 15 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6822
20.4° Constanța Joi, 15 August 2024 Anul XX Nr. 6822
 

Undă verde pentru SALVAREA Mormântului HYPOGEU

Undă verde pentru SALVAREA Mormântului HYPOGEU

Replica API 2 aprilie 2021 | 00:23 2076

Veste extraordinară pentru constănțeni și nu numai! Municipiul Constanța are foarte multe obiective turistice care pot fi puse în valoare așa cum trebuie printre acestea numărându-se și Mormântul pictat Hypogeu. În cursul zilei de marți, 30 martie a.c., a fost emisă autorizația de construcție cu numărul 316 ce vizează organizarea de șantier aferentă proiectului ,,Salvarea și punerea în valoare de Mormântului pictat Hypogeu”, beneficiarul fiind Unitatea Administrativ Teritorială Constanța. Lucrările urmează să fie edificate pe strada Ștefan cel Mare, tronson 1.

Proiectul ,,Salvarea și punerea în valoare a Mormântului pictat Hypogeu” face parte dintr-o acțiune mai amplă a Consiliului Județean Constanța de salvare și conservare a obiectivelor de patrimoniu cultural aflate în domeniul public al județului Constanța.

Obiectivele proiectului

Principalele obiective ale proiectului sunt conservarea, restaurarea și protejarea cavoului hypogeu prin reconstituirea picturii murale din interiorul mormântului, refacerea arhitecturii mormântului și realizarea unei structuri de protecție care să îl separe de mediul înconjurător și să asigure un anumit climat care să permită conservarea. De asemenea, se dorește realizarea unei construcții anexe care să găzduiască instrumentele de prezentare și interpretare ale monumentului, configurate particular și care să asigure toate utilitățile administrative necesare (grupuri sanitare, lift pentru ventilație și curte de ventilație parțial acoperită), amenajarea peisagistică a obiectivului conex aferent obiectivului de patrimoniu, asigurarea dotărilor pentru expunerea, protecția și punerea în valoare a monumentului. Valoarea proiectului este de aproximativ 1.400.000 euro.

Despre Cavoul Hypogeu

Cavoul hypogeu a fost descoperit în anul 1988, în timpul săpăturilor la fundaţia unui bloc din zona Zorile şi face parte, potrivit specialiştilor, dintr-o zonă de necropolă, din care au fost cercetate aproximativ 200 de morminte. Mormântul a fost descoperit în 1988, la intersecţia străzilor Mircea cel Bătrân şi Ştefan cel Mare. Este vorba despre un cavou de familie, construit în jurul anului 330, după cum susţin arheologii. În interiorul mormântului au fost descoperite cinci schelete - patru adulţi şi un copil, o fetiţă. În interiorul cavoului, există câteva elemente ale picturii care sunt preluate din iconografia păgână. Arheologii mai spun că în cavou nu au fost descoperite simboluri explicit creştine, dar fiind vorba despre o perioadă în care creştinismul abia fusese acceptat ca religie, unii împăraţi au continuat să persecute creştinii. Prin urmare, poate fi vorba despre o familie crepto-creştină (adică practicantă a creştinismului, însă nu recunoştea acest fapt în mod deschis). În afară de Mormântul Hypogeu, sunt avute în vedere şi alte situri arheologice, ca de exemplu de la Mangalia.

Specialiştii estimează că mormântul a fost construit în prima jumătate a secolului IV p. Chr. şi impresionează prin faptul că interiorul este acoperit, în întregime, de o pictură murală, cu diverse simboluri, atât păgâne cât şi creştine. Desene florale, arbori, animale, păsări, acoperă pereţii cavoului.

Andreea VREJOIU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
ce e de valoare e lasat sa se strice mai tare, Casa cu Lei arata jalnic, ca mai toate casele din zona peninsulara
4
0
In fiecare luna apre cate o unda verde, ia mai duceti va spre plm
3
4

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016