REPLICA ONLINE CONSTANTA

25.3° ConstanÈ›a Vin., 26 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6802
25.3° ConstanÈ›a Vineri, 26 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6802
 

Unicef: 90% dintre adolescentele şi femeile tinere din cele mai sărace ţări nu utilizează internetul

Unicef: 90% dintre adolescentele şi femeile tinere din cele mai sărace ţări nu utilizează internetul

A.F. 29 aprilie 2023 | 00:00 341

Circa 90% dintre adolescentele ÅŸi femeile tinere din cele mai sărace ţări nu utilizează internetul, o proporÅ£ie mai mare decât în cazul băieÅ£ilor adolescenÅ£i ÅŸi a bărbaÅ£ilor tineri de aceeaÅŸi vârstă, potrivit unui raport Unicef, care subliniază rolul educaÅ£iei în aceste inegalităţi, informează AFP.

Unicef: 90% dintre adolescentele si femeile tinere din cele mai sarace tari nu utilizeaza internetul

În 2020, Unicef ÅŸi Uniunea InternaÅ£ională a TelecomunicaÅ£iilor au estimat că doar 37% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 15 ÅŸi 24 de ani din întreaga lume aveau acces la internet acasă.

Însă, această estimare "ascunde disparităţi de gen izbitoare, legate de accesul la dispozitive, de utilizarea internetului ÅŸi de competenÅ£ele digitale în cadrul gospodăriilor", se arată în raportul Unicef publicat miercuri.

Prin urmare, agenÅ£ia ONU a analizat date din sondaje efectuate în 54 de ţări, în principal state cu venituri mici ÅŸi unele cu venituri medii.

Ca urmare, "în ţările cu venituri mici, 90% dintre adolescentele ÅŸi femeile tinere cu vârste cuprinse între 15 ÅŸi 24 de ani (aproximativ 65 de milioane de persoane) nu sunt online, prin comparaÅ£ie cu 78% dintre băieÅ£ii adolescenÅ£i ÅŸi bărbaÅ£ii tineri de aceeaÅŸi vârstă (circa 57 de milioane) care nu folosesc internetul", estimează raportul, citează Agerpres.

"Reducerea decalajului digital dintre fete ÅŸi băieÅ£i nu înseamnă doar asigurarea accesului la internet ÅŸi la tehnologie", a comentat într-un comunicat Robert Jenkins, directorul Unicef pentru educaÅ£ie. "Este vorba despre a le da fetelor posibilitatea de a deveni inovatoare, creatoare ÅŸi lidere", a subliniat el.

Raportul notează că, deÅŸi fetele au, în general, cunoÅŸtinÅ£e de bază de citire mai bune, acest lucru nu se reflectă în sfera digitală.

În aceste ţări, "adolescentele ÅŸi femeile tinere sunt uitate ÅŸi lăsate la uşă în ceea ce priveÅŸte alfabetizarea digitală", remarcă Unicef, subliniind în special importanÅ£a mediului familial ÅŸi a educaÅ£iei în această situaÅ£ie.

"Dacă dorim să combatem inegalitatea de gen pe piaÅ£a muncii, în special în domeniile ÅŸtiinÅ£ei, tehnologiei, ingineriei ÅŸi matematicii, trebuie să începem acum prin a-i ajuta pe tineri, în special pe fete, să dobândească competenÅ£e digitale", a pledat Jenkins.

De asemenea, diferenÅ£a este mare ÅŸi în ceea ce priveÅŸte accesul la telefoane mobile, se arată în raport. În 41 dintre ţările analizate, adolescentele ÅŸi tinerele cu vârste cuprinse între 15 ÅŸi 24 de ani se află într-un "dezavantaj semnificativ", având, în medie, o ÅŸansă de 13% de a deÅ£ine un telefon mobil, "ceea ce le limitează accesul la lumea digitală", vitală în economia secolului XXI.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
4219716334
5/49
91935222527
joker
51729436