REPLICA ONLINE CONSTANTA

30.4° ConstanÈ›a Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
30.4° ConstanÈ›a MarÈ›i, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

USR: Suplimentarea bugetului Sănătăţii, praf în ochi; o creştere a punctului de decontare cu doar 50 de bani

USR: Suplimentarea bugetului Sănătăţii, praf în ochi; o creştere a punctului de decontare cu doar 50 de bani

Victor ROTARU 8 iulie 2024 | 00:00 107

USR acuză Guvernul că a suplimentat bugetul Sănătăţii în mod "pompieristic" ÅŸi că "i-a amăgit" pe medicii din ambulatoriu.

USR: Suplimentarea bugetului Sanatatii, praf in ochi; o crestere a punctului de decontare cu doar 50 de bani

"Ieri, prin Hotărâre de Guvern, Marcel Ciolacu a mai aprobat o suplimentare a bugetului Sănătăţii din Fondul de Rezervă. Din nou pompieristic, conjunctural, cu medicii în stradă. Åži această suplimentare este doar praf în ochi: o creÅŸtere a punctului de decontare cu doar 50 de bani. Pe trimestrul IV al anului 2024, Guvernul Ciolacu asigură o creÅŸtere de doar 50 de bani a punctului în ambulatoriile de specialitate - de la 4,5 la 5 lei", transmite USR, prin intermediul unui comunicat.

Conform deputatului USR Adrian Wiener, bugetul Casei de Asigurări de Sănătate "nu asigură finanÅ£area până la sfârÅŸitul anului pentru niciuna dintre componentele" sistemului medical românesc: nici pentru spitale, nici pentru programele naÅ£ionale, nici pentru medicina prespitalicească.

"Marcel Ciolacu se prezintă ca salvator la fiecare alocare din Fondul de Rezervă, dar uită să precizeze că problemele pe care spune că le rezolvă sunt create chiar de guvernul pe care-l conduce. Mai mult, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, nu doar că refuză să explice public situaÅ£ia din Sănătate, dar nu a venit niciodată când USR l-a chemat în faÅ£a Parlamentului pentru a prezenta cum arată, în mod real, sistemul medical", spune Adrian Wiener, de profesie medic.

USR cere "responsabilitate şi predictibilitate" pentru Sănătate, printr-un "buget clar" şi asumare politică.

"Aceste cabinete au cheltuieli de funcÅ£ionare în creÅŸtere, influenÅ£ate de inflaÅ£ie. Multe au împrumuturi sau leasing-uri pentru aparatură medicală. Salariile personalului trebuie să crească firesc. Descărcarea poverii dinspre spitale spre ambulatorii ÅŸi medicina de familie nu se poate face decât prin finanÅ£area predictibilă ÅŸi adecvată a acestor sectoare esenÅ£iale. Politica de bacÅŸiÅŸ ÅŸi folosirea discreÅ£ionară a Fondului de Rezervă pentru suplimentări de ultim moment ale unor domenii lăsate intenÅ£ionat ÅŸi asumat subfinanÅ£ate trebuie să înceteze", mai spune Adrian Wiener.

Executivul a adoptat joi o hotărâre prin care se alocă suma de 3 miliarde de lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziÅ£ia Guvernului pentru suplimentarea transferurilor din bugetul de stat către bugetul Fondului naÅ£ional unic al asigurărilor sociale de sănătate.

Potrivit unui comunicat de presă al CNAS, suma alocată prin actul normativ adoptat joi va permite în trimestrul IV al anului 2024 majorarea valorii punctului pe serviciu medical în asistenÅ£a ambulatorie de specialitate pentru specialităţi clinice de la 4,5 la 5 lei, menÅ£inerea valorilor punctelor "per capita" ÅŸi pe serviciu în asistenÅ£a medicală primară, precum ÅŸi a valorii lunare pentru asistenÅ£a medicală dentară.

Astfel, susÅ£ine CNAS, se asigură accesul neîntrerupt al pacienÅ£ilor la servicii medicale, dar ÅŸi predictibilitatea financiară a activităţii furnizorilor de servicii medicale

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510