REPLICA ONLINE CONSTANTA

22.1° Constanța Joi, 15 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6822
22.1° Constanța Joi, 15 August 2024 Anul XX Nr. 6822
 

USR: Sistemul energetic nu e ţinut în viaţă de comandamente; ne-o arată şi incidentul de la Centrala de la Cernavodă

USR: Sistemul energetic nu e ţinut în viaţă de comandamente; ne-o arată şi incidentul de la Centrala de la Cernavodă

Victor ROTARU 23 iulie 2024 | 00:00 154

USR îi acuză pe prim-ministrul Marcel Ciolacu şi pe ministrul Energiei, Sebastian Burduja, că în loc să trateze "cu cea mai mare responsabilitate criza" din sistemul energetic, fac exerciţii de imagine "fără nicio finalitate practică, organizând comandamente inutile".

USR: Sistemul energetic nu e tinut in viata de comandamente; ne-o arata si incidentul de la Centrala de la Cernavoda

Conform unui comunicat de presă transmis de USR, vineri seara România a importat un sfert din cantitatea de energie electrică necesară.

"Situaţia nu este doar rezultatul unei situaţii de urgenţă, fără precedent, ci urmarea deceniilor în care PSD şi PNL au folosit companiile din domeniul energiei ca pe o puşculiţă, nu au făcut planuri concrete de investiţii în energie, şi fără strategie şi planuri pe termen lung au închis capacităţi de producţie. Şi, nu în ultimul rând, PSD şi PNL ţin şi astăzi în funcţii-cheie din domeniu oameni care nu au pregătirea necesară", afirmă sursa citată.

USR adaugă că premierul Marcel Ciolacu l-a avut alături, la comandament, pe vicepremierul Marian Neacşu, care "nu are nicio expertiză în domeniu".

Deputatul USR de Gorj Radu Miruţă, susţine, în comunicat, că "PSD şi PNL sunt cei care, în ultimii ani, au închis capacităţi de producere a energiei în bandă, au lăsat companiile energetice de stat fără bani de investiţii, au dat legi eronate sau proaste pe care le-au corectat de zeci de ori şi au căpuşat fără ruşine şi fără remuşcări complexurile energetice".

Potrivit USR, propunerile lui Marcel Ciolacu privind site-uri cu date actualizate, în vederea analizării mecanismelor de formare a preţurilor, sunt "cel puţin ridicole". De asemenea, celor de la PSD şi PNL li se reproşează că "au abandonat" hidrocentralele de la Valea Sadului şi Curtişoara, realizate în proporţie de peste 70%.

Totodată, deputatul Radu Miruţă afirmă, în comunicatul menţionat, că termocentralele de la Rovinari şi de la Turceni nu produc acum la capacitate energie în bandă (continuu, fără să depindă de soare, de vânt) deoarece "PSD şi PNL au decis oprirea, în cea mai mare parte, a celor două centrale". De asemenea, "managementul politic numit de PSD şi PNL habar nu a avut cum să folosească resursele şi să producă" energia în bandă.

Senatorul USR Cristian Bordei, membru în Comisia pentru energie din Senat, consideră că planul de măsuri propus de Guvern pentru rezolvarea crizei energiei este "o simplă colecţie de măsuri de faţadă, ca să liniştească românii şi să ascundă" realitatea.

"Adevărul este că nu prea există soluţii pe termen scurt pentru a repara haosul produs de PSD şi PNL în ultimii 30 de ani prin politizarea excesivă şi lipsa oricărei viziuni şi strategii coerente în sectorul strategic al energiei, în afară de mulgerea constantă de resurse. Nu se pot inventa noi capacităţi de producţie în bandă peste noapte, pentru asta era nevoie de o strategie de investiţii pe termen lung. Or, guvernele PSD-PNL au luat 7 miliarde de euro de la companiile de energie în ultimii opt ani şi nu au investit un leu. Nu UE a închis centralele pe cărbune, ci indiferenţa guvernanţilor care le-au lăsat în paragină şi mă întreb cu ce costuri şi riscuri s-ar putea reporni acum unităţi lăsate să ruginească de ani de zile", afirmă Cristian Bordei.

Senatorul USR mai arată că, pe termen scurt, se poate introduce un mecanism de protecţie contra creşterilor aberante de preţuri, dar atrage atenţia că "eliminarea oricărei fluctuaţii de preţ ar însemna plafonarea preţurilor la nesfârşit, o utopie care ar pune o povară uriaşă pe buget suportată în final tot de cetăţeni şi nu ar încuraja în niciun fel un consum eficient şi responsabil al energiei la consumatorul final".

Conform comunicatului menţionat, USR pledează pentru: accelerarea investiţiilor în producţia de energie stabilă, în stocare şi în modernizarea şi digitalizarea reţelelor; stimularea formării comunităţilor de energie în cadrul unei strategii coerente; demararea unui program rapid de construcţie de unităţi de stocare la marii producători.

Comandamentul pentru energie s-a întrunit vineri dimineaţa la Palatul Victoria, sub coordonarea premierului Marcel Ciolacu, la şedinţă participând şi vicepremierul Marian Neacşu, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, reprezentanţi ai companiilor şi asociaţiilor din energie, precum şi ai Consiliului Concurenţei, potrivit agerpres.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Mulțumesc amantului meu Pismis Nicușor pentru cadoul din Turcia .
0
0

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016