REPLICA ONLINE CONSTANTA

22.2° Constanța Mar., 17 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6855
22.2° Constanța Marți, 17 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6855
 

Vaporașele de pe străzile Constanței, greu de scufundat

Vaporașele de pe străzile Constanței, greu de scufundat

Virgil STOIAN 16 iunie 2023 | 00:00 3498

La sfârșitul lunii martie 2022, în Consiliul Local Constanța se adopta un proiect de  hotărâre privind aprobarea trecerii unor bunuri mobile – mijloace fixe, din domeniul public în domeniul privat al municipiului Constanța, mai exact cele cinci ”vaporașe” din municipiu, urmând ca acestea să fie casate, din cauza degradării foarte mari. Asociația Comandanților de Nave din Constanța a chemat în judecată Consiliul Local Constanța solicitând anularea acestei hotărâri.

Vaporasele de pe strazile Constantei, greu de scufundatvaporașul de la ieșire din oraș

În motivarea cererii, Asociația Comandanților de Nave a arătat că în data de 31.03.2022 s-a prezentat şi aprobat în cadrul şedinţei de Consiliu Local şi proiectul de hotărâre de Consiliu Local nr. 140/18.03.2022 privind aprobarea trecerii unor bunuri mobile-mijloace fixe (un număr de 5 vedete maritime) din domeniul public în domeniul privat al municipiului Constanţa cu scopul de a fi casate, observându-se starea de degradare accentuată în proporţie de peste 50% care ar implica costuri foarte mari de remediere, constatându-se astfel încetarea uzului sau interesului local. Reclamanta a considerat că nu se justifică trecerea acestor bunuri în domeniul privat cu scopul de a fi casate, deoarece în cauză nu s-a efectuat nicio expertiză de către experţi de specialitate, din care să rezulte că aceste nave nu mai pot fi reabilitate, nu mai pot fi expuse în continuare, reprezentând un real pericol pentru oameni. A precizat că navele sunt foarte bine ancorate în pământ, scoaterea lor necesitând lucrări de anvergură, care ar deteriora terenul pe care sunt amplasate. A menţionat că aceste nave pot fi consolidate, conservate, fără a fi înlăturate din locul în care se află. Mai mult decât atât, navele sunt într-o stare foarte bună, acest lucru fiind vizibil cu ochiul liber. Nu sunt degradate, nu sunt dezintegrate, ci se prezintă foarte bine, cel puţin vizibil și sunt foarte importante pentru cei 20.000 de navigatori, locuitori ai Constanței.

Ce a invocat Consiliul Local

Consiliul Local al Municipiului Constanţa a depus întâmpinare prin care a solicitat respingerea cererii de chemare în judecată şi obligarea reclamantei la plata cheltuielilor de judecată. Pe fondul cauzei, pârâtul a menţionat că, în HCL nr. 117/31.03.2022, precum şi în actele care au stat la baza emiterii acesteia s-a reţinut că bunurile mobile reprezentate de cele 5 nave maritime descrise în anexa la hotărârea anterior indicată sunt în stare avansată de degradare, de peste 50%, fiind necesară casare acestora, lucrările de remediere implicând costuri foarte mari.

Vaporasele de pe strazile Constantei, greu de scufundatvaporașul de la gară

Instanța a reținut că principiul specialităţii de folosinţă al unei asociaţii, aşa cum este şi Asociaţia Comandanţilor de Nave din Constanța, permite acesteia să acţioneze, deci să-şi exercite drepturile, doar dacă o asemenea acţiune corespunde scopului ei statutar de activitate, situaţie ce nu este incidentă în cauză, unde reclamanta a acţionat cu încălcarea principiului specialităţii capacităţii de folosinţă, căci ea nu a acţionat pentru  îmbunătăţirea situaţiei comandanţilor români şi integrarea lor socială şi profesională în ţară şi în străinătate, ci într-un alt scop, mascând o acţiune în contenciosul administrativ obiectiv. Pentru aceste considerente, magistrații din cadrul Tribunalului Constanța au admis  excepţia lipsei calităţii procesuale active a Asociaţiei Comandanţilor de Nave din Constanța și a respins chemarea în judecată. Sentința a fost dată pe 6 aprilie 2023 și nu este definitivă, urmând a se judeca recursul.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Lăsați vaporașele amiralului de lac in pace!!
2
1
... cu asta vor sa se faca remarcati? Vai de capul lor! Se vand sepci cu inscriptia Captain la tarabe pe litoral. Sa ia atitudine, sa dea in judecata uzurpatorii. Sa nu se vanda decat celor care arata brevetul de comandant!
9
2
Alte orase din Romania au montat opere de arta! Noi, adica Pastaie... a montat aceste vedete graniceresti! E timpul sa fie date la fier vechi si in locul lor sa apara , macar niste pomi! Ca si asa suntem un oras fara spatiu verde!
6
5
Vopsiti-le curcubeu LGBT si nu se mai ating magistratii de ele...vor fi de ale lor.
7
4
@constantean, cu alea trebuiau sa inceapa!!! Ceva mai hidos si mai inutil....radeti toate cluburile de pensionari si alte cosmelii odioase din parcuri: Gara, Casa de Cultura...parcul sa fie parc si atat, va recomand o vizita in orasele civilizate ale Romaniei, unde in parcuri nu vezi nici amcar o taraba cu apa/suc, la noi iarmaroc in toata regula: bodegi, cluburi de pensionari, constructii care se vor biserici, locuri de joaca (faceti 1-2 parc/parcuri dedicate - gen atara piciticolor si atat, e suficient, vezi Timisoara, nu mutilati toate parcurile si asa mici ale Constantei)
10
4
La gunoi cu epavele astea !
6
7
Recomand si demolarea cluburilor de pensionari din parcuri
10
4
Vergil Chitac a scufundat un oras intreg!
8
7
Vaporasele,mascarelile asa zise parade au fost pentru fraieri,cei care au votat pentru o galeata sau pentru un mic!Orasul de pe locul 4 in romania a ajuns locul 25.Toate orasele port din lume suntsuper moderne!Acesti indivizi nu au avut ca scop decat sa fure!Noua ne trebuie intersectii sub sau supraterane pentru fluidizarea traficului,parcuri pentru toata lumea,sala de sport moderna,piscina olimpica s.a.m.d!Si vaporase dar pe mare nu pe postament!
13
11
Ăla de la gara chiar trebuie scos de acolo, amplasarea lui este total aiurea...plus ca zona va fi reconfigurata complet.
17
10
niste kitsch-uri ordinare. marca primarului mascarici. eliberati orasul de p o r c a r i i l e astea, mai ales cea din fata garii CFR, ce sunt repere doar pentru p a r az i t i i ce au lucrat pe ele la furat motorina.
21
14
cu putina atentie intra unu doua bloace pe terenul de sub ele asa ca trebuie sa ajunga la fer vechi urgent
23
11
Acest oras are ca punct de atractie si aceste nave si asigura personalizarea unui oras gri p***t intretinut si distrus de toti dar absolut toti primarii care l-au condus. Cu ce vom inlocui aceste simboluri? Cu gramezi de moloz sau cu statui hidoase platite cu bani multi. Chitac esti un primar de rahat si un marinar de uscat de tot rasul.
34
12

REPLICA


LOTO

6/49
3861614329
5/49
2842529181
joker
17411423166