REPLICA ONLINE CONSTANTA

28.7° Constanța Sâm., 20 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6796
28.7° Constanța Sâmbătă, 20 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6796
 

UNICEF: Crizele din Liban au un impact "devastator" asupra educaţiei

UNICEF: Crizele din Liban au un impact "devastator" asupra educaţiei

A.F. 14 decembrie 2023 | 00:00 228

Crizele care se agravează în Liban au un impact "devastator" asupra copiilor, a avertizat miercuri UNICEF (Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii), indicând că violenţele din sudul graniţei cu Israelul afectează şi sectorul educaţional, relatează AFP.

UNICEF: Crizele din Liban au un impact 'devastator' asupra educatiei

Mai mult de un sfert dintre familii au de acum copii care nu merg la şcoală, faţă de 18% în aprilie anul trecut în această ţară care se confruntă de patru ani cu un colaps economic fără precedent, potrivit unui sondaj realizat de UNICEF.

Situaţia este şi mai gravă pentru sutele de mii de refugiaţi sirieni, mai mult de jumătate dintre familiile siriene având copii care nu merg la şcoală, adaugă UNICEF într-un raport.

"Crizele persistente care se agravează în Liban au un impact devastator asupra copiilor din întreaga ţară, privându-i din ce în ce mai mult de educaţie şi forţându-i pe mulţi dintre ei să muncească", deplânge organizaţia ONU.

Libanul se află într-o criză economică teribilă din 2019, care a aruncat majoritatea populaţiei sub pragul sărăciei, potrivit ONU, şi a făcut ca moneda naţională să piardă 98% din valoare.

Acest colaps economic "subminează copilăria a sute de mii de copii, prin crize multiple pentru care ei nu sunt responsabili", a declarat Edouard Beigbeder, reprezentant al UNICEF în Liban.

Aproximativ 16% dintre familiile libaneze şi o treime dintre refugiaţii sirieni şi-au trimis copiii de vârstă şcolară "să lucreze pentru a completa veniturile gospodăriei", se arată în raport.

UNICEF subliniază, de asemenea, că războiul dintre Israel şi Hamas în Gaza, care are repercusiuni în Liban cu ciocniri între Hezbollah şi Israel la graniţa comună, afectează sectorul educaţiei.

De la începutul lunii octombrie, "zeci de şcoli din sudul Libanului au fost închise (...) afectând peste 6.000 de elevi", potrivit raportului care notează că "prezenţa este minimă în unităţile încă deschise".

UNICEF subliniază, de asemenea, impactul emoţional al crizelor, afirmând că "privaţiunile şi incertitudinea îi lasă pe copii înfometaţi, anxioşi sau deprimaţi".

Aproximativ 38% dintre gospodării au declarat că copiii sunt anxioşi, acest procentaj crescând la 46% în regiunile sudice de lângă graniţa cu Israelul şi aproape de jumătate pentru copiii refugiaţi palestinieni.

UNICEF le-a cerut autorităţilor libaneze "să ia măsuri ferme pentru a sprijini, proteja şi furniza servicii esenţiale tuturor copiilor", citează Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15382943810
5/49
38202113924
joker
218171712