REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.5° ConstanÈ›a Vin., 2 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6809
21.5° ConstanÈ›a Vineri, 2 August 2024 Anul XX Nr. 6809
 

Unde trebuie să mergi la tratament balnear în funcție de afecțiune?

Unde trebuie să mergi la tratament balnear în funcție de afecțiune?

A.F. 9 august 2023 | 00:00 503

Turismul balnear cuprinde o serie largă de servicii, începând de la turismul medical È™i terminând cu turismul de wellness È™i spa. ViaÈ›a urbană, pe alocuri sedentară, ne determină să găsim soluÈ›ii pentru redobândirea vitalității.

Unde trebuie sa mergi la tratament balnear in functie de afectiune?

Locul ideal este România, care dispune de un potenÈ›ial nebănuit graÈ›ie apelor minerale È™i termominerale terapeutice, a nămolurilor, turbe sau a gazelor mofetice.

La noi în È›ară se găsesc nenumărate staÈ›iuni balneare È™i centre de sănătate tradiÈ›ionale, în care veÈ›i găsi condiÈ›iile ideale pentru a vă menÈ›ine È™i a vă îmbunătăți starea de bine.

Suzana Pretorian, dr. balneolog, a vorbit la un moment dat despre locurile pe care este indicat să le vizitezi pentru a te trata.

„StaÅ£iunea balneară „se alege în funcÅ£ie de tipul de afecÅ£iuni de care suferi, la indicaÅ£ia medicului de familie ÅŸi/ sau a medicului specialist”, spune dr. balneolog Suzana Pretorian, potrivit Libertatea.

Reumatism

StaÅ£iunile balneare cu ape sărate ÅŸi nămoluri sapropelice (Techirghiol, Sovata) au proprietăţi antiinflamatorii, fiind recomandate persoanelor care suferă de afecÅ£iuni reumatismale degenerative (spondiloze, poliartroze), afecÅ£iuni reumatismale inflamatorii, afecÅ£iuni posttraumatice (stări după entorse, luxaÅ£ii ÅŸi fracturi). Sunt, de asemenea recomandate pentru afecÅ£iuni ginecologice ÅŸi dermatologice. În plus, la Herculane beneficiezi de tratamente pentru afecÅ£iuni reumatismale.

Afecţiuni cardiovasculare

StaÅ£iunile balneare cu ape iodurate (Govora) sunt recomandate celor care au probleme cu circulaÅ£ia periferică ÅŸi tensiunea arterială crescute. Sunt utile în special pacienÅ£ilor cu boli cardiovasculare. Sunt eficient în tratarea afecÅ£iunilor bronho-pulmonare (astm bronÅŸic, bronÅŸite acute ÅŸi cronice), relaxare, corectarea posturii ÅŸi aliniamentului corpului, în creÅŸterea mobilităţii articulare ÅŸi reeducarea respiratorie.

Afecţiuni respiratorii

Staţiunile cu ape sulfuroase (Călimăneşti, Căciulata, Olăneşti, Herculane) au efecte benefice asupra aparatului respirator şi sunt indicate pacienţilor cu sinuzită cronică, astm, bronşită cronică, tuberculoză.

Boli digestive

Unde trebuie să mergi la tratament balnear dacă ai boli digestive? StaÅ£iunile cu ape carbogazoase (Borsec, TuÅŸnad) oferă remedii pentru tratarea bolilor cardiovasculare, bolilor de nutriÅ£ie ÅŸi digestive (cum sunt constipaÅ£ia cronică sau gastrita cronică hipoacidă); a bolilor endocrine ÅŸi a tulburărilor renale. Ele sunt indicate în cazul celor care vor să slăbească sau al celor care vor sa scape de oboseala cronică ÅŸi stres (nevroză astenică).

Cură cu efecte de durată

„MulÅ£i pacienÅ£i îÅŸi reduc consumul de medicamente, de antialgice, sau chiar nu mai consumă deloc după ce au urmat programul de tratament balnear. Este nevoie de cel puÅ£in două săptămâni de tratament pentru a simÅ£i efectele pe termen lung, în care sunt incluse tratamentul balnear. Este modul ideal pentru a te îndepărta de viaÅ£a de zi cu zi ÅŸi de posibilele surse de stres”, spune dr. Suzana Pretorian,medic specialist balneolog la Sovata, citează doctorulzilei.ro.

Mofetele

Una dintre bogăţiile naturale cu care Å£ara noastră se poate mândri este mofeta. Termenul provine din latinescu „mephitis” care înseamnă „emanaÅ£ie puturoasă”. Mofetele sunt emanaÅ£ii de gaze naturale dintr-o sursă vulcanică cu un conÅ£inut de 95 – 98 % bioxid de carbon. În Å£ara noastră, mofete naturale se găsesc la Covasna, Băile TuÅŸnad, Borsec, BuziaÅŸ, Balvanyos, MalnaÅŸ Băi, Harghita Băi, Sângeorz Băi, Slănic Moldova, Vatra Dornei.

Indicaţii:

– AfecÅ£iuni cardiovasculare, infarct miocardic vechi;
– Cardiopatia ischemică, stări post flebite profunde la minimum 6 luni după faza acută;
– Boli dermatologice: psoriazis, eczeme cronice;
– Bolile sistemului nervos: afecÅ£iuni ale sistemului nervos periferic (poliradiculonevrite, neuropatia diabetică) afecÅ£iuni ale sistemului nervos central (sechele după AVC, nevroza astenică);
– AfecÅ£iuni ginecologice ÅŸi endocrine, tulburări ale funcÅ£iei sexuale;
– Aparatului locomotor: spondilopatii, artroze ÅŸi poliartroze;
– AfecÅ£iuni asociate: afecÅ£iuni metabolice ÅŸi de nutriÅ£ie (diabet zaharat ÅŸi complicaÅ£iile sale, ulcer cronic de gambă, hiperuricemie, obezitate, dislipidemie, limfedem), cardiopatie ischemica instabilă, tulburări de ritm, insuficienţă cardiacă decompensata, hipertensiune arterială, insuficienţă renală, afecÅ£iuni respiratorii, afecÅ£iuni acute, tumori maligne (cancer de orice tip).

Atenţie, mofetele au şi unele contraindicaţii:

– Tulburări de ritm cardiac, fibrilaÅ£ie;
– Epilepsie;
– IntervenÅ£ii chirurgicale recente;
– Anemie;
– Hemoragii de orice cauză;
– Psihopatii, psihoze;
– AfecÅ£iuni în stadiu acut, boli infecÅ£ioase, boli venerice;
– Tumori maligne (cancer de orice tip);
– Decompensare cardiacă avansată”, a spus medicul, potrivit sursei.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
4022312423
5/49
141310402232
joker
1229312768