REPLICA ONLINE CONSTANTA

26.4° Constanța Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
26.4° Constanța Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

Uraganul Beryl a ucis cel puțin șapte oameni în Jamaica

Uraganul Beryl a ucis cel puțin șapte oameni în Jamaica

Andreea VLAICU 5 iulie 2024 | 00:00 368

Furtunile violente aduse de uraganul Beryl au măturat Jamaica miercuri şi sunt aşteptate să lovească joi seară în Mexic, după ce au ucis cel puţin şapte persoane şi au provocat distrugeri considerabile în sud-estul Caraibelor şi în Venezuela.

Uraganul Beryl a ucis cel putin sapte oameni in JamaicaJamaica, afectată de uragan

Uraganul Beryl, deosebit de puternic pentru acest început de sezon, este în prezent un uragan de categoria 4 pe o scară de 5, fiind însoţit de vânturi de până la 215 km/h, potrivit Centrului Naţional pentru Uragane (NHC) din Statele Unite, transmite AFP. 

Miercuri după-amiază, centrul uraganului a trecut la o distanţă de câteva zeci de kilometri de coastele sudice din Jamaica, potrivit serviciilor meteorologice ale ţării, înainte de a se „îndepărta de insulă, seara". Nivelul apei a crescut în zonele de coastă, vântul a atins „cel puţin 119 km/h" şi au fost înregistrate ploi abundente.

Într-o înregistrare postată pe reţelele sociale, premierul jamaican Andrew Holness le-a cerut „tuturor jamaicanilor să respecte ordinele de evacuare". El i-a "implorat" pe toţi cei care locuiesc într-o zonă predispusă la inundaţii să se mute „la adăpost sau într-un loc mai sigur".

Locuitorii au făcut provizii în aşteptarea uraganului. Beryl ar putea provoca „daune considerabile din cauza vântului, în special caselor, acoperişurilor, copacilor şi liniilor de înaltă tensiune", a avertizat marţi directorul NHC, Michael Brennan, descriind uraganul drept „extrem de periculos".

Uraganul Beryl a ucis cel putin sapte oameni in Jamaicauraganul Beryl

De asemenea, sunt aşteptate alunecări de noroi şi viituri asociate cu ploile torenţiale, inclusiv în sudul Haiti.

Mexic se pregăteşte

Beryl urmează să treacă peste Insulele Cayman miercuri seara sau joi dimineaţă, ora locală, potrivit NHC. 

Peninsula Yucatan din Mexic se pregăteşte pentru sosirea uraganului joi seară. Autorităţile au închis şcoli, au pregătit în jur de 100 de adăposturi pentru populaţie şi au anunţat desfăşurarea a sute de militari şi specialişti în reţele electrice.

Beryl, primul uragan al sezonului din Atlantic, i-a impresionat pe experţi prin faptul că a crescut foarte rapid în intensitate, în weekend. A fost temporar clasificat la categoria 5, cel mai înalt nivel, devenind astfel cel mai timpuriu uragan de categoria 5 înregistrat vreodată de serviciile meteorologice americane.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, schimbările climatice, în special prin încălzirea apelor oceanice, care constituie combustibilul unor astfel de furtuni, fac mai probabilă intensificarea rapidă a acestora şi riscul de formare a unor uragane mai puternice, conform digi24.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016