REPLICA ONLINE CONSTANTA

30.4° Constanța Dum., 21 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6797
30.4° Constanța Duminică, 21 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6797
 

Ungaria: Fidesz a elaborat o lege pentru investigarea activităţilor ce pot ''încălca suveranitatea ţării''

Ungaria: Fidesz a elaborat o lege pentru investigarea activităţilor ce pot ''încălca suveranitatea ţării''

A.F. 10 noiembrie 2023 | 00:00 326

Partidul Fidesz al premierului ungar Viktor Orban a elaborat un proiect de lege pentru crearea unui oficiu care să investigheze activităţile ce ameninţă suveranitatea naţională a Ungariei, cum ar fi, de exemplu, finanţările externe destinate partidelor politice, a anunţat joi un oficial guvernamental citat de Reuters.

Ungaria: Fidesz a elaborat o lege pentru investigarea activitatilor ce pot ''incalca suveranitatea tarii''Viktor Orban

Formaţiunea lui Orban, care a început deja campania electorală pentru alegerile europarlamentare din 2024, a vorbit pentru prima dată în septembrie despre adoptarea unei "legi de protejare a suveranităţii".

Şeful de cabinet al premierului, Gergely Gulyas, a precizat joi că proiectul acestei legi va fi înaintat parlamentului marţea viitoare. "Acest oficiu sau autoritate, vom vedea cum se va numi, va putea investiga tot felul de activităţi (...) care ar putea încălca suveranitatea ţării", a spus colaboratorul lui Orban la un briefing de presă, fără a detalia.

Un parlamentar al Fidesz a declarat în septembrie că o astfel de lege s-ar putea aplica "jurnaliştilor de stânga, organizaţiilor cvasi-civile" şi partidelor politice.

Ungaria a adoptat deja din 2021 o lege care instituie controale sporite asupra finanţării ONG-urilor. Respectiva lege părea să ţintească mai ales finanţările oferite de miliardarul progresist american de origine ungară George Soros, pe care premierul conservator ungar îl acuză că se amestecă în politica internă a Ungariei pentru a-l înlătura de la putere. După ce în forma iniţială impunea restricţii pentru finanţarea ONG-urilor, această lege a fost revizuită în urma presiunii Bruxellesului şi unui verdict al Curţii de Justiţie a UE (CJUE), dar a impus în schimb controale mai atente pentru aceste finanţări.

Noua lege anunţată joi riscă să creeze noi probleme în relaţia deja tensionată a lui Viktor Orban cu Comisia Europeană, care-l acuză de încălcarea statului de drept prin limitarea drepturilor comunităţii LGBT, respingerea migranţilor ilegali, controlul asupra presei, justiţiei şi achiziţiilor publice sau contestarea întâietăţii deciziilor Curţii de Justiţie a UE (CJUE) asupra dreptului naţional.

Pentru toate acestea, Comisia Europeană a blocat Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) al Ungariei, prin care această ţară are dreptul la granturi în valoare de 5,8 miliarde de euro din planul european de redresare post-pandemie. Mai mult, Bruxellesul a activat împotriva Budapestei noul mecanism de condiţionalitate ce permite Comisiei Europene să le suspende fondurile europene acelor ţări membre despre care consideră că încalcă statul de drept, blocând astfel 22 de miliarde de euro din fondurile de coeziune ce revin Ungariei, citează Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Bravo! Asa trebuie sa faca si Romania, mai, ales cu referire la actiunile UDM si ale Ungariei pe teritoriul Romanie!
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
15382943810
5/49
38202113924
joker
218171712