REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.3° Constanța Joi, 15 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6822
24.3° Constanța Joi, 15 August 2024 Anul XX Nr. 6822
 

Unul dintre polițiștii IMPLICAȚI în dosarul ‘Contrabandă pe Dunăre’, CONDAMNAT la 3 ANI

Unul dintre polițiștii IMPLICAȚI în dosarul ‘Contrabandă pe Dunăre’, CONDAMNAT la 3 ANI

Replica API 12 martie 2021 | 00:25 3159

Dosarul ”Contrabandă pe Dunăre” pare că se apropie de sfârșit. Silviu Frățilă, unul dintre polițiștii de frontieră implicați în caz, a fost escortat și încarcerat în Penitenciarul Poarta Albă, acolo unde va ispăși o pedeapsă de 3 ani de închisoare, pentru infracțiunea de luare de mită în formă continuată.

Ce este ”Contrabandă pe Dunăre”

Braconierii şi hoţii au făcut coaliţie cu 5 poliţişti din cadrul Gărzii de Coastă, formând o aşa-zisă "cloacă". Oamenii legii dădeau informaţii cu privire la traseele navelor pe Dunăre şi la controalele poliţieneşti, hoţii îşi făceau treaba, după care prada era împărţită. În plus, o parte din combustibil a ajuns, prin intermediul unei societăţi comerciale din Cobadin, şi în benzinării. Atât ofiţerii DGA, cât şi procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa au intrat pe fir şi au filat gruparea aproximativ un an de zile. Miercuri, 20 martie 2014, au fost efectuate mai multe percheziţii domiciliare, 5 poliţişti şi 7 civili fiind reţinuţi şi propuşi spre arestare la acel moment.

Cum acționau cei prinși

Oamenii legii le furnizau detalii cu privire la traseul navelor pe Dunăre, iar indivizii acţionau. Se legau de nave cu nişte bărci mai mici şi sustrăgeau combustibil, pe care îl depozitau în butoaie. Apoi, poliţiştii spuneau la ce kilometru se află şi acolo făceau "împărţeala". Cereau fie combustibil, fie peşte, sau chiar bani. De asemenea, menţionăm că o parte din combustibil era dat mai departe către societăţi comerciale şi chiar către staţiile Peco. S-a reţinut că un număr de lucrători de poliţie din cadrul Gărzii de Coastă furniza informaţii unor persoane ce se ocupau cu contrabanda pe Dunăre sau cu pescuitul, îi înştiinţa despre anumite controale poliţieneşti, despre traseul navelor, pentru a putea să se ferească mai bine. Primeau şi pretindeau bunuri şi foloase materiale. În sarcina unor inculpaţi s-a mai reţinut infracţiunea de evaziune fiscală şi spălare de bani, deoarece au încercat să disimuleze originea ilicită a combustibilului provenit din contrabandă prin intermediul unor societăţi comerciale.

Cum a decurs procesul

5 polițiști ai Gărzii de Coastă și 7 civili au fost trimiși în judecată. Mai multe percheziții domiciliare, desfășurate în luna martie 2014, au scos la iveală întreaga activitate infracțională a grupului, după un filaj care a durat mai bine de un an. Procurorii spun că motorina era vândută unui cuplu din Cobadin, Marius și Marilena Geonete, care o comercializau, mai departe, prin intermediul societății ”Agro Gedy Cobadin” unor alte firme. Cei din urmă au fost singurii găsiți vinovați, de către prima instanță, de evaziune fiscală. Curtea de Apel a dat sentința definitivă miercuri, 10 martie, Silviu Frățilă fiind condamnat la 3 ani de închisoare pentru infracțiunea de luare de mită în formă continuată, Erhan Ramazan, Gheorghe Dorian Sandu, Nicoleta Daniela Mitache fiind achitați.

Virgil STOIAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Fiul Nicoletei umbla cu BMW seria a 7 a,el lucrand ca sofer la Utilitati,de unde atata banet?
8
1
Nicoleta abia asteptam momentul sa ma pot plimba cu jeepul tau mazda nou sunt satul de cazanul meu de vw non euro.
9
1
Sa l cautati si pe Marius Petcu,seful de la frontiera, cica negociaza motorina direct pe barja si mai face si trafic de influenta cu ajutorul nasului sau, primarul Cernavodei, pe la alte primarii sa ia lucrari cu firma lui, coaforul din fetesti. Au uitat de unde au plecat si el si primarul, de la furt de motorina, nici nu stiau masinile lor cum arata peco
8
1

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016