REPLICA ONLINE CONSTANTA

36.4° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
36.4° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Varza roșie îți întărește oasele și te protejează de cancer de sân

Varza roșie îți întărește oasele și te protejează de cancer de sân

A.F. 1 iunie 2024 | 00:00 48

 Varza mov este o legumă bogată în nutrienți, asociată cu o varietate de beneficii pentru sănătate, inclusiv reducerea inflamației, o inimă mai sănătoasă, oase mai puternice, îmbunătățirea funcției intestinale și, probabil, un risc mai mic de apariție a anumitor tipuri de cancer.

Varza rosie iti intareste oasele si te protejeaza de cancer de san

Varza mov, numită și varză roșie, aparține genului de plante Brassica. Din acest grup fac parte legume bogate în substanțe nutritive, precum broccoli, varza de Bruxelles și varza. Are un gust asemănător cu cel al verzei verzi.

Cu toate acestea, varietatea mov este mai bogată în compuși vegetali benefici care au fost legați de beneficii pentru sănătate, cum ar fi oase mai puternice și o inimă mai sănătoasă. De asemenea, se crede că varza mov reduce inflamația și protejează împotriva anumitor tipuri de cancer.

În plus, este o legumă incredibil de versatilă, care poate fi consumată crudă, gătită sau fermentată și adăugată la o varietate de feluri de mâncare. Iată 8 beneficii impresionante pentru sănătate ale verzei mov, toate susținute de știință.

1. Bogată în nutrienți

În ciuda faptului că este săracă în calorii, varza mov conține o cantitate impresionantă de nutrienți. O cană (89 de grame) de varză mov tocată, crudă, conține următorii nutrienți:

Calorii: 28
Proteine: 1 gram
Carbohidrați: 7 grame
Fibre: 2 grame
Vitamina C: 56% din valoarea zilnică (DV)
Vitamina K: 28% din DV
Vitamina B6: 11% din DV
Vitamina A: 6% din DV
Potasiu: 5% din VD
Tiamină: 5% din DV
Riboflavină: 5% din DV

Varza mov furnizează, de asemenea, cantități mici de fier, calciu, magneziu, fosfor, cupru și zinc. Varza mov este săracă în calorii, dar este o sursă bună de fibre și de vitaminele A, C, K și B6. De asemenea, conține cantități mici de alte vitamine și minerale.

2. Conține compuși vegetali puternici

Varza mov este o sursă excelentă de antioxidanți și de alți compuși vegetali benefici care ajută la protejarea celulelor de daune. Antioxidanții săi includ vitamina C, carotenoizi și antioxidanți flavonoizi, cum ar fi antocianinele și kaempferolul.

De fapt, conține adesea cantități mai mari de aceștia decât varza verde. De exemplu, cercetările arată că nivelurile de antioxidanți din varza mov sunt de aproximativ 4,5 ori mai mari decât cele găsite în varietățile verzi de varză.

Mai mult, varza mov este unul dintre alimentele care oferă cele mai mari niveluri de antioxidanți pe unitate de cost. Este, de asemenea, o sursă bună de sulforafan, un compus bogat în sulf care se formează atunci când varza crudă este tocată sau zdrobită.

Sulforafanul a fost legat de beneficii puternice pentru sănătatea inimii și de proprietăți de combatere a cancerului.

3. Ajută la combaterea inflamației

Varza mov poate ajuta la combaterea inflamației, despre care se crede că contribuie la multe boli. Un studiu în eprubetă care a folosit un model artificial de intestin uman a constatat că anumite soiuri de varză mov au redus markerii inflamației intestinale cu 22-40%.

Studiile pe animale raportează că sulforafanul, compusul de sulf benefic care se găsește în multe legume crucifere, ar putea fi de vină pentru efectele sale antiinflamatorii. Interesant este faptul că aplicarea frunzelor de varză pe piele reduce, de asemenea, inflamația.

De exemplu, adulții cu artrită care și-au înfășurat genunchii în frunze de varză o dată pe zi au raportat că au simțit semnificativ mai puțină durere la finalul studiului de 4 săptămâni. Cu toate acestea, împachetările cu varză reduc durerea mai puțin eficient decât gelul topic de ameliorare a durerii.

Frunzele de varză par să reducă, de asemenea, durerea, umflarea și inflamația sânilor, datorită creșterii cantității de lapte și a fluxului sanguin în perioada postnatală timpurie.

4. Poate promova sănătatea inimii

Varza mov poate fi benefică și pentru inima ta. Acest lucru se poate datora conținutului de antociani, care sunt antioxidanți flavonoizi care dau verzei mov culoarea sa caracteristică. Un studiu amplu a constatat că femeile care consumă în mod regulat cantități mari de alimente bogate în antociani pot beneficia de un risc de atac de cord cu 11-32% mai mic decât cele care consumă mai puțin aceste alimente.

Un aport mai mare de antociani poate fi, de asemenea, asociat cu o tensiune arterială mai scăzută și un risc mai mic de boli de inimă. Varza mov conține mai mult de 36 de tipuri de antociani, ceea ce o face o sursă excelentă a acestui compus sănătos pentru inimă.

5. Îți poate întări oasele

Varza mov conține mai mulți nutrienți sănătoși pentru oase, inclusiv vitaminele C și K, precum și cantități mai mici de calciu, mangan și zinc. De exemplu, 1 ceașcă (89 de grame) de varză mov crudă conține aproximativ 56% din VD pentru vitamina C, care joacă un rol în formarea oaselor și ajută la protejarea celulelor osoase împotriva deteriorării. Varza mov este, de asemenea, bogată în vitamina K1, oferind puțin peste un sfert din DV pe cană (89 de grame).

Vitamina K1 se găsește mai ales în alimentele vegetale, cum ar fi verdele cu frunze și legumele crucifere. Acest lucru o deosebește de vitamina K2, care se găsește în produsele de origine animală și în alimentele fermentate. Există dovezi că ambele forme de vitamina K joacă un rol în menținerea oaselor puternice și sănătoase, deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina efectele specifice ale fiecăreia.

6. Poate proteja împotriva anumitor tipuri de cancer

Varza mov poate ajuta la protejarea împotriva anumitor tipuri de cancer, deși sunt necesare mai multe cercetări la om. Experții cred că acest lucru se poate datora faptului că aceasta conține sulforafan și antociani, doi compuși studiați pentru proprietățile lor de combatere a cancerului.

Cercetările au asociat un aport ridicat de legume crucifere, inclusiv varza kale, cu un risc cu 18% mai mic de cancer de colon. Dietele bogate în legume crucifere sunt, de asemenea, asociate cu un risc mai mic de cancer de sân.

În plus, există dovezi care sugerează că sulforafanul, care se găsește în varza mov și în alte legume crucifere, poate ajuta la distrugerea celulelor canceroase sau la prevenirea creșterii și răspândirii acestora. Studiile pe celule și pe animale sugerează că antocianinele pot avea efecte anticancerigene similare. Antocianii se găsesc în fructele și legumele roșii, albastre și mov, inclusiv în varza mov.

7. Poate îmbunătăți sănătatea intestinelor

Varza mov poate îmbunătăți funcția intestinală. Există dovezi că varza poate reduce inflamația din intestin și reduce mucozita intestinală, o afecțiune în care apar leziuni în intestin, adesea ca efect secundar al tratamentului împotriva cancerului.

Varza este, de asemenea, o sursă bună de fibre, care vă menține intestinele sănătoase și le ajută să digere mai ușor alimentele. Plantați aceasta lângă varză pentru o recoltă abundentă Fibrele insolubile reprezintă aproximativ 70% din fibrele din varză.

Acestea adaugă volum la scaune și ajută alimentele să se deplaseze mai ușor prin intestine, reducând riscul de constipație. Restul de 30% sunt fibre solubile, care oferă hrană pentru bacteriile benefice care trăiesc în intestinul dumneavoastră.

La rândul lor, aceste bacterii benefice produc acizi grași cu lanț scurt (SCFA), cum ar fi acetat, butirat și propionat, care hrănesc celulele intestinului dumneavoastră.

8. Ușor de adăugat în dieta ta

Varza mov este o legumă incredibil de versatilă. O puteți consuma crudă sau gătită și este foarte potrivită pentru a însoți diferite feluri de mâncare. De exemplu, poate fi gătită la aburi și folosită pentru a face o umplutură pentru găluște sau poate fi tocată cu vin roșu, oțet, mere, morcovi și sfeclă roșie pentru o garnitură aromată.

Varza mov poate fi, de asemenea, prăjită sau sărată cu carne sau fasole, sau poate fi mărunțită și folosită ca garnitură bogată în nutrienți pentru supe, salate și mâncăruri calde. Oferă, de asemenea, o alternativă bogată în antioxidanți și atractivă din punct de vedere vizual la varza verde în salata de varză sau în varza murată, sau poate fi fermentată pentru a face kimchi.

Varza mov este o legumă densă în nutrienți, asociată cu o varietate de beneficii pentru sănătate. Printre acestea se numără reducerea inflamațiilor, o inimă mai sănătoasă, oase mai puternice, o funcție intestinală îmbunătățită și poate chiar un risc mai mic de apariție a unor tipuri de cancer, potrivit actualno.com.

Această legumă este, de asemenea, incredibil de versatilă și una dintre cele mai rentabile modalități de a adăuga antioxidanți benefici în dieta dumneavoastră, scrie exquis.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510