REPLICA ONLINE CONSTANTA

30.8° Constanța Dum., 21 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6797
30.8° Constanța Duminică, 21 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6797
 

Utilizarea gazului ilariant în scop recreaţional, interzisă în Regatul Unit

Utilizarea gazului ilariant în scop recreaţional, interzisă în Regatul Unit

A.F. 9 noiembrie 2023 | 00:00 213

Regatul Unit a interzis deţinerea în scop recreaţional a protoxidului de azot, cunoscut sub numele de gaz ilariant, o substanţă potenţial periculoasă pentru sănătate şi al cărei consum a crescut în mod semnificativ, a anunţat miercuri guvernul britanic, transmite AFP.

Utilizarea gazului ilariant in scop recreational, interzisa in Regatul UnitChris Philp

Protoxidul de azot este considerat în prezent un drog de clasa C, la fel ca steroizii anabolizanţi şi khat, spre exemplu, ceea ce semnifică faptul că "deţinerea (...) cu intenţia de a-l inhala în mod necorespunzător pentru un efect psihoactiv este în prezent considerată infracţiune", a indicat Ministerul de Interne într-un comunicat.

"Astăzi, transmitem un mesaj clar populaţiei şi în special tinerilor", care sunt deosebit de pasionaţi de această substanţă uşor accesibilă şi ieftină, a declarat Chris Philp, secretar de stat în Ministerul de Interne.

"De prea mult timp, utilizarea acestui medicament în spaţiile publice a contribuit la un comportament antisocial, un flagel în comunităţile noastre", a adăugat oficialul.

Observatorul European pentru Droguri şi Toxicomanie (OEDT) a fost alarmat anul trecut de o creştere "îngrijorătoare" a utilizării în scop recreativ a protoxidului de azot în unele regiuni ale Europei.

Acest gaz este apreciat pentru efectele sale psihoactive de scurtă durată - trei până la patru minute - atunci când este inhalat.

În Marea Britanie, imaginile cu zeci de recipiente care împânzeau străzile în timpul celebrului carnaval de la Notting Hill din Londra au rămas în memoria locuitorilor. După festivităţi, au fost colectate 13 tone de astfel de recipiente.

Consumatorii riscă acum să fie amendaţi, iar în cazul unei recidive pot primi o pedeapsă de doi ani de închisoare.

Producerea şi comercializarea de protoxid de azot în scopuri "ilegale" este pedepsită cu 14 ani de închisoare, comparativ cu şapte ani anterior.

Această interdicţie nu se referă la utilizarea "legitimă" a acestei substanţe, utilizată spre exemplu în domeniul medical ca anestezic, în sifoane de bucătărie sau în industrie.

De asemenea, Olanda a interzis anul trecut utilizarea protoxidului de azot în scop recreaţional, în timp ce în Franţa este interzisă comercializarea acestuia persoanelor minore, citează Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15382943810
5/49
38202113924
joker
218171712